Isteni színjáték Zsámbékon

Garaczi László: Csodálatos Vadállatok; Toepler Zoltán: Toepler, Platon,Garaczi, Filó Vera: Szobalánynak Londonba - csak néhány mű, melynek ősbemutatója Jámbor József nevéhez és a Zsámbéki Színházi Bázishoz fűződik. A színész-rendező évek alatt kialakított csapatával -mondhatni, a nyári színház házi együtteseként- minden évadban jelentkezik Zsámbékon. Idén Dante Istnei színjátékát mutatják be.

 

A Bázis önmagában is egyfajta Zóna. Más szempontok szerint, de itt is úgy alakulnak a dolgok, kinyílnak-bezáródnak helyek, lehetőségek. Húsz éve változott át katonai bázisból valami mássá, tárgyi értelemben számos dolog az enyészeté lett, de szellemi értelemben elkezdett sarjadzani, fejlődni, élni. (Jámbor József)

 

Pár hete, épp Zsámbékra tartó fuvart vadásztunk kedvesemmel, amikor Jámbor Jocó, a debreceni színház színésze jelentkezett telefonon. Elvitt minket. Az úton felidéztük, hogy “Dzsózi” asszisztensként kezdte, miután Debrecenben szerzett magyar–német szakos bölcsészdiplomát. “Pocsék asszisztens voltam, ezt Gaál Erzsi szóvá tette, de sokat biztatott. Tulajdonképpen az asszisztenskedés nem jó annak, aki rendező vagy színész szeretne lenni” – mondta . “Miért, az kinek jó?”-kérdeztem. “Annak, aki rendezőasszisztens szeretne lenni”. Hát persze. Jocóról el kell árulnom, hogy rendezőként is dolgozik, a japán kultúra szerelmese, szakértője, rendszeresen fordít japánból, szenvedélyesen érdeklik a különböző írásjelek, gitározik, szaxofonozik, a Színművészeti színházelmélet szakán is diplomázott. Idén Dante Alighieri Isteni színjátékát viszi színre Zsámbékon.

jambojozsefJámbor József

A munkakezdés előtt beugrott Gérard Dépardieu fénydublőrének, az Asterix és Obelix (Isten óvja Britanniát) című filmbe. “Véletlenül alakult így, a gép kidobta, hogy ugyanazok a méreteink. Viszont a hátunk különbözik, ezért tartani kellett egy hátdublőr castingot. Elképesztő volt, hogy a komáromi forgatáson többen odajöttek autogramot kérni. Magyaráztam nekik, hogy nem én vagyok Gérard Depardieu. Nem igaz, hogy nem esik le, hogy magyarul beszélek!” – mesélte Jocó a kocsiban.

Menet közben az is kiderült, hogy múlt év végén, Párizsban, valóban aláírást osztott. A Csokonai Színház társulata ugyanis hatalmas sikerrel vendégszerepelt a világhírű Odeonban, a Valere Novarina rendezte Képzeletbeli operett című előadással. Ilyesmi először fordult elő a magyar színháztörténetben egy vidéki színházzal. “Még mi sem játszottunk itt” – mondta több francia színész a magyaroknak.  

Jocót végül arról is beszélt, miért választotta az Isteni színjátékot megrendezésre. Elmondta, igaz, hogy a darabból már bizonyos utalásokat nem feltétlenül érthetünk, de "itt van helyette a mi korunk, a mi infernónk, a mi megtisztulásunk, a mi mennybemenetelünk", a bennünk élő Pokol, Purgatórium és Paradicsom..

Színház.hu, Tóth Berta

elokeszuletekAz előkészületek

Dante Alighieri: ISTENI SZÍNJÁTÉK

(La Divina Commedia)
Augusztus 25-28. (18 óra) Zsámbéki Műemlék Rakétabázis
A világhírű lengyel rendező Jerzy Grotowsky is kacérkodott az Isteni színjáték színpadra állításának gondolatával. Akkori dramaturgjával, az olasz származású Eugenio Barbával (aki ma a világhírű dán Odin Teatret igazgatója) el is készítette a mű színpadi átiratát, ám az előadás végül mégsem jött létre. A másik átdolgozás, mely hatással van az előadás koncepciójára az a megközelítés, melyben húsz éve, az öt ország részvételével megrendezett színházi fesztiválon, az ún "Pentagonale"-n az olaszországi Cividale-ban egy időben a város több terén játszották a "Commedia" -t a középkor misztérium-játékaihoz hasonlatos módon. Az ún. "Pulcinella-hangár" - ahol a múlt évben Jámbor József Sztalker
c. produkciójának nyitó- és záróképei játszódtak - vasajtókkal zárt iker-betonhangáraival tökéletesen alkalmas a Pokol köreinek megjelenítésére; a domb, amelyre épült, a Purgatórium hegyének leképezésére; tetején a Zsámbéki-medence panorámájával pedig a Paradicsom megidézésére.

Szereplők:
Harsányi Attila, Jámbor József, Somody Ildikó, Selmeczi Bea, Vanya
Tímea, Sütő András Miklós, Szinovál Gyula, Boros Ádám

Díszlettervező Trón Árpád
Dramaturg Selmeczi Bea
Rendező Jámbor József

  

süti beállítások módosítása