Értelem és érzelem

Megtartották Jane Austen Értelem és érzelem című művéből készült darab olvasópróbáját ma délelőtt a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadást – amely magyarországi színpadon először látható - a Kossuth-díjas Valló Péter rendezi. A bemutató október 21-én lesz a nagyszínpadon.

vall

Valló Péter a darabról

- Ebben a műben létezik valami, ami zavarba ejtő a mai napig és biztos, hogy emiatt megéri öt hetet rááldoznunk az életünkből erre a próbaidőszakra. Talán a szerző legbensőbb érzése és kérdése is az, amelyet megrendíthetetlen bizodalommal tolmácsol ebben a műben: milyen a helyes erkölcsi ítélet, megnyilvánulás, magatartás, amelyben hinni lehet? Mert az, hogy mikor, mi a helyes, abban csak hihetünk, nem tudhatjuk tényszerűen soha, de ebben lehet a bizodalmunk. Nem szeretnék kedélyeskedő, realista színi előadást rendezni, ez a mű nem is bír az lenni. Mindez köszönhető Deres Péter remek dramatizálásának is – többek között erről beszélt Valló Péter az olvasópróbán.

 

"Igazi kultuszregény"

Az Értelem és érzelem című művet eddig csak filmről ismerhették a nézők, magyarországi színpadon Veszprémben látható először Jane Austen klasszikusa. A színpadi változatot Borbás Mária regényfordítása alapján Deres Péter dramaturg írta.

- Jane Austen világ világhírű alkotása igazi kultuszregény, s a finom emberismeretről tanúskodó, kalandos, egyszerre angolosan szórakoztató és az egyéni, illetve társadalmi hibákat kifigurázó mű erényeit a sikeres filmfeldolgozások csak felerősítették – hangsúlyozta Deres Péter, aki szerint Valló Péter rendezésében folytatódik a mű sikersorozata.

 

Az előadásban színpadra lép Csarnóy Zsuzsanna, Kéri Kitty, Trokán Anna, Bécsi Kamilla, Kőrösi Csaba, Juhász Róza, Nyirkó István, Palásthy Bea, Bajcsay Mária, Oberfrank Pál, Szalma Tamás, Sághy Tamás, Terescsik Eszter, Tóth Loon és Szűcs Krisztina.

A díszlet Valló Péter munkája, a jelmeztervező Benedek Mari, a szcenikus Perlaki Róbert, az ügyelő Madár K. Zoltán, a súgó Tóth Zsanett. A produkció rendezőasszisztense Péti Krisztina.

 

forrás: Veszprémi Petőfi Színház

süti beállítások módosítása