Programsorozat a hajléktalanokról a Gödörben

Hajléktalansággal foglalkozó fotókiállítás, interaktív programok, színházi előadás és koncert is várja az érdeklődőket a budapesti Gödör Klubban csütörtöktől vasárnapig.

A Magyar Vöröskereszt fenntartásában lévő Madridi úti hajléktalanszállón működik a Tiszta Élmény Csoport, amely egy éve programot indított a hajléktalanságban élő volt szenvedélybeteg, vagy éppen leállni szándékozók számára. A projekt célja volt olyan szabadidős tevékenységek szervezése, amelyekkel a hajléktalanok nem találkoznának mindennapjaikban: így a többi között Szentendrére kirándultak, mandalát készítettek, agyagoztak, falat másztak és megtekintették a Vasúttörténeti Parkot - tájékoztatott Botyánszki Alíz, a csoport vezetője sajtótájékoztatón csütörtökön Budapesten. Nagy segítséget jelentett a Fővárosi Önkormányzat támogatása, az, hogy egyes múzeumok kedvezményt adtak a belépőjegyből és az önkéntesek munkája is.
Skultéti József, a Fővárosi Önkormányzat Szociálpolitikai Ügyosztály vezetője a program "egyedülálló" jellegére hívta fel a figyelmet és arra, hogy a projekt létrehozói "olyat csináltak, ami eddig nem volt". 

godor Kardos István, a Magyar Vöröskereszt Budapest Fővárosi Szervezetének igazgatója szerint nem csak szekrényre, fedélre, ágyra van szükségük a hajléktalan embereknek, mert "ez nem elég, hogy kibillentse őket abból az állapotból, amelybe belekényszerültek". Ezért hosszú távon ilyen és ehhez hasonló programokban látják a lehetőséget az alapellátás mellett. A Magyar Vöröskereszt Budapesten közel 500 főnek biztosít átmeneti lakhatást, a Madridi úti szállón 230-an élnek.
A kiállítás fotóin látható, amint a résztvevők hajtányoznak, gyertyát öntenek, vagy éppen adventi koszorút készítenek. Kicsit tovább sétálva a teremben, a hajléktalanszálló bútoraival berendezett "szobában" találja magát az érdeklődő. Itt láthat asztalt, ágyat és keskeny szekrényt, rajta műanyag zsákkal.
Az Élőkönyvtárban élő embert kölcsönözhet a látogató, azaz 45 percig társaloghat egyebek mellett a "roma zenésszel" a "megcsalt férjjel" és a "gyógyult tébécéssel". Mint azt Szeverényi Gábor, a könyvtár vezetője elmondta: a beszélgetés segíthet megismerni az adott hajléktalan ember sorsát, gondolatait, és ezáltal csökkenhetnek a berögzült előítéletek, sztereotípiák.
A négynapos ingyenes programsorozat első napján a Józan Babák Klub Playback Színháza játszik a közönségnek. Az előadásokon nincs előre megírt szövegkönyv, a publikum történeteit használják fel és játsszák el - fogalmazott Bolyácz Árpád, a színházképviselője.
Szombaton az Oltalom Zenekar műsora, vasárnap mozgásos önismereti foglalkozás, kerekasztal-beszélgetés és mandalakészítés is színesíti a programokat.

süti beállítások módosítása