Magyar Színházi Társaság levele a miskolci polgármesterhez

Magyar Színházi Társaság dr. Kriza Ákosnak, Miskolc polgármesterének küldött levelében felhívja a figyelmet arra, hogy a bizonytalan helyzet miatt csökkenhet a nézőszám a színházban, ami akár el is veszítheti kiemelt státuszát. "Miskolc város önkormányzata nem veheti magára annak ódiumát, hogy szétzilálja a rá bízott kulturális értékeket" - írta Csizmadia TIbor.

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata
dr. Kriza Ákos polgármester úr részére
3525 Miskolc
Városház tér 8.

Tisztelt Polgármester Úr!

A Magyar Színházi Társaság megdöbbenve értesült róla, hogy a Miskolci Nemzeti Színház egyébként is szűkített költségvetéséből a fenntartó önkormányzat 88 millió forintot vett – remélhetőleg csak – zárlat alá.

Súlyos helyzetbe hozza ez a döntés az intézményt, több szempontból is.

Egyrészt, ilyenkor is megjelenik az a probléma, hogy egy színházi évad két költségvetési éven át finanszírozott, tehát a tervezés, bérlethirdetés és az évad lebonyolítása bizonytalan financiális háttérrel zajlik.

Másrészt, akkor is nehéz egy új szezont megtervezni, ha az adott naptári év költségvetése eleve szűkített támogatásból történik, hát még ha ilyen radikális, év közben elrendelt zárolásról van szó. Az Önkormányzatnál is tudják, hogy a műsorterv meghirdetéséhez előzetes kötelezettségvállalásokra van szükség, s egy ilyen fenntartói intézkedés egyik fő következménye, hogy felborítja a már kötelezettségekkel terhelt és a közönség számára is meghirdetett műsortervet.

m1

A részben már értékesített bérletek kényszerű megváltoztatása, esetleg visszaváltása miatt megrendülhet a nézők színházba vetett hite. Pedig a Miskolci Nemzeti Színház az ország egyik leglátogatottabb színháza, s nem lenne jó, ha a bizonytalanságok miatt elveszítené nézőit.

Nem elhanyagolandó az a tény sem, hogy az érvényben lévő Előadó-művészeti törvény 19.§-a értelmében az önkormányzatnak arányosan vissza kell fizetnie a központi támogatás azon részét, amennyivel a fenntartó csökkentette saját támogatását. Ez nem csak az önkormányzatot sújtaná, hanem a színházat is, amely így többszörösen vesztes lesz: csökken az önkormányzati támogatás, csökken a központi támogatás, s a nézők elpártolása révén a saját bevétel is. Szeretnénk felhívni a figyelmüket arra is, hogy a súlyos elvonások elsősorban a nemzetközi elismertségű operatagozatot érintik majd (ez költségesebb műfaj ugyanis), és ez az új előadó-művészeti törvény rételmében azzal a veszéllyel is fenyeget, hogy Miskolc színháza nem lesz jogosult a kiemelt nemzeti színházakat illető leendő támogatásra.

Tudjuk, hogy az ország egészéhez hasonlóan az önkormányzatok is igen nehéz helyzetben vannak. Miskolc városa és polgárai sokat áldoztak rá, hogy a város ilyen előkelő helyet foglaljon el az ország és Európa kulturális térképén. A Miskolci Nemzeti Színházba több mint 10 000 bérletvásárló, évi 150 000 néző jár, hogy évente több mint 400 előadást láthasson. A színház ötödik az országos és első a vidéki nézettségi listán. Hosszú évek színvonalas munkája áll emögött a számokkal is kifejezhető teljesítmény mögött. Elsorvasztani, lerombolni valamit nagyon könnyű. Újraépíteni évtizedeket vesz igénybe. Miskolc város önkormányzata nem veheti magára annak ódiumát, hogy szétzilálja a rá bízott kulturális értékeket.

Őszintén reméljük, hogy Polgármester úr és az egész önkormányzati testület átérzi döntésük felelősségét, s mihamarabb feloldja az elrendelt zárlatot. Ellenkező esetben az elindított folyamat valóban megfordíthatatlanná válik.

Bízva mielőbbi pozitív döntésében

Tisztelettel üdvözli:

Csizmadia Tibor , a Magyar Színházi Társaság elnöke

süti beállítások módosítása