Leválttatnák a szatmárnémeti színház igazgatóját

A Szatmárnémeti Északi Színház igazgatójának leváltását kérte a Prefektusi Hivatal, arra hivatkozva, hogy Stir Péternek nincs kulturális végzettsége. Az színházigazgató 2008 óta foglalja el tisztségét, áprilistól pedig versenyvizsga alapján újra megújult munkaköre.

Úgy tűnik, igazgató nélkül maradhat a Szatmárnémeti Északi Színház, miután a Prefektúra és a Közigazgatási Bíróság Stier Péter leváltását kérte. A 38-as számú kormányrendelet kimondja, a kulturális intézményeket csak olyan személyek vezethetik, akinek kulturális végzettségük és menedzseri tapasztalatuk van. A kormánybiztos elmondta, feljelentés alapján kezdték meg a vizsgálatot az igazgató képesítését illetően.

 

„Mi leellenőriztük és megállapítottuk, hogy valóban nincs meg a szükséges kulturális képesítése, amelyet a törvény előír annak érdekében, hogy részt vehessen egy ilyen versenyvizsgán, s főleg, hogy meg is nyerje és kinevezzék erre a funkcióra” - nyilatkozta a Szatmár Tv-nek a prefektus.

Ennek alapján a helyi tanács következő ülésén vissza kell vonni az igazgató kinevezéséről szóló tanácshatározatot, és új versenyvizsgát kell kiírni. Stier 2008-tól ez év áprilisáig ügyvezető igazgatóként tevékenykedett, majd a versenyvizsga egyedüli jelentkezőjeként ismét vezető funkcióba került. Mint elmondta, a vizsgán nem volt kizáró tényező a kulturális végzettség hiánya.  „Ami nyilvánvalóan egy meglepetés az az, hogy a tanácsi határozat a márciusban történt, és hát kicsit sok idő telt el azóta, hogy öt hónappal később támadja meg a prefektus úr ezt a döntést. De nyilvánvalóan a törvény által jogában áll, hiszen hat hónap leforgása alatt van erre lehetőség, de számomra ez kicsit furcsa…”

giurca-vs-stier

Stier Péter azt is elmondta, egyelőre még nem kapott hivatalos értesítést leváltásáról, továbbra is végzi munkáját.

A Szatmárnémeti Északi Színház egyébként vezető helyen áll költségvetés szempontjából, annak ellenére, hogy ez a színház kap a legkevesebb önkormányzati támogatást. Az elmúlt évadban több, mint 70.000 nézője akadt.

 

Forrás: Szatmár TV

süti beállítások módosítása