Új Globe Színház épül Révfülöpön

Shakespeare eredeti, 1599-ben épült Globe Színházának mása emelkedhet fel a Balaton partján, Révfülöpön. Ennek érdekében a múlt héten fesztivál zajlott, ahol fellépett Hobo, Rátóti Zoltán, a Mulatság című darabbal Kapa, Pepe, Szikszai Rémusz, és a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház. Az ötlet Sárkány Sándor agyából pattant ki. "Még évekkel ezelőtt. Cseh Tamással 2001-ben egy nyárestén ácsorogtunk a révfülöpi gáton és arról ábrándoztunk, hogy „kéne egy hely”, olyan, mint a Globe Színház volt egykoron, ahol kedvünkre játszhatnánk" - nyilatkozta a rendező, díszlettervező. Összeállításunkban elárulja miként valósul meg a projekt.

A révfülöpi Globe

Az eredetivel megegyező módon, fából készülő teátrum az évente ide látogató több ezer vendégnek nyújt majd minőségi színházi élményt - Sárkány Sándor rendező, díszlettervező, alapító atya elképzelése szerint. Ezen túlmutatóan a befogadó település kulturális életét is színesítené oly módon, hogy év közben is közvetítene minőségi kultúrát, színházi produkciókat, ifjúsági előadásokat, bábszínházat. Ezzel a Balaton partján egy olyan stúdiószínházi befogadóhelyet is működtetnének, amely egyben kulturális kuriózumként is vonzhatná a közönséget.

globe1

 

A tervekről Sárkány Sándor elsőként a Révfülöpi Képeknek beszélt májusban:

"Sárkány Sándornak hívnak, a képzőművészet irányból érkezve, - ahol frescót és seccót tanultam - színház világába csöppentem. Megnyerve a képzőművészeti filmfesztivált, előadásokat rendeztem majd díszleteket terveztem számos előadáshoz. Utolsó rendezésem Dr. Zsivágó (Beregszászi színház). Tizenhárom éve vezetem a Paál István Stúdiószínházat. (...)

Több balatoni település mindent megtett, hogy náluk épüljön a színház, a legszebb helyek felajánlásával. Császár Bíró Éva (Cseh Tamás felesége) mikor megtudta a tervet, rögtön szólt, szerinte nézzük meg Révfülöpöt, gyönyörű hely és a képviselők között tudható Kálomista Gábor, kinek munkáját régóta ismerem és tisztelem. Mikor családommal megérkeztem, olyan szeretetet kaptunk, ami semmihez nem fogható. (...)

A legmegfelelőbb helynek a színház felépítéséhez a Semsei majort találtuk az Önkormányzattal együtt. A jelenlegi állapotot felszámolva, mûvész sétányt hoznánk létre, a kertben szoborparkot rendeznénk be, ami kapcsolódna Shakespeare világához. A kertet neves kertészmérnökkel rendbe tetetnénk. A két romos épületet felújítanánk, a kisebbet gondnoki ház- nak, a nagyobbat irodának, szállásnak, kiállító teremnek.

A nyári időszakban a 600 főt befogadó nagyszínpadon folynak az előadások, szem előtt tartva Shakespeare vezető mondatát: „a tetszés volt a célom”. A többi időszakban stúdiószínházat működtetnénk 60 fős nézőtérrel, és ezzel megoldva azt a nagy hiányt, amit a balatoniak már rég hiányolnak, hogy színház legyen évközben is a helyieknek. A gyerekeknek bábszínházi előadásokat hívunk meg. A színház tornyában csillagvizsgálót működtetnénk- írta a lapban Sárkány Sándor.

sarkany

Később a Kisalföldben számolt be a tervekről az ötletgazda, egy interjúban:

Kiszemelte már a helyszínt?

Még évekkel ezelőtt. Cseh Tamással 2001-ben egy nyárestén ácsorogtunk a révfülöpi gáton és arról ábrándoztunk, hogy „kéne egy hely”, olyan, mint a Globe Színház volt egykoron, ahol kedvünkre játszhatnánk. S egyre jobban beleéltem magam. Mára eljutottam odáig, hogy közel a Balatonhoz, a Semsei-majorban, háromszáz éves platánfák árnyékában, gyönyörű természeti környezetben épülhet fel a magyar Globe Színház. A héten ezen a helyszínen zajlik a fesztiválunk, pénteken például Hobo lép fel.

És mit rejt a jövő?

A helyi önkormányzat Globe Színház építésére írt ki pályázatot.

Mitől aktuális ma egy ilyen teátrum?

Például attól, hogy hajdanán is nagy egyetértésben épült Shakespeare színháza, és most is hatalmas összefogás tanúja vagyok. Miközben a fesztiválra ácsoltam a Globe-féle játékteret, sokan odajöttek hozzám, és kérdezték, miben segíthetnek. A színházi szakma ugyancsak egységesen támogatja az elképzeléseimet.

Nagy kihívás?

Mindenképpen. Díszlettervezőként fáj a szívem, amikor sok millióba kerülő játéktereket tíz-tizenöt előadás után le kell bontani. Révfülöpön ez másként lesz: díszletet és technikát nélkülöző színház épül fel. Kevesebb pénz kell hozzá, s önfenntartónak kell lennie. A Balaton-felvidék egyetlen színházában nem csak a nyári szezonban játszunk majd – és nem csak Shakespeare-darabokat –, így turisztikai vonzereje is felbecsülhetetlen.

Honnan szereznek rá pénzt?

Főleg pályázatokból. És különféle akciókat hirdetünk, például gerendajegyeket bocsátunk ki. Remélhetőleg a tartóoszlopokat az ország ismert színházai veszik meg, de civilek is vásárolhatnak belőlük. Ez a pénz az építőanyagra megy. Egyébként én magam is beszálltam anyagilag, tíz éve gyűjtök arra, hogy elindíthassam az építkezést, melynek fővédnöke Vidnyánszky Attila direktor, támogatói pedig Rátóti Zoltán színész, Bíró-Császár Éva (Cseh Tamás özvegye), Bérczes László rendező és Tim Caroll, a londoni Globe Színház egykori igazgatója.

Mikor lesz az avatóünnepség? 

 A tervek szerint 2013 nyarán. De ha a színpad elkészül, már jövőre is tartunk előadásokat.

 

Augusztusban pedig Sárkány Sándor elárulta, elkezdték az építkezést családja, illetve művész barátai segítségével és azt remélik, szeptembertől minden feltétel rendelkezésre áll, hogy a projekt elinduljon.

 

Forrás: Szabadföld, Révfülöpi Képek, Színház.hu

süti beállítások módosítása