Jazzdömping a MU Színházban - közeleg az évad

Az Újbuda Jazz Fesztivál hetedik alkalommal kerül megrendezésre szeptember 2-4-e között a kerület két meghatározó kulturális helyszínén, a MU Színházban, és az A38 Hajón. A programsorozat 2005-ben a kerület megalakulásának 75.évfordulóján, hagyományteremtő szándékkal indult útjára. A nyár végi kortárs művészeti esemény sikerét bizonyítja, hogy Újbudát a nemzetközi dzsesszélet vérkeringésébe kapcsolva, mára az európai rangú zenei események közé tartozik.

Az idei fesztivált a közelmúltban elhunyt rendkívüli adottságú zongoraművész,az improvizatív kortárs zene Európa-szerte ismert alakja, Szabados György emlékének ajánlják.

szabados

A MU Színház válogatásában ezúttal is elsősorban a szabad improvizációs zene kiemelkedő hazai és nemzetközi képviselői mutatkoznak be, és folytatják a világszínvonalon is kiemelkedő kortárs lengyel jazz bemutatását.

 

A MU Színház programja:

szeptember 2.
19 óra Pawel Karnowski (PL) fotókiállításának megnyitója
A kiállítást megnyitja: Katarzyna Sitko, a Lengyel Intézet igazgatóhelyettese
A Budapesten élő lengyel dzsesszfotográfus, Pawel Karnowski, évek óta járja Európa válogatott koncertjeit és fesztiváljait. Kiállításán nem beállított zenészportrékat, hanem a zene iránti lelkesedésből, a zenészekkel való bensőséges kapcsolatból, élő koncerteken, élő improvizációk során született fekete-fehér fotókat láthatunk. A kortárs dzsessz fontos képviselőiről készült nagyfelvételek mintha csak a megélt zene sűrítményei lennének. A koncert hangulata, a zenész feszült koncentrációja, ahogyan összenő hangszerével, vagy amint eggyé válik a zenével – mindez visszatükröződik a képeken, leolvasható az arcokról, megmutatkozik a kép kompozíciójában, akárcsak a fény kezelésében. 
20 óra Ágoston Frió
Ágoston Béla – szaxofonok, hegedű, hordódob
Hock Ernő – bőgő
Szegő Dávid – dob
Ágoston Béla Zeneközelítő - a magyar zenei élet egyik legsokoldalúbb tagja, számtalan együttes alapítója, multiinstrumentalista, népzenész, avantgarde jazz zenész, zenetanár és zeneszerző. A MU Színházban legutóbb a lengyel 100nka és Tóth Viktor társaságában tett tanúbizonyságot kiváló improvizációs készségéről. Ezúttal tavaly összeállt triójával mutatkozik be, partnerei a különböző műfaji határokat előszeretettel feszegető muzsikus Hock Ernő és Szegő Dávid a tehetséges ifjú dobos. A Frió hangzásában ezúttal nem a népzenei gyökerek dominálnak, mint inkább a szabad jazz irányába ható ösztönösség. Bizonyíték erre közelmúltban megjelent lemezük, a Parázsszőnyeg izgalmas zenei anyaga is.

markosMárkos Albert

DuH
/BLUME-GRATKOWSKI-MÁRKOS-MEZEI QUARTET/
lemezbemutató koncert

Martin Blume (d) – dob
Frank Gratkowski (d) – szaxofon, klarinét
Márkos Albert – cselló
Mezei Szilárd - brácsa
„2010 tavaszán meghívást kaptam a "Scene Ungarn in NRW" Fesztiválra (a németországi Nordrhein-Westfalen a szülőföldem). Ez nagyszerű lehetőség volt arra, hogy újra találkozzak a magyar csellistával, Márkos Alberttel, akivel egyszer dolgoztam már együtt egy zenei szimpóziumon, Koppenhágában. A nordrhein-westfaleni fúvós Frank Gratkowskit választottam partneremül, akivel a nyolcvanas évek végétől rendszeresen játszom együtt. Albert pedig Mezei Szilárd brácsaművészt javasolta, akivel már számtalan zenei projekten dolgozott együtt. Mi négyen az első pillanattól kezdve mind emberileg, mind zeneileg tökéletesen megértettük egymást, ezért úgy döntöttünk, folytatjuk a közös munkát, mégpedig állandó formációban, DuH néven: D, mint Németország és H, mint Magyarország.  Kvartettünk zenei anyagát lemezen rögzítettük, amelyet most a magyar közönségnek szeretnénk bemutatni.” Martin Blume

