Anyagi gondokkal küzd Pintér Béla és Társulata

Újra láthatta a Pintér Béla Társulat legismertebb darabját, a már több mint 250-szer játszott Parasztoperát péntek éjjel a Sziget közönsége. A produkció az ősszel induló évadban, a Trafó műsorán is szerepel. Ennek kapcsán Enyedi Éva színésznő elárulta, hogy új helyszíneket keres a társulat és szót ejtett arról is, hogy egyetlenegyszer történt meg, hogy olyan összegű támogatást kaptak, hogy nem kellett kölcsönt felvenniük.

Enyedi Éva színész, dramaturg elmondta: az elmúlt években sokszor fellépett már a társulat a Szigeten, a Parasztopera mellett a Népirablét, A Sehova Kapuja és a Kórház-Bakony című produkciójukat is játszották már a fesztiválon. A Sziget után legközelebb Nyíregyházán, a X. Vidor Fesztiválon szerepelnek a Tündöklő középszer című produkcióval, augusztus 26-án.

enyedieva2011. június 18. A legjobb női epizódszereplő díját veszi át Enyedi Éva, a POSZTon 

Anyagi gondokkal küzd a társulat, kölcsönt vesznek fel
Parasztoperát Mohácsi János rendezésében a Pécsi Nemzeti Színház is bemutatta, ez az előadás négy díjat kapott a POSZT-on. Így Pintér Béla neve a legtöbbször, hétszer szerepelt a díjazottak között. Bár a 13 éve működő színház jelenleg a csúcson van - rangos hazai elismeréseket kap, nemzetközi karriert fut be -, ennek ellenére a társulat ismét anyagi gondokkal küzd. Enyedi Éva ennek kapcsán elárulta: míg 2009-ben 70 millió forintot, 2010-ben pedig a megítélt 69 millió forint helyett az elvonások nyomán 50 millió forintot kaptak, addig az idén 35 millió forint támogatást nyert el a társulat a VI. kategóriába tartozó előadóművészeti szervezeteknek kiírt pályázaton. "Egyetlenegyszer, 2009-ben történt meg 13 év alatt a társulat életében, hogy olyan összegű támogatást kapott, hogy nem fogyott el évközben a pénz és nem kellett kölcsönt felvenni" - idézte fel. Pintér Béla évek óta két bemutatót tart egy évadban, erre az idén a támogatás csökkenése miatt nem lesz lehetőség - mutatott rá, hozzátéve, hogy tavaly a Szutyok című darabot azért tudták bemutatni, mert egy külföldi fesztivállal koprodukcióban készült.

Kevesebb előadást fognak tartani

A színésznő szólt arról is, hogy a kisebb összegű támogatás miatt kevesebb előadást fognak tartani, valószínűleg egy hónapot ki kell hagyniuk a műsorból. "Ez azért is rossz, mert nem tudjuk kijátszani a repertoárt, pedig mindenre lenne néző, minden előadásra hónapokkal előbb elkelnek a jegyek" - mondta, hozzátéve, hogy mindig az új produkciókat játsszák gyakrabban, a régieket így csak ritkábban tudják műsorra tűzni, pedig azokra is nagy az érdeklődés.

Új helyszíneket keresnek
A repertoáron a Tündöklő középszer, a Szutyok, A soha vissza nem térő, A Démon gyermekei, Az őrült, az orvos, a tanítványok és az ördög, az Árva csillag, a Korcsula, az Anyám orra, A Sütemények Királynője, a Gyévuska, a Parasztopera, A Sehova Kapuja és a Kórház-Bakony című darab szerepel.
Az idén, költségtakarékos megoldásként megpróbálnak a Szkéné Színház mellett más helyszíneken is játszani, így bevonva az adott intézményt az előadás finanszírozásába.

tundokloTündöklő középszer

Bemutatják a Kaisers-TV Ungarnt
Új bemutatójukról szólva elmesélte: a Kaisers-TV Ungarn című előadásban az 1848-as szabadságharc egy fiktív hősének magánéletébe pillanthatunk bele egy időutazás keretében. "A fiktív történetben a főhős lánya teszi meg ezt a virtuális utat apját keresve, háttérben az 1848-as forradalom eseményeivel" - tette hozzá a színésznő. Ezt az időszakot úgy mutatják be, mintha már ebben a korban is létezett volna televízió, így egy tévéstúdió működését, munkatársainak az életét is megismerhetjük. A nyilvános főpróbára éppen október 6-án kerül sor, a bemutatót az őszi fesztivál keretében tartják megújuló helyszínen, az újjáépített Szkéné Színházban.
Az új előadásban - amely a társulat 17. ősbemutatója - Enyedi Éva, Friedenthal Zoltán, Pintér Béla, Quitt László, Szalontay Tünde, Szamosi Zsófia, Thuróczy Szabolcs, Szakonyi Györk, Stefanovics Angéla, Mucsi Zoltán és Hajdú Rozália szerepel.

süti beállítások módosítása