Csúcsszuper színházterem épül Hódmezővásárhelyen

A megújuló vásárhelyi Bessenyei Ferenc Művelődési Központban alakítják ki a régió egyik legmodernebb színháztermét. A legkorszerűbb technika mellett a színpad is akadálymentesített lesz. Lapszemle.

Az esztendő végére, mikor az Agóra-projektben elkészül a Bessenyei Ferenc Művelődési Központ rekonstrukciója (a teljes beruházás több mint 1 milliárd forint, a támogatás meghaladja a 90 százalékot), Vásárhelyen működik majd a régió egyik legmodernebb színházterme.

"A megújuló BMK teljesen akadálymentesített lesz, ez érvényes a színházteremre is, ahol nemcsak a nézőteret, de a színpadot is gond nélkül megközelíthetik a nehezen mozgók, a kerekes székesek. Ehhez hasonló nincs a környéken" – közölte György Anikó projektasszisztens, a városfejlesztési és üzemeltetési iroda munkatársa. Más változást is tapasztalhatnak majd a látogatók. Kevesebb lesz az ülőhely, de a megemelt nézőtérnek köszönhetően sokkal jobb vizuális és akusztikai adottságok várják a vásárhelyieket. A színpadtechnika a legkorszerűbb lesz, felszerelnek videovetítő- és hatásvilágítási rendszert, s az úgynevezett felsőgépészet is minden igényt kielégít majd. A legmodernebb légtechnikát, központi klímát kapja meg a helyiség.

 

bmk_400

A nézőteret és a színpadot is akadálymentesítik. Fotó: DM/DV

"A színháztér átépítésével párhuzamosan a szakköri szárnyakban is jól haladnak a belső szerkezeti munkálatok és az aulában is hozzákezdtek – a már említett akadálymentesítés jegyében – a lift kialakításához. A 2. emeleten létrehoznak egy többfunkciós termet, amelyet szintén korszerű hang- és világítástechnikai rendszerekkel látnak el. Az id. Janáky István által tervezett épület homlokzata – mivel műemléki védettséget élvez – alig változik. A már szerkezetkész – lassan következhet a homlokzat burkolása –, a parókia helyén felhúzott, szintén akadálymentesített új épület főként oktatási célokat szolgál majd, de a 120–150 fős tánctermet érdemes külön megemlíteni. Ez is megkapja a legkorszerűbb hang- és világítástechnikát, valamint érdekesség, hogy az előadásokhoz a mobil színpad két állásban helyezhető el, a hozzá való székezéssel" – mondta el György Anikó. Az is szempont volt – közölte –, hogy mind a BMK régi épületének színháztermében, mind a táncteremben az előadásokról jó minőségű audio- és videofelvételeket lehessen készíteni.

 

Fotó és forrás: Délmagyar

süti beállítások módosítása