Trilógia maraton - jön a következő stáció

Gergye Krisztián Társulata idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2011-2012-es évad egészén átívelő, összesen 14 eseményből, stációból álló performansz-sorozatot indítottak, melynek keretében minden egyes előadás egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít. Legközelebb Pannonhalmán láthatjuk a társulatot, hamarosan pedig a Szépművészeti Múzeumban mutatják be a Csendélet zajjal című alkotást.

„Ha valaki komolyan veszi a dolgát, akkor egy előadás nem egy következő munka csupán, hanem az ember sorsának alakulását meghatározó TETT.“ (Andrej Tarkovszkij)

Visszatekintve Gergye eddigi munkásságának sodró lendületű, termékeny szakaszára, a műfaji határokat folyamatosan áthágó szellemi frissesség és a maximális alkotói szabadság tekinthető legfőbb követendő irányelvnek. Ennek az alkotói szabadságnak a megőrzése és egyre letisztultabb produktumokban megnyilvánuló artikulációja készteti az alkotót arra, hogy számos eseményt, egyedi performanszokat, heppeningeket magába foglaló rendhagyó produkciókat tervezzen.

gergye3

A társulat új performansz-sorozatának megvalósításával, a függetlenséget hangsúlyozva, a kőszínházi repertoárjátszást utánzó művészetgyártás ördögi mechanizmusaiból kíván kilépni. A játszási lehetőségek és a finanszírozási bizonytalanságok arra ösztönzik az alkotót, hogy sokkal inkább megismételhetetlen eseményekkel forduljon a közönség felé, semmint további, késznek tekintett művekkel terhelje az amúgy is túladagolásban szenvedő független kulturális szférát.

gergye1

Gergye Krisztián az új projekttervvel, egy nem szokványos, hosszútávú alkotói módszer kidolgozásába fogott, amelynek célja a részek és események összességéből kibontakozó „Opera Amorale“ megvalósítása.

A projekt címe: Trilógia Maraton

A sorozat első, kőszegi állomása után a következőre Pannonhalmán, az Arcus Temporum fesztivál nyitónapján, a tavaly felavatott szabadtéri színpadon kerül sor.

    

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA

TRILÓGIA MARATON

Első trilógia

FELTÉPETT MÚLT

Második stáció

ÁLDOZAT

viktimológia-performansz

2011. augusztus 26. 23h – Arcus Temporum Fesztivál, Pannonhalma

 

ÁLDOZAT

„A tragédia abban rejlik, hogy nem tudunk szabadok lenni, mások számlájára követeljük a szabadságot magunknak, és semmit sem kívánunk tenni mások érdekében, azt feltételezve, hogy ezzel saját szabadságunkról mondanánk le. (…) A szabadság nem más, mint a szeretet nevében hozott áldozat!“ Andrej Tarkovszkij

Szereplők:

Ágens

Bakos Éva

Barsi Márton

Boudny Lídia Ágnes

Gergye Krisztián

Madák Zsuzsanna

Makranczi Zalán

Pásztor Tibor

Tárnok Marica

gergye2

Zenészek: Philipp György, Bartek Zsolt, Bella Máté

Zenei szerkesztő: Philipp György

Jelmez: Béres Móni

Smink, maszk, kellék: Károlyi Balázs

Hang: Boudny Ferenc

Video, dokumentáció és vetítés: Nay Tilda

Dramaturg konzultáns: Miklós Melánia

Pszichológus konzultáns: Csigó Katalin

Produkciós menedzser: Trifonov Dóra

Produkciós asszisztens, a rendező munkatársa: Hajós Eszter

Rendező, koreográfus, látványtervező, író: Gergye Krisztián

 

Előzetes:

TRILÓGIA MARATON harmadik stáció

CSENDÉLET ZAJJAL

2011. szeptember 11. 20h, Budapest, Szépművészeti Múzeum, A Nyolcak c. kiállítás finisszázsa

www.gergye.org

süti beállítások módosítása