Szabadság, szerelem, kavarok és amit akartok - Könnyű préda

Első látásra talán a helyszín se passzolt még soha ennyire a bemutatóhoz, mint éppen most. A nézőtérrel szemben magasodó sárga épület (kis kiegészítéssel) hitelesen játszhatja el az elhunyt és dúsgazdag építési vállalkozó birodalmát, az udvar kínálja magát a kerti partihoz - vagyis a szegény Miskát elsirató halotti torhoz, amelyen mindenki részt vesz, aki számít. A friss özvegynek primadonna-belépő jár. Közben meg kinek ne szakadna meg a szíve, ha a kék ég alól felhangzik, hogy "ne nézzen úgy rám a gyönyörű szemével" - írják a Könnyű prédáról, azaz a Netkomédiáról, melynek bemutatójára augusztus 19.-én került sor. A Színház.hu összegyűjtötte mit lehet tudni a darabról. Kedvcsinálónk következik.

A darabról - emlékeztető

Könnyű préda főhősnője – maga a könnyű préda - egy középkorú szépasszony, aki harminc évnyi házasság után éppen most temette el harminc évvel idősebb férjét, a dúsgazdag építési vállalkozót. Hatalmas örökség birtokában, még csaknem gyönyörű nőként új életet kezdhet. Akad is jelentkező bőven, aki ebben így vagy úgy segítségére lenne: vele csaknem egyidős, súlyosan szenvedélybeteg mostohafia, annak Floridában élő rockzenész barátja, a családi vállalkozás cégvezetője, az ambiciózus fiatal szívtipró, a költői lelkű idős nőgyógyász, és az elhunyt legjobb barátja, aki milliárdosként is visszasírja a Kádár-rendszert és a munkásőrséget. A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, tiszteletét teszi a római légió, és megdöbbentő hírekkel beállít egy erdélyi kislány is a Csíki havasokból... A csendes megemlékezésnek induló halotti toron hamar elszabadulnak az indulatok, s ezen még az sem segít, hogy az özvegy sógornője csodás képességű, tisztánlátó médium, csakratisztító és gyümölcsjós. A meséhez zene is jár; a szereplők időnként dalra fakadnak, és megszólaltatják a szituációhoz és karakterükhöz illő népszerű slágereket.

w1Jordán Tamás és Hollósi Frigyes

Aki a próbán járt

"Első látásra talán a helyszín se passzolt még soha ennyire a bemutatóhoz, mint éppen most. A nézőtérrel szemben magasodó sárga épület (kis kiegészítéssel) hitelesen játszhatja el az elhunyt és dúsgazdag építési vállalkozó birodalmát, az udvar kínálja magát a kerti partihoz - vagyis a szegény Miskát elsirató halotti torhoz, amelyen mindenki részt vesz, aki számít. A friss özvegynek primadonna-belépő jár. Közben meg kinek ne szakadna meg a szíve, ha a kék ég alól felhangzik, hogy "ne nézzen úgy rám a gyönyörű szemével."  Vagy az, hogy "jaj", a szerelemnek múlnia kell. Esetleg az, hogy "mikor a Haladás tizenegy kivonul" - oldalt, a fűben játszik a zenekar: Poppre Ádám, Szabó Róbert Endre és persze Müller Péter. És amikor Richter úr, az elhunyt barátja és cégtársa - aki egykori munkásőrként ma is visszasírja a Kádár-rendszert - vehemensen összeölelkezik dr. Zámmal, a Kosztolányit citáló nőgyógyásszal, akkor abban az ironikusan túlzó próba-összeborulásban egy kicsit talán Hollósi Frigyes és Jordán Tamás barátsága is benne van. Akkor távozunk, amikor a nagy elérzékenyülés után Richter úr megkérdezi, hogy mi a helyzet az öröklési papírokkal. A helyzet - fokozódik, egészen augusztus 19-éig" - írta a Könnyű préda próbája után a Vasnépe.

w3

Aki látta Mirella balesetét

A lap újságírója mást is látott: "Lázár Kati karcos-kardos, szókimondó sógornőt, testvért, nagynénit játszik az előadásban;  nem mellesleg ő Főnix Mirella, a telefonon praktizáló, búgó hangú, akciós pénzenergiával üzletelő  tisztánlátó médium -  személyesen. (Aki azt is azonnal meg tudja mondani, hogy ki kötötte el szeretett autóját, a Zsuzsi nevű tízéves Suzukit, kesztyűtartójában a dedikált Pavarotti-CD-vel.) De azt (varázsgömb ide vagy oda) még Mirella  se láthatta előre,  hogy hétfőn egy vendéglői lépcsőjárás közben bekövetkezik az a szerencsétlen mozdulat: Lázár Kati térdre esik, és - ahogy a kórházi röntgen megmutatta - megreped a jobb térdkalácsa. (...) Kedden délelőtt azzal kezdődött a próba, hogy meg kellett nézni: melyik jelenetben milyen változtatásokra lesz szükség, hogy a kényszerű új kellék valóban gördülékenyen illeszkedjen az előadáshoz. Lázár Kati azt mondja, a szereppel nincs semmiféle ellentmondásban, hogy Mártának-Mirellának tolószékben kell jelen lennie a játéktérben - még az is előfordulhat, hogy ez a kényszerű megoldás csak izgalmasabbá, érdekesebbé teszi a "tisztánlátó médium" figuráját: Nem aggódom, inkább nagy kíváncsisággal várom a bemutatót".

