Magyar siker Finnországban

Az Operaház társulatának sikere Finnországban.

A Magyar Állami Operaház szólistái, zenekara és kórusa Kocsár Balázs vezényletével összesen hét előadást ad Finnországban, a Savonlinnai Operafesztiválon.

 

A nagy múltú operafesztivál jövőre ünnepli létrehozásának 100. évfordulóját. A neves finn szoprán, Aino Ackté kezdeményezésére életrehívott fesztivál mára az európai kulturális élet kiemelkedő eseményévé vált, helyszíne az 1475-ben épült tengerparti, erődszerű Olavinlinna kastély, ahol július 23-ától öt estén szerepel az Operaház együttese.

 

Kodály Psalmus Hungaricus című művét, Bartók Kékszakállúját és Verdi Don Carlos című operáját adják két szereposztásban; utóbbit Mikó András rendezésében Horváth Zoltán adaptálta a vár színpadára. Az eddig lezajlott három előadás óriási sikert hozott az együttesnek, a finn sajtó magasztalja a magyar művészek produkcióit.


A Don Carlos szombat esti premierjén a teltházas közönség szűnni nem akaró tapssal jutalmazta a magyar előadást. A savonlinnai vár színpadán a szólószerepekben Rácz Istvánt, Fekete Attilát, Sümegi Esztert, Wiedemann Bernadettet és Fokanov Anatolijt láthatta a közönség,

A finn sajtó elismerően szólt a szólisták teljesítményéről és a Márk Tivadar tervezte autentikus, káprázatos jelmezekről. Az Itä-Savo nevű lap hétfői száma csaknem egy teljes oldalt szentelt a kritikának. Riitta-Leena Lempinen-Vesa elragadtatottan ír Sümegi Eszterről, mint akinek a hangja "csengő, mesélő és erőteljes", a híres Eboli-áriát Wiedemann Bernadett előadásában pedig az est legremekebb pillanatai közé sorolja. Elismerően szól Rácz István Fülöp-monológjáról, mely "gyönyörűen szólt, tele fájdalommal", s a legjobbak között említi Palerdi András teljesítményét is a Főinkvizítor szerepében.

A legnagyobb finn napilap elismerően szól Wiedemann Bernadett és Rácz István alakításáról, s kiemeli Sümegi Eszter hangjának szépségét. Samuli Tiikkaja szerint a Kocsár Balázs vezette zenekar épp oly profi volt, mint a szólisták.

Verdi operáját két estén másik szereposztásban láthatta a közönség: Kováts Kolos, Kiss B. Atilla, Cserna Ildikó, Pánczél Éva, Busa Tamás és Szvétek László fellépésével.

 

Vasárnap este Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát és Bartók egyfelvonásos operáját, a Kékszakállú herceg vára című operát mutatta be a társulat. A Helsingin Sanomat hétfői számában megjelent kritika a magyar vendégjáték csúcspontjának nevezte a Kékszakállú előadását. A cikk méltatja a zenekar érzelemgazdag játékát, a szólisták, Meláth Andrea (Judit) és Bretz Gábor (Kékszakállú) remek teljesítményét.

 

 

Fotók:

 

savolinnakeksz3

A kékszakállú herceg vára - Meláth Andrea és Bretz Gábor

 

 

savolinnakeksz

A kékszakállú herceg vára - Meláth Andrea

 

 

savolinnakeksz2

A kékszakállú herceg vára -

Meláth Andrea és Bretz Gábor

 

 

savolinnapsalmus

Psalmus Hungaricus - Fekete Attila

 

 

savolinnadc2

Don Carlos - Sümegi Eszter

 

 

savolinnadc

Don Carlos - Rácz István

 

 

Forrás: Magyar Állami Operaház

Fotók: Savolinnai Operafesztivál

 

 

süti beállítások módosítása