Színikritikusok díja 2011: 3 jelölés a távozó egrieknek

A Színházi Kritikusok Céhe szeptemberben 31. alkalommal osztja ki a Színikritikusok díját az előző évad legjobbnak ítélt előadásai, alkotói között. Idén három kategóriában is jelölték a Gárdonyi Géza Színház egykori művészeit, 7 kategóriában a Katona József Színház művészeit.

A Színházi Kritikusok Céhe tagjai évente legalább 90 magyar nyelvű hazai és határontúli előadás megtekintése után szavaznak a legjobbnak ítélt alkotókra, 1979 óta. Az idei eseményt a Polgár Krisztina Emlékalap 750 000 forinttal támogatja. A gálaestre, amelynek műsorvezetői Csákányi Eszter és Pál András, rendezője Pelsőczy Réka lesz, 2011. szeptember 25-én, a Magyar Színházban kerül sor. Idén a Színikitikusok Díja történetében elsőként veheti majd át az Életmű-díjat Törőcsik Mari, aki egyben a Díj védnöke is. (A nemzet színésze korábban kiemelte: a díjak azért rendkívül fontosak, ment megőrzik az embereket a tehetségtelenektől. Hozzátette: meg van hatva, bár elkényeztette a sors az életműdíjakkal, a kritikusokét boldogan fogja átvenni).

prolik1Mészáros Sára és Ötvös András a Prolikban

Azt, hogy kik versenyeznek tizenöt kategóriában, még nem lehet tudni, a névsort szeptember elején hozza nyilvánosságra a Színházi Kritikusok Céhe. A Színház.hu információi szerint azonban Mészáros Sárát, a legjobb női főszereplőnek jelölték, A selyemcipő című előadásért, Kaszás Gergőt pedig legjobb férfi mellékszereplő kategóriában a Prolikban nyújtott alakításáért.

prolik2Vajda Milán, Mészáros Máté és Kaszás Gergő a Prolikban

Különdíjra esélyes Csizmadia Tibor, az egri társulat korábbi igazgatója.

kislord

Már az is kiderült, hogy a legjobb gyerek- és ifjúsági előadás kategóriában a Weöres Sándor Színház A kis lord című produkciója is indul.

Az alábbi alkotókat és előadásokat pedig a Katona József Színházból jelölték:  
Zsámbéki Gábor, A mizantróp - Legjobb előadás 
Zsámbéki Gábor, A mizantróp - Legjobb rendezés 
Pelsőczy Réka, A Pecsenyehattyú és más mesék (Vaskakas Bábszínház) - Legjobb gyerek- és ifjúsági előadás

Fullajtár Andrea, Nordost - Legjobb női főszereplő

Fekete Ernő, A mizantróp - Legjobb férfi főszereplő
Keresztes Tamás,  Cabaret (Centrál Színház) - Legjobb férfi főszereplő
Szirtes Ági, Cigányok - Legjobb női mellékszereplő

süti beállítások módosítása