Beckett dráma alapján komponál Kurtág György

Operát ír Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok leendő új intendánsának, Alexander Pereirának a felkérésére - írta pénteken egy osztrák újság, közelebbről meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.

kurtaggy

Egy Beckett-drámából ír operát Kurtág György - közölte Szitha Tünde, a kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző műveit gondozó Editio Musica Budapest promóciós vezetője, megerősítve azt az osztrák lapértesülést, amely szerint a világhírű magyar komponista első operáját 2013-ban, a Salzburgi Ünnepi Játékokon fogják bemutatni.

Az egyik vezető osztrák napilap, a Der Standard - meg nem nevezett forrásokra hivatkozva - pénteken adta hírül, hogy a Franciaországban élő Kurtág György a Salzburgi Ünnepi Játékok leendő új intendánsának, Alexander Pereirának a felkérésére operát ír.
"Noha (Pereira) csak novemberben ismerteti terveit, egy s más már ismertté vált. Az a hír járja, hogy Kurtág György az ünnepi játékok megbízásából megírja első operáját" - fogalmazott a cikk, amely szerint 2013-ban tartanák az ősbemutatót és a karmester Ingo Metzmacher lehet.
Szitha Tünde azt is hozzátette: egyelőre annyit árulhat el, hogy valóban a 2013-as Salzburgi Ünnepi Játékokra tervezik az ősbemutatót, és hogy az opera Samuel Beckett neves brit drámaíró 1957-ben született műve, A játszma vége alapján készül.
A magyarul Végjáték címen is ismert mű az abszurd színház, az antidráma egyik kulcsalkotása, amelyben Beckett a halál órájában széthulló emberi személyiség pusztulását vitte színpadra egy sakkjátszma utolsó lépéseiként.

süti beállítások módosítása