Megnyílt a Vidor Fesztivál

 A fesztivál mindenkihez elér, hiszen a programok 90 százaléka ingyenes. Nagyon nagy dolog, hogy a VIDOR Fesztivál létezik, és az még nagyobb, hogy eljutottunk addig: immár a tizediket rendezhetjük meg – mondta a szeptember 3-ig tartó eseménysorozat péntek esti ünnepélyes megnyitóján dr. Tasnádi Csaba, a Móricz Zsigmond Színház igazgató-főrendezője, fesztiváligazgató.

Akiket megszöktettek

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere pedig a hagyományokról beszélt. – A nyár végi, ősz eleji mulatozásnak nagy hagyományai vannak Nyíregyházán – városunk szülötte, Krúdy Gyula már egy 1926-os novellájában leírta, mekkora örömet szereztek az itt élőknek a vándorszínészek, s hogy milyen népszerűségnek örvendtek a színésznők, akiket időről-időre megszöktetette egy-egy gavallér. A polgármester azt kívánta, hogy a fesztiválon résztvevő művészek is találják meg a rajongóikat, a közönség a neki tetsző programokat, s hogy az idelátogatók vigyék el Nyíregyháza jó hírét.

muzsikas

Akik Oscar Wilde követői

Dr. Fazekas János, Szabolcs megyei főjegyző azt mondta, a VIDOR szervezői kezdettől Oscar Wilde-ot követték, aki úgy fogalmazott: „az én ízlésem a legegyszerűbb – csak a legjobbat fogadom el”. – Az eddigi fesztiválok ennek szellemében fogantak, s minden bizonnyal a most kezdődő is éppoly’ sikeres lesz, mint a korábbiak – mondta a főjegyző, s hozzátette: az előttünk álló egy hétre mindenki felejtse el a napi gondokat, s élvezze a fesztivál hangulatát.

Egy állócsillag

Elekes Botond, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Kulturális Államtitkárságának kabinetfőnöke arról beszélt, hogy a VIDOR egy állócsillag, a régió egyik legjelentősebb eseménye, melynek megrendezése érdekében a kulturális kormányzat is mindent megtett.

A rendezvény fő mecénása, a Közép-Európai Erőmű Kft. igazgatója, dr. Tóth Árpád azt mondta, büszke arra, hogy évek óta támogathatják Magyarország egyik legszínvonalasabb rendezvényét.

makk

Akik nem érnek egymás nélkül semmit 

Jelen volt az ünnepélyes megnyitón Makk Károly, a színházi verseny zsűri elnöke is, aki arról beszélt, hogy a programban a magyar és a világirodalom remekei szerepelnek, a színdarabokat életre keltő művészek pedig garanciát jelentenek arra, hogy aki megnézi a darabokat, az tud sírni, nevetni, elgondolkodni és tud boldog lenni. Azt mondta, a VIDOR sikeréhez a szervezők erőfeszítései mellett a közönség szeretetére és ragaszkodására is szükség van, a kettő egymás nélkül mit sem ér. A megnyitó után a Muzsikás együttes lépett színpadra, s ezzel megkezdődött a tizedik VIDOR Fesztivál.

 

A Színházi programról bővebben itt olvashat:

Fergeteges színházi kavalkád vár a Vidoron

A fajok eredetéről, Az Öldöklés istenéről, az Erdőről, a Tündöklő középszerről és a Dolcsaja vitáról is többet tudhat meg az, aki a Vidor Fesztivál színházi programjában merül el, de az is megtalálja a ...»

süti beállítások módosítása