Egyik nap Shylock, másnap Micimackó - A Mészáros Mátéról

Már 8. éve tart. „Ez egy szerződésszerűség” - mondja Máté Gábor. “Vérbeli művészkabaré. Cikizésnél mélyebbre hasító” - írta MGP. Most Mészáros Máté életét dolgozza föl az AlkalMáté Trupp…  Meg kéne nézni... A jegyirodától azt kérdezik, írunk-e róla. Mondom, hogy nem kritikai portál vagyunk...

m1

Odaég a nyugalom

 

„Megy-e ma valaki ZSÁMBÉKRA?” - ezt kérdezzük a Facebookon Danival. Kiszámoltuk, hogy körülbelül 6000 forintba kerülne megtekinteni az első Máté Gábor osztály legújabb produkcióját a Zsámbéki Színházi Bázison, ugyanis ennyibe kerül négy metró-, négy busz-, egy szakmai, egy normál jegy. Ezért autóra vadászunk...

 

Eleinte diszkréten: “Szia, Andris, nagyon szeretnénk eljutni Zsámbékra, de nem tudtunk autót szerezni. Ja! Most a gázpedál? Jól van…, hát akkor hajrá!”

 

Majd reménykedve: “Nem tudnál esetleg kivinni két embert? Még nem döntöttél... Rendben, akkor csörögj!” 

 

Később elkeseredve: “Hogy ki vagyok? Nem Petra, Berta! Nem utaztok Zsámbék felé? Tegnap ott voltatok és holnap mentek…” 

 

Végül gátlástalanul: “Az előbb említette, hogy elfogytak a szakmai jegyek. Esetleg meg tudja mondani, kik tervezik ma megnézni a Mészáros Máté című előadást? Nem újságírók? Nem színészek? Családtagok?!!” 

 

Utoljára pedig üvöltve: “De hiába mennek megnézni Bélát, nem hívhatjuk fel, mert nem ismerjük!"

 

"Odaég a nyugalom, olyan meleg van” - szólal meg a szomszéd, aki a teraszon hallgatózva végigkísérte próbálkozásainkat.

 

Amikor úgy döntünk, mégiscsak buszra ülünk, Jámbor Jocó, a debreceni színház színésze jelentkezik telefonon. A fuvarért cserébe avokádót ajándékozunk neki.

 

m2

 

"Épp a csepűt rágom"

 

Fél órával kezdés előtt érkezünk Zsámbékra, de a közönség nagy része már az ajtóban várakozik. Tolongani kell. Ez jó jel lehet.

 

“Ma én újra megragadom köpönyegem és oly köpönyegforgató leszek, kinek szava szín és igaz” - kezdi a főhős a darabot. Kiderül, hogy a kis Máté azért jön világra, mert a szakítófélben lévő szülők lekésnek egy buszt, hogy apa, aki szerint 5 szóval el lehet mondani mindent, Karácsonykor taxizik, majd addig dörömböl az ajtón, amíg volt felesége be nem engedi. Utána Máté súlyos asztmájáról vitatkozik, no meg arról, hogy mi a sz…ért kellett bojkottálni a 1984-es Los Angeles-i olimpiát.

 

Megtudjuk, hogy az egyetemi munkatilalom ellenére Máté pornószinkronnal próbálkozott, hogy a jeleneteknél fontosabb volt Ruud van Nistelrooy gólja a kollégiumi szobában, ahol a hűtőből már kiette a szobatárs Vajda Milán trappistáját, hogy az érettségi előtt álló barátnő, akit otthon Cunának becéznek, csak a Csunyira hallgat, mert Máté, alias Csimpodrom így hívja. Arra is fény derül, hogy Máté milliókkal tartozik egy olyan autóért, amit alig használt és már nincs is a tulajdonában. Mire ezt a néző megtudja, már annyi mindent kapott, hogy szívesen ad. Mi 200 forintost dobunk a kalapba, amit felénk nyújtanak.

 

m3

 

"Persze, hogy nem tudom a szöveget!"

 

Talán, dramaturgiai szempontból nem itt kéne megjegyeznem, de miközben beavatnak Mészáros Máté történeteibe, sírva röhögünk! Megnyerő és lenyűgöző az a kitárulkozás, aminek tanúi lehetünk.

 

Egy eszelős öltöztetés közepette egyfajta ars poetica is elhangzik: a színház olyan, mint amikor megragadsz egy tüzes bögrét. A gyerek alig várja, mihez kezdesz vele, de nem mondhatod: 'hát, ez forró', csakis azt, hogy áááááá! “Előbb belehelyezkedem a közegbe, felveszem a figurát! Persze, hogy nem tudom a szöveget, mert nem akarom tudni!” - magyarázza tovább Máté, miközben már a második női ruhát veti le.

 

m4

 

“A barátsága Téged is felemelt, ugye?” - “Engem nem kellett emelgetni” 

 

“Egyik nap azt mondta, mindenkit lejátszom és mindenkit le is játszott" - mondja róla Járó Zsuzsa, pedig “a Vígben már nem olyan, mint Egerben; nem lehet egyik nap Shylock, másnap Micimackó”. Kovács Patrícia szerint Máté, a világirodalom egyik legkisebb szerepéből, a Benvolióból olyat csinál, hogy a „Benvolio és barátai” című előadást nézed. Abban mindketten egyetértenek, hogy beképzelt, anélkül, hogy látta volna az éppen szóban forgó darabot, nonsalansz kijelenti: “rossz színész, nem rendező”, és mindig igaza van! Semmi más nem érdekli saját magán kívül, mégis fantasztikus barát. Bármilyen témában naprakész, úgy beszél a napi politikáról, hogy megérted! - mondják a csajok. Dömötör András pedig dalba foglalja, "közülünk talán te vagy a legjobb".

 

Nem tudni, kinek, miben van igaza, csak azt, hogy ők - Mészáros Máté, meg a többiek - összetartoznak. Biztos lehetne fejtegetni, milyen színház is az, ami miatt évről évre összegyűlnek Zsámbékon, de nem érdemes. Az előadás végén mindenki hálás a produkcióért, maguk az alkotók is - még a gödröcskék is mosolyognak Szandtner Anna arcán.

 

Miután alkalmi sofőrünktől, Jocótól elbúcsúzunk a Moszkva, akarom mondani Széll Kálmán téren, sétálva indulunk haza Danival. Véletlenül belerúg valamibe, ami csilingel: egy 200 forintos az...

 

MÉSZÁROS MÁTÉ

Szereplők: Czukor Balázs, Dömötör András, Fenyő Iván, Gál Kristóf, Járó Zsuzsa, Jordán Adél, Kovács Patrícia, Máthé Zsolt, Mészáros Béla, Mészáros Máté, Péter Kata, Szandtner Anna, Vajda Milán, (Száraz Dénes idén nem tudott részt venni)

Rendező: Máté Gábor, Jelmez, díszlet: Izsák Lili

A közönség jóvoltából Mészáros Máténak 115 ezer forinttal kevesebbet kell svájcifrank-hiteléből kifizetnie: ugyanis ennyi gyűlt össze az előadások során. Vasárnap pedig kisorsolták, hogy jövőre Péter Kata lesz az AlkalMáté Trupp zsámbéki produkciójának főszereplője.

 

Tóth Berta/ Színház.hu

süti beállítások módosítása