Amit a hegyen hallani - Liszt etűdök Zsámbékon

A Zsámbéki Színházi Bázissal közös produkcióra készül a Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadéves fizikai színházi koreográfus osztálya, amellyel Liszt Ferenc örökségét dolgozzák fel.

„álmodtam a hegyen, és néztem egyre csak 
a mély örvénybe le; a hullám eltakarta; 
aztán a végtelen örvénybe: önmagamba.”
(Victor Hugo: Amit a hegyen hallani, ford.:Nemes Nagy Ágnes,

a vers inspirálta Liszt első szimfonikus művét inspirálta)

A Horváth Csaba és Lukáts Andor vezette osztály hallgatói augusztus közepétől kéthetes intenzív munka keretében, Zsámbékon foglalkoznak a magyar zeneszerzővel – életrajzi adatait, írásait, gazdag zenei örökségének egy-egy darabját használják fel készülő előadásukhoz. A projekt célja, hogy a szabadtér sajátosságait kihasználva helyspecifikus etűdöket (mozgás, próza, film) hozzanak létre, illetve különböző formanyelveket próbáljanak ki.

amita2

Horváth Csaba a projektről:

"10 napig dolgoznak a gyerekek Zsámbékon, kiköltöztek a bázisra és főleg Liszt zenéire komponálnak etűdöket, emellett a második év végi vizsgájukból is előadnak részleteket, Beckett-játékokat. Kicsit elvonulnak, az egyetem falain kívül kezdik az évadot. Hasznosnak tartom, hogy egy ilyen jellegű műhelymunka körülményeit megismerik.

amita

Nagyon lelkesek. Különböző témákat választottak, van, aki Liszt magánéletével foglalkozik, van, aki saját szinposzist, szöveget írt, van, akit kifejezetten a zene inspirál. Mindenki rátalált a saját helyére, egyikük szabadtéren koreografál, másikuk a hangárban, vagy a kicsi amfiteátrumban. Nem nagy lélegzetvételű produkciókra számíthatnak a nézők, hanem arra, hogy bepillantást nyernek a munkába, amit évközben is végeznek a diákok".

egyetem2

Horváth Csaba az osztállyal
Az Ódry Színpad bemutatójaként készülő Amit a hegyen hallani című előadást szeptember 1. és 4. között naponta, este nyolc órai kezdettel tekintheti meg a Régi Rakétabázis közönsége. A produkció kíséretében a második év végi Beckett-mesterségvizsga néhány részlete is látható lesz. 
Előadások: 2011. szeptember 1-2-3-4. 20.00
Helyszín: Zsámbéki Színházi Bázis – Régi Rakétabázis
Fotó: Widder Kristóf
Az előadás támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Színház- és Filmművészeti Egyetem, valamint a Zsámbéki Színházi Bázis.

süti beállítások módosítása