Malomavató Kapolcson

A Művészetek Völgye fesztivál keretében avatta fel kedden a 28 millió forintos pályázati támogatásból felújított molnárházat és falumalmot Kapolcson Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Az 1800-as évek elején már létezett molnárházban és malomban kap helyet a fesztiváliroda, illetve kiállításokat is rendeznek a helyiségekben.

Az avatóünnepség érdekessége volt, hogy a bejáratnál lévő szalagot nem átvágták, hanem összekötötték - a miniszter, L. Simon László, az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottságának elnöke, valamint Márta István, a Művészetek Völgye fesztivál igazgatója -, jelezvén azt - mint Galkó Balázs színművész, a fesztivál egyik főszervezője elmondta -, hogy nem széthúzásra, hanem összetartásra, összetartozásra van szükség.

A Művészetek Völgyének kisugárzása van, s olyan jelentős rendezvénysorozat, amely több mint két évtizede szerves része a magyar kultúrának - mondta avató beszédében Fazekas Sándor mintegy 250-300 érdeklődő jelenlétében. 
A miniszter szerint Kapolcs "ország az országban, egy apró Magyarország", olyan, amilyennek az egész hazánkat, sőt a Kárpát-medencét látni szeretnénk. Ahol újjászülető falvakat, hagyományápolást, káprázatos előadásokat, művészi szintű kézműves remekeket lehet látni, hamisítatlan ízeket érezni és kiváló borokat kóstolni - tette hozzá.
Aki ellátogat a Művészetek Völgyébe, az úgy érzi, hogy fellélegezhet és végre sikerült kiszabadulnia a fogyasztói társadalom bóvlijainak, műanyagainak a világából - fogalmazott a miniszter, aki szerint a falusi közösségek erejére támaszkodva tud Magyarország megújulni, s a vidék nem jelenthet egyet az iparszerű mezőgazdasággal, nem csupán "profitérdekeket kiszolgáló termelési tér, hanem a közösségi élet tere". A falvakban élőknek a boldogulást adja, a város számára pedig hátországot jelent.
Wass Albert írót, költőt idézve a miniszter hangsúlyozta: "a falu mindig megmarad, (...) a falu mindig szent marad". Hozzátette: összefogásra van szükség, hogy épített örökségünket, szellemi javainkat megőrizhessük az utódok számára.
A malomavatón Márta István kiemelte, hogy céljuk nemcsak kulturális programok rendezése, hanem a táji és épített értékek megmentése, megbecsülése is. Ilyen a kapolcsi malmok, a kovácsműhely, több régi híd megmentése, a zsidótemető rendbe hozatala, a templom felújítása, több régi ház - köztük a kastély - renoválása is.

süti beállítások módosítása