400 millióba kerülne az Átrium felújítása

Magács László, a Merlin igazgatója elmondta, a főváros kereste meg őt az ötlettel. A tervekről a csütörtöki fő- és alpolgármesteri egyeztetésen fognak dönteni, Magács szerint azonban nem valószínű, hogy az utolsó pillanatban változtatnának az előkészített projekten, így reméli, hogy télen valóban költözhet a Merlin. Lapszemle.

"Az Átrium jobb állapotban van, mint amire gondoltam" - mondta Magács, aki széleskörű belsőépítész-, építészgárdával mérte fel előzetesen az épület állapotát. Becslése szerint 400 millió forintba kerülne a felújítás. Több tervük van arra, hogy milyen forrásból lehetne előteremteni a rekonstrukcióhoz szükséges pénzt. Az egyik terv, hogy szponzort keresnek a projekthez; a másik lehetőség, hogy miközben a fővárostól kibérlik az épületet, intenzíven pályáznak uniós forrásokra. "Hihetetlen sok európai uniós forrás van, amelyeket jól be lehetne ebbe csatornázni" - mondta Magács László.

atrium

Elképzelései szerint, először csak a legszükségesebb átalakításokat végeznék el. Rendbehoznák a fűtésrendszert, az elektromos hálózatot, és kifestenének. A nagyobb átalakításokat fokozatosan végeznék el, ahogy sikerül újabb forrásokhoz hozzájutni. A kezdeti korszerűsítéshez a főváros nyújtana anyagi segítséget, de ennek mértékéről is csütörtökön döntenek.

Magács László tervei szerint a mozi előterében presszó működne. Az erkélyt eredeti funkciójában nem lehetne megtartani, mivel úgy tervezték, hogy onnan a vetítővásznat lehessen látni, egy színház esetében azonban fontos, hogy a színpad minden nézőtéri székről látszódjon. Januártól működne az új helyszínen a Merlin, de van olyan elképzelés is, hogy már ősszel is lenne egy-egy program az Átriumban. Azt is leszögezte, a színházi alapfunkció nem zárná ki a moziszerű működést; lennének vetítések is a moziteremben. Erre utal az új név is, az Átrium Film-Színház.

Magács elmondta, ezzel párhuzamosan a Merlin Színház a fővárossal kötött közszolgáltatási szerződés értelmében az egyéb kategóriából a többi fővárosi színházzal megegyező rangba, kiemelt kategóriába kerülne.

Magács László arról egyelőre nem tud, mi fog történni a Merlin jelenlegi, Gerlóczy utcai épületével jövőre. Elmondta, több elképzelés is született, de az épület sorsáról szintén csütörtökön fognak dönteni.

Forrás: Origo

süti beállítások módosítása