Pécsi Ildikó Az aranyembert rendezi

A Ruttkai Éva Színház, Jókai Mór-Vizeli Csaba-Másik Lehel: Az aranyember c. regényéből készült musicallel nyitja a 2011/2012. évadot. A produkciót Pécsi Ildikó rendezi és a premiert Jókai-bableves főzőverseny kíséri.

"Az aranyember a legpoétikusabb regénye, oly szép mint egy hajnali álom"
(Mikszáth Kálmán)

"A mű mondanivalója talán sosem volt időszerűbb"

"2011. október 6-án a Magyarock Dalszínház és a Ruttkai Éva Színház közös produkcióban állítják színpadra Jókai társadalmi utópia-törekvésének legnagyszerűbb alkotását, egyúttal az író legismertebb és legkedveltebb regényének adaptációját musical formában. A mű egy ember kalandos, romantikus története, aki felismeri, mi az igazán fontos és szép az életben, fontosabb akár a vagyonnál, kincsnél, hírnévnél. A regény létrejöttében az életrajzi mozzanatok mellett a korabeli közélet eseményei is jelen vannak a történetben, így a musical nézője átélheti, milyen is lehetett a reformkor utáni Magyarország élete" - írják az alkotók az előadásról.

      

"Jókai utópiája részben erkölcsi és társadalmi, részben politikai és történelmi. A mű mondanivalója talán sosem volt időszerűbb, mint manapság, hiszen annak megírásakor 1872-ben, Jókait egyre nagyobb iszonyattal tölti el a modern polgári világ, a kapitalista civilizáció, és regényeiben hősei számára a menekvést teremti meg egy-egy valóságos, vagy – mai kifejezéssel élve – virtuális sziget fölrajzolásával" - teszik hozzá.

aranyember1

Jókai-bableves főzőverseny

A színház a produkció dupla szereposztása szereplőinek kedvéért október 7-én és 8-án (a színház 17. születésnapján) is díszbemutatót tart. A premier kísérőrendezvénye a Kálvária téren megrendezendő Jókai-bableves főzőverseny lesz, a Ruttkai Éva Színház "társulat nélküli társulata" főz 10×4 fős csapatokban. A főzés a délelőtti órákban kezdődik, és az esti bemutató előtt ér véget egy jótékonysági akcióval: az ételeket a művészek a meghívott illusztris vendégsereggel karöltve osztják ki a rászorulóknak. A zsűriben neves gasztronómiai szaktekintélyek, közkedvelt művészek, olimpikonok, politikusok, és közéleti szereplők is részt vesznek.

Bepillanthatnak a darabba

Szeptember 17-én az autómentes hétvége keretében megrendezésre kerülő TeARTrum Fesztivál keretében betekintést nyerhetnek a musicalbe a Színházi Korzón: 16.00-16.30-ig, a Magyar Állami Operaház előtti nagyszínpadon ízelítőt kapnak az érdeklődők a Ruttkai Éva Színház új produkciójáról.

 

AZ ARANYEMBER

A musical rendezője: Pécsi Ildikó (Kossuth-díjas), aki az 1962-es emblematikus film, a Gertler Viktor alkotta mű Noémijaként debütált.

aranyemberfilm

Díszlettervező: Szalai Zsolt

Jelmeztervező: Kemenes Fanni (Érdemes Művész)

Szereplők:

Levetinczy Tímár Mihály: Forgács Péter / Vadkerti Imre

Noémi: Brunner Márta

Teréza: Nagy Anikó / Kocsis Judit

Ali Csorbadzsi, miniszter: Makrai Pál / Gerdesits Ferenc

Tímea: Kuczmann Ágnes

Athalie: Fésüs Nelly / Bodnár Vivien

Brazovics Athanáz, kereskedő: Gerdesits Ferenc / Egyházi Géza

Zófia: Rák Kati

Kacsuka Imre, katona: Pál Tamás / Ömböli Pál

Krisztyán Tódor: Pankotay Péter / Másik Lehel

Várkormányzó, hitelező, katona: Orbán Viktor

Galambos, katona, polgár, hajós: Szakács Péter

Hitelező, polgár, katona, hajós: Másik Attila

Cselédek: Miklós Eponin, Végh Edina, Tar Gabriella

Valamint közreműködik

a Magyarock Dalszínház Társulata

 

Koreográfus:

Orbán Viktor

RENDEZŐ:

PÉCSI ILDIKÓ

(Kossuth-díjas)

süti beállítások módosítása