          

Teltház, maximális helykihasználás

"Feszült a kezdés, a Megyeháza udvarán a szokottnál is fojtogatóbb a teltház. Egymásba izzadunk, a főpróbán a helykihasználás biztosan maximális. Párnával is kemény a pad, a szomszédok hátsói verejtékező satuként préselnek, és a lábat sincs hová lógatni. De ez semmiség, komolyan. Mert aztán tíz perc után azon kapom magam, hogy a többiekkel együtt vinnyogva röhögök, elsodor a komédia fülledt-frivol áradata.

Aki anyád voltam minden anyád helyett… - Ő Főnix Mirella (Lázár Kati), aki szegény a premier előtti napokban a valóságban lábát törte. Azonban így is vállalta a játékot, és milyen jól tette… Ha Jordán Tamás az előadás kezdete előtt nem hívja fel a figyelmünket arra, hogy Lázár Kati a sajnálatos baleset miatt kényszerül tolószékben játszani, mi simán elhisszük, hogy ez is a koncepció része.

Színpad nincs, hagyományos értelemben legalábbis. A darab képzeletbeli helyszínét a Megyeháza udvarából alakították ki, egy szombathelyi újgazdag kertjévé, fazonra fodrászolt tujákkal, nyírt pázsittal, hintával és medencével. A Megyeháza falából pedig a luxusvilla hátsó traktusa lett. Ötletes egyszerű megoldások, ahogy az is, hogy a Megyeháza kapuján ki-be zúgnak az autók. Hol egy suzukiamiautónk, hol egy piros álomkabrió hoz vagy visz új hősöket. A Könnyű Préda legnagyobb érdeme, hogy minden benne van, ami egy nyári komédia elengedhetetlen tartozéka, szabadság és szerelem, kavarok és amit akartok, Savaria Legioval, slágerekkel, Jordán szavalta versidézetekkel. A könnyű szabadtéri komédiázáson túl csipetnyi kor-és társadalomrajz, orrunk alá dörgölik az újgazdagokról gondolt sztereotípiáinkat" - számolt be a Nyugat.hu.

 

FOTÓK A KÖNNYŰ PRÉDÁRÓL

1

Udvaros Dorottya a főszerepben

2

Zayzon Zsoltnak (háttérben) és Marcz Fruzsinának(középen) ez az első szerepe Szombathelyen

3

Udvaros Dorottya és Szerémi Zoltán

4

Lévai Tímea, Pusztai Fanni, Varga Dóra

5

Jordán Tamás nőgyógyász főorvost játszik

6

Alberti Zsófia és Edrődy Krisztián

7

Zayzon Zsolt és Udvaros Dorottya

8

Udvaros Dorottya

 

KÖNNYŰ PRÉDA

SZEREPLŐK:

KLÁRIKA, (52) hervadó szépasszony, friss özvegy / Udvaros Dorottya

MISIKE, (kb. 40), a nevelt fia / Orosz Róbert

PATEK, (kb. 40) Misike barátja, zenész Floridában / Szerémi Zoltán

RICHTER ÚR, (70 felé) az elhunyt barátja, szemétégető vállalkozó / Hollósi Frigyes

DR. ZÁM, (70 felé), az elhunyt barátja, nőgyógyász főorvos / Jordán Tamás

MÁRTA, alias Főnix Mirella (70 felé) Mihály húga, tisztánlátó médium / Lázár Kati

KINCSŐ, (18) meglepetésvendég Erdélyből / Märcz Fruzsina

KRISZTIÁN, (nincs még 30) ifjú titán / Zayzon Zsolt

SANKÓ, ifjú autótolvaj / Endrődy Krisztián

YVETTE, egyszerű, könnyűvérű lány / Alberti Zsófia

Továbbá:

Lévai Tímea

Pusztai Fanni

Poppre Ádám

Szabó Róbert

Varga Dóra

Dramaturg: Perczel Enikő és Bognár Róbert

Zene: Müller Péter (zongora)

Díszlet - jelmez: Szlávik István

Ügyelő, asszisztens: Schmidt Róbert

Súgó: Papp-Ionescu Dóra

RENDEZŐ: Schlanger András

 

ELŐADÁSOK:

2011. AUGUSZTUS 20. (szombat) 18.00

2011. AUGUSZTUS 23. (kedd) 18.00

2011. AUGUSZTUS 24. (szerda) 18.00

2011. AUGUSZTUS 25. (csütörtök) 18.00

Jegyár: 2.700 Ft

2011. AUGUSZTUS 26. (péntek) 17.00

2011. AUGUSZTUS 27. (szombat) 15.00

2011. AUGUSZTUS 27. (szombat)  18.00

esőnap: augusztus 28. (vasárnap) 15.00

Jegyár: 3.500 Ft


forrás: Weöres Sándor Színház, Vasnépe, Nyugat.hu

süti beállítások módosítása