szeptember 3.
20 óra

Tóth Viktor Tercett feat. Hamid Drake
Tóth Viktor – szaxofon
Szandai Mátyás – bőgő
Hamid Drake (usa) –

Tóth Viktor a fiatal jazz-szaxofonos generáció kiemelkedő, rendkívül sokoldalú zenésze. Több felállásban játszott és játszik Európa, valamint az Egyesült Államok számos jazz fesztiválján, saját tercettjét vezeti, zenét szerez, verseket ír, népdalokat gyűjt, táncosokkal duettezik. Rendszeresen koncertezik az improvizatív jazz olyan külföldi kiválóságaival, mint Hamid Drake, Henry Franklyn, William Parker. Climbing with mountains című albuma a 2007-es év legjobb jazz lemeze lett, a Fidelio országos szavazásán pedig őt választották meg a 2010-es év jazz személyiségének
szeptember 4.
20 óra

Mikrokolektyw
Artur Majewski (pl) – trombita, elektronika
Kuba Suchar (pl) – dob, elektronika
A Mikrokolektyw Artur Majewski és Kuba Suchar projektje, akiket a magyar vájtfülű közönség már megismerhetett korábbi formációjuk, az európai hírű lengyel Robotobibok avant-jazz együttes magyarországi koncertjein, többek között a Sziget Fesztivál jazz színpadán. Inspirációik forrása főleg a chicagói „öreg” és „fiatal” avantgarde mozgalom muzsikája: Don Cherry, Ed Blackwell, Fred Anderson és mások, de zenéltek már együtt többek között Rob Mazurek Exploding Star Orchestra és Sao Paolo Underground együtteseivel is. Legutóbbi lemezüket a legendás chicagói Delmark Records adta ki: most fordult elő először, hogy a kiadó lehetőséget adott európai zenészeknek.

Kochan – Hautzinger duo
Franz Hautzinger (a) – trombita
Jacek Kochan (pl) - dob
Jacek Kochan lengyel dobos, hangszerelő és zeneszerző egyaránt otthonosan mozog a kortárs jazz, a szabadimprovizáció és a nem konvencionális kortárs zene területén. A ’80-as években New Yorkban, majd 1990-től a kanadai Torontóban élt és alkotott egészen 1995-ös európai hazatéréséig. Rendkívül impozáns azoknak a művészeknek a névsora, akikkel együttműködött pályafutása alatt: Kenny Wheeler, Dave Liebman, Greg Osby, Marc Copland, Gary Thomas, John Abercrombie, Eddie Henderson, Joey Calderazzo, Ed Schuller, Briggan Krauss, Kazuhisha Uchihashi, Axel Dörner, Assif Tsahar, hogy csak a legismertebbeket említsük. Először 2009-ben, Tóth Viktor szaxofonossal, és a kanadai bőgőssel Chris Jennings-sel trióban adott nagysikerű koncertet a MU színpadán.


Franz Hautzinger minden idők egyik legeredetibb hangzású és legegyénibb technikájú trombitása, sokszínű zenei-, performansz- és színházművészeti tevékenységével az osztrák kortárs zene legszínesebb egyénisége. Az improvizációs és avantgarde jazz legnagyobb alakjai vesznek részt különböző projektjeiben, többek között Derek Bailey, Keith Rowe, John Tilbury, Axel Dörner, Otomo Yoshihide, Kazuhisha Uchihashi, Kenny Wheeler. Hautzinger korábban is vendégszerepelt már a MU-ban, a Szünetjel Nemzetközi Experimentális Zenei Fesztivál keretében mutatta be grafikus partitúráit, illetve saját partitúráin alapuló „vizuálakusztikai” játékát.

süti beállítások módosítása