Hívják, de marad Csabán Fekete Péter

18 évesen Németországba költözött cirkuszművészetet tanulni, ott érintette meg a színház. Csodacsinálónak készült, ma színházigazgató Békéscsabán. Fekete Péter a beol.hu-nak mesélt múltról és jelenről, arról, hogy a Jókai Színház jelenleg Magyarország vezető színházai közé tartozik. Elárulta, hogy szeretnének egy viszonteladói szervezői hálózatot kiépíteni és hogy felkérték egy budapesti színház vezetésére.

"Én voltam a csodacsináló ember"

“Érettségi után Németországba költöztem cirkuszművészetet tanulni. Európában akkor két helyen, Moszkvában és Münchenben foglalkoztak felsőfokon bűvészképzéssel. A színház már ott megérintett, mivel előadásokhoz gyártottam különböző trükköket. Én voltam a csodacsináló ember. Ez egyre inkább a színházművészet felé sodort. Azt kezdtem keresni, hogy hol a szórakoztatás és a művészet határa, hol van az a pont, ahol az illúziókkal már érzéseket, gondolatokat tudunk közvetíteni. Én ezt a színházban találtam meg. Németország után Nagy-Britannia következett, a walesi színművészeti főiskolán végeztem el a rendezői szakot, majd ott maradtam tanítani. A Jókai Színházat ötödik éve vezetem, nagy megtiszteltetés számomra, hogy a tudásomra itt szükség van” – mesélte Fekete Péter igazgató a beol.hu-nak.

feketepeter

"Szinte minden szakmai kérdésben mi járunk elől az országban"

A kérdésre, hogy hátrány-e a vidékiség azt felelte: a Békés megyei Jókai Színház jelenleg Magyarország vezető színházai közé tartozik. “Az az innováció, fejlődés, az a robbanékonyság, amit itt megvalósítottunk, tesz minket erre a posztra. Öt évvel ezelőtt egy hat-hét bemutatóval rendelkező, kétszáz előadást játszó, vendégjátékokat alig-alig fogadó teátrum voltunk. Most több mint 350 előadást felvonultató, évente új térrel — Porondszínház, Stúdiószínpad és a szarvasi Víziszínpad — bővülő, fesztiváldíjakat hazahozó, hangos és jól működő színházzá vált.
Három éve azt mondtuk, a válságból egyetlen kiút, ha előre menekülünk. Azóta is ezt műveljük és szinte minden szakmai kérdésben mi járunk elől az országban. Budapesten egy színház megteheti, hogy szakosodik, vidéken valamennyi műfajban jelen kell lennie. Ez ugyanakkor azt is eredményezi, hogy az adott terület művészeti, szellemi központja, nem véletlen, hogy a klubunk a helyi művészek kedvelt találkahelye. Ez egy nagyon fontos és erős szerep. Ez nem az én művem, ez a csapat, a megye, a közönség és az alkotók műve, de ne legyünk álszerények arra, hogy ezt elértük” – fejtette ki a lapnak.

"Szeretnénk egy viszonteladói szervezői hálózatot kiépíteni"

Arról is beszámolt, hogy a következő évre közönségük optimalizálását tűzték ki célul. “Minden egyes üres szék a  hatékonyság csökkenés jele. Nekünk minden meg kell tenni, hogy csak teltházas előadások menjenek. Ennek érdekében szeretnénk egy viszonteladói szervezői hálózatot kiépíteni. Keresünk olyan színházbarátokat akik vállalják, hogy lakókörnyezetükben, munkahelyükön népszerűsítik az előadásokat, ha kell ellátják a barátaikat, munkatársaikat jeggyel. Mi ezt kedvezményekkel honoráljuk. Nem elég megcsinálnunk egy darabot amiről mi tudjuk, hogy érdekelheti azokat is, akik estéiket általában a tévé előtt töltik, ezt nekik is el kell mondanunk. Hiszen a színház egy kapaszkodó, amely ott lóg a fejünk felett, amelybe ha gondunk, ha nyűgünk van, az életünk bármelyik pillanatában belekapaszkodhatunk. Ha Ibsen Nórája után egy fiatalember csak egy kicsit kedvesebb a párjához, már nyertünk. A célunk hogy olyan lökéseket adjon a megtekintett darab, ami másnaptól egy icike-picikét megváltoztatja az életünket” – nyilatkozta Fekete Péter.

"Nem titkolom, hogy folyamatosan érkeznek megkeresések"

“Azt beszélik, konkrét meghívást kapott egy budapesti színházba. Elhagyja a várost?” – vetette fel a beol.hu. “Nem titkolom, hogy folyamatosan érkeznek megkeresések nemcsak Budapestről, hanem más vidéki színháztól és külföldről is. Nagyon jól érzem magam Békéscsabán, jó ezzel a csapattal dolgozni. Nagy boldogság számomra a közönségünk ölelő szeretete. Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy valaki ne jöjjön oda hozzám, és egy jó szóval, egy mosollyal, egy vállveregetéssel ne köszönje meg a munkánkat. Az ember ott dolgozik ahol megfelelő munkateret adnak a számára, addig ameddig Békés megyében az én, és az én csapatom munkáját ilyen pozitívan fogadják, addig én itt szeretném folytatni a munkámat” – összegzett Fekete Péter.

süti beállítások módosítása