Minden sarkon áll egy orángután - Völgynapló 2011 6. rész

Völgybaba született, Józsefattilázástól kezdve az irodalmi stand-upig mindenféle jóra sor került a Művészetek Völgyében, amióta legutóbb hírt hallottunk róla. Szerencsére az is tisztázódott Galkó Balázs milyen névre is hallgat. Lackfi János költőnk pedig egy Völgy-verssel is megajándékozta a fesztivált. Bizony, lehet hogy a biztonsági őrök népe lettünk...

BREAKING NEWS

Az Ősök Háza Rádió (alias Sanyi pap) jelenti: ma 16.47-kor megszületett Erik, aki taliándörögdi völgykisbaba. 3,7 kg, 54 cm, anyukája Viola, apukája Krisztián. Bözsi néni családja. Gratulálunk Nekik! 

baba

UGYE ÖN A PAPP ERVIN?

Köszönöm Balázsnak, hogy az elektromos robogómat (akkor legyen roller) balaesetmentesítette, vagyis szerelt rá első és hátsó lámpákat. Ezenkívül szeretném egy tegnapi (még mindig nem tudom, kitalált vagy valós) történetét lejegyezni. Hazafelé tartott a Klastromtól, ahol minden nap józsefattilázik néhány emberrel (ezzel is életben tartva a völgy legszebb helyszínét és hitet téve arról, hogy egyetlen gesztus elsimít minden anyagi-eredetű balsorsot), nos hazafelé tartott, amikor megkérdezték Tőle: Ugye Ön a Papp Ervin? Nem, válaszolta, én a Galkó Balázs vagyok. No ugye, így a kérdező, mondtam én, hogy csak a Márta István lehet. - No, a történetet jól elferdítettem erre is arra is. Ezek után egy kérdés (ezzel is tisztelegve előtte - a Galkóról van szó, naná, hogy róla), szóval KI VAN A KÉPEN, MIKOR ÉS HOL?

balazsmogyoro

IRODALMI STAND UP-TÓL A GYÖNGYHALÁSZIG

Völgyajánló mára, néhány praktikus tanáccsal kiegészítve. Kezdjük az egyik legfontosabb pénztárcakímélő javaslattal: Idén a rendőrség fokozottan van jelen a falvak közti utakon, és nagyon alaposan be is tartatják a szabályokat. Tehát, ha bringával közlekedtek, figyeljetek arra, hogy ne fogyasszatok alkoholt, mert szigorúan büntetnek. 30 és 60 ezer forint ennek a tétele, és a beszámolók azt mutatják, nincs az, hogy „majd legközelebb ilyet ne csináljon", vagy „most utoljára", ezzel szemben egyből büntetnek. Ugyanez vonatkozik a stoppolásra, ha többen ülnek a kocsiban, mint amennyien tehetnék, akkor kiparancsolják az utasokat a járműből.

Tegnap Lovasi András nem tudta vállalni a Lackfi Jánossal közös fellépését. Helyette Lackfi olvasott fel saját verseiből. Egyfajta irodalmi stand up volt ez, mely a verseken túl adomák elmesélésével dolgozta fel a nyelvi elhallásokból fakadó félreértéseket.

Az egyik ilyen szerint egy hazánkban tanuló Fülöp-szigeteki fiatal az uszodában volt az osztályával. A tanár azt kérte, hogy aki nem tud leúszni 50 métert, tegye fel a kezét. A srác egyedül feltette, majd a tanár számonkérésére, hogy Fülöp-szigetekiként, ahol annyi víz van, hogy-hogy nem tud ennyit leúszni, ezt felelte: nagyapám gyöngyhalász, ő letudott úszni 25 méterre, apám is az volt, ő 20 méterig is leúszott, magam 15 méterre tudok csak. Lackfi hasonló példákon keresztül fejtegette, árnyalta a nyelv és a kommunikáció apró buktatóit. Élvezetes és értékes idő volt ott lenni. A költő a Völgy hátralévő napjain is számos helyen lesz jelen, érdemes lesz legalább egyszer rálelni. Ez a verse is elhangzott, aminek egy részletét megosztjuk veletek. Külön nem kommentálnánk.

kincshalaszat

TIBORC (Lackfi János)

A biztonsági őrök népe lettünk,

Minden sarkon áll egy orángután,

Rágót kérődzik, mint jámbor tehénke,

Űrbe bámul, épp csak tejet nem ád,

S ha moccansz óvakodva, szeme villan,

S megvillan oldalán is a gyilok,

Mit úgy himbál, mint szamár a pöcsét.

EGY MÉTERT SEM KELLETT MOZDULNI

Ezek után térjünk rá mai ajánlónkra. A Palya-udvar mai programját úgy van állították össze, hogy egy egész napot el lehet úgy tölteni, hogy a legváltozatosabb élményeket kapjuk, és egy métert sem kell mozdulnunk. Este 6-tól Palya Bea Egyszáléneke hasít bele a levegőbe, ahol a színpadon csak Bea és a „hangja" lesz. Fél 9-kor Snétberger Ferenc szólókoncertje várja a dzsesszrajongókat, este fél 11-től pedig a Stereo Partizan buli zárja a napot. A Stereo Partizan a Besh o droM alapító Barcza Gergely (szaxofon, EWI, kaval) és DJ1000arc elektro-balkán duója. Rezes-drum and bass, balkán-bhangra, dubstep-klezmer és sok más kicsavart műfaj, ami az élő fúvós népzene, a vad balkáni hangminták és harapós szintetikus hangok kereszteződéséből jött létre, kizárólag abból a célból, hogy egy nagyot táncoljunk rá. Nyilván nem lehet kihagyni.

hobo

Hobo is újabb fejezetet ad elő hat állomású előadássorozatából, ma este a Tudod, hogy nincs bocsánat c. következik, amelyben József Attila verseit fogja előadni a művész. A Kaláka-udvarban fél 8-tól Szélkiáltó, A Borházban JAMBALAYA-light élő koncert 9-től, Dörögdön 7-től Kész téboly színielőadás, az Ősök Házában a nagyszerű Kerekes Band ad koncertet fél 9-kor.
Négykor pedig Malomház avatás (ezt kedves barátom Papp Ervin kultúr-völgymunkás facebook-üzenőfaláról loptam el).
Nem szalag vágása, hanem szalag kötése jelzi majd az igazi „újságot".

Galkó Balázs a következőt olvassa majd: A szokásostól eltérő átadási ceremónia kezdődik.
A szigetközi Kisbodak Hídján áll:
Szent Kristóf példájára verj hidat, ne éket,
országok és népek,
ég és föld közé...
vagyis
szétvágás helyett kösd össze,
ne szét, hanem összeszedj,
szétnyit helyett összenyiss,
költözz össze, ne szét,
ne széthajts, hanem össze,
ne vágj el, köss össze,
széthúz helyett húzz össze,
összeüss és ne szét,
összehajts, és ne szét,
szétszerelés helyett szerelj össze,
szétharapás helyett harapdáld össze...

 

BAUM

süti beállítások módosítása