Tűzraktér bezár - jön a Vízraktér

"Nagy levegőt veszünk. Új vizekre evezünk. Megnyitjuk a Vízrakteret. A Vízraktér valami újnak a kezdete. Egy egészen más helyszín, egészen más alapötlet. A Tűzraktér ugyanazt a szabadságérzetet és szellemi megújulást hordozza, amit eddig, és a Vízraktér is ebből születik" - közölték a Tűzraktér üzemeltetői.

A Tűzraktér alkotóház, független kulturális gyülekezőtér, összművészeti centrum - már több mint öt éve a budapesti kulturális élet egyik fontos központja. Miután a IV: kerületi közgyűlés gazdasági okokra hivatkozva április végén határozatban szólította fel a Tűzrakteret üzemeltető alapítványt arra, hogy ürítsék ki és hagyják el a több száz művész próbatermeinek, műtermeinek és rendezvényeknek 2008 óta otthont adó Hegedű utcai épületet, a szervezők felismerték: a központ a jelenlegi helyszínen sajnos nem működhet tovább. Abban is biztosak volt: nem hagyhatják, hogy mindez a kulturális színtér megszűnését jelentse, ezért úgy döntöttek, új vizekre eveznek. Szó szerint: szeptemberben a budai Király fürdőben megnyitják a Vízrakteret.

vizrakter

"A Tűzraktér nem átmenthető, nem nyílik új alkotóház, nem lesznek egymás mellett színháztermek, a régi tornaterem sem ad többé otthont fergeteges koncerteknek. Valamit elengedünk, és állunk elébe a szeptember 20-ai pernek, mert mindent megtettünk abban a küzdelemben, amit Terézváros Önkormányzatával szemben folytattunk kulturális értékeink védelméért. A Tűzraktér jól ismert épületében nem folytatható a Tűzraktér csodája, mert ellehetetlenítették. Nagy levegőt veszünk. Új vizekre evezünk. Megnyitjuk a Vízrakteret. A Vízraktér valami újnak a kezdete. Egy egészen más helyszín, egészen más alapötlet. A Tűzraktér ugyanazt a szabadságérzetet és szellemi megújulást hordozza, amit eddig, és a Vízraktér is ebből születik. Kedves barátaink! Nem temetjük el magunkat élve, hanem ismét életet csempészünk Budapest szívébe. Cirkusz, tánc, zene, színház, film, irodalom, újrarajzolt látványvilág, szabadtéri kerthelyiség, és belső terek várják a látogatókat szept. 10-étől a Vízraktérbe! A közösséget csak együtt teremthetjük meg ismét" - közölték a hely fenntartói.


Gräff Alexandra, a Vízraktér sajtóreferense kedden ennek kapcsán elmondta, hogy a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-vel decemberig kötöttek megállapodást, addig mindenképpen állandó programmal lesznek jelen a Fő utcában. „A Vízraktér nem egyszerűen a Tűzraktér helyszín- és némileg profilváltása, hanem más alkotócsoportokkal – Szabad az Á, Picasso Point, Magyarhangya – és a fürdővel közös vállalkozás” – hangsúlyozta a sajtóreferens, hozzátéve: a programkínálat hasonló lesz a Tűzraktéréhez. 

A Magyarhangya által szervezett filmklub napközben hagyományos vetítésekkel, esténként pedig – a technikai adottságok miatt – zenekar által kísért némafilmekkel vagy silent moziként, azaz fülhallgatóval követhető hangosfilmekkel fog működni. A programban helyet kapnak tánc-, színházi és cirkuszi előadások, performanszok, irodalmi estek, vitadélutánok, térspecifikus kamarakoncertek, kiállítások, gyermekprogramok, valamint hétvégenként iparművészeti vásárok fiatal képzőművészek alkotásaiból – sorolta a Vízraktér munkatársa.

A Tűzraktér régi, Hegedű utcai épületére vonatkozó kérdésre válaszolva Gräff Alexandra elmondta: abban már nem folytatnak tevékenységet, mostanra csak az iroda és néhány művész maradt a házban.

süti beállítások módosítása