Újra előkészítik az amerikai Bánk Bánt

A Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) a Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.-t bízta meg a Bánk bán Los Angeles-i bemutatójának előkészítésével – közölte a szaktárca az operabemutatóval is foglalkozó hétfői kormányülést követően a távirati irodával. Az állami cég arra kapott felhatalmazást, hogy vegye fel a kapcsolatot a Los Angeles-i Operával, tisztázza a szakmai, pénzügyi és adminisztratív kérdéseket, illetve kösse meg a szükséges szerződéseket a Bánk bán mihamarabbi színpadra állítása érdekében – olvasható a minisztérium közleményében.

Mint írják, a kultúráért felelős államtitkárság a kormány erre vonatkozó döntésével összhangban azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc Bánk bán című operáját a következő idényben bemutassák a Los Angeles-i Operában.

operala

Az opera színreviteléhez szükséges állami források változatlanul rendelkezésre állnak. A kormány 200 millió forintot csoportosított át erre a célra a Nemzetierőforrás-minisztériumnak – hangsúlyozzák.

Mint azt Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkára a hétfői kormányülést követően elmondta, a kormány célja az, hogy a darab bekerüljön a bérletes sorozatba, tehát a Los Angeles-i Opera rendes repertoárjába, hogy minél többen tudjanak megismerkedni a művel.

A Bánk bánt eredetileg novemberben tűzte volna műsorára négy előadás erejéig az LA Opera a Magony Zsolt vezette Megakoncert közvetítésével. Ám a múlt héten bejelentették, hogy törölték az előadásokat, mivel a magyar partnerekkel nem tudtak időben olyan megállapodást elérni, amely találkozott volna valamennyi művészeti elvárásukkal, és megfelelt volna az opera jelentőségének.

A Nefmi akkor azt közölte, hogy a magyar kormány elkötelezett a Bánk bán amerikai előadása mellett, és a kultúráért felelős államtitkárság azon dolgozik, hogy Erkel Ferenc művét jelentőségéhez méltó körülmények között lehessen bemutatni az Egyesült Államokban.

süti beállítások módosítása