Gergye Krisztián zajjal fest csendéletet

Gergye Krisztián Csendélet zajjal című viktimológia-performansza a társulat Trilógia maraton sorozatának harmadik állomásaként kerül megrendezésre a Szépművészeti Múzeumban szeptember 11-én.

„Olyan emberekről szerettem volna szólni, akik belsőleg szabadok, még akkor is, ha lelki függőségben élő, nem szabad emberek veszik körül őket.“ (Andrej Tarkovszkij)

Gergye Krisztián Társulata az évad egészén átívelő performansz-sorozattal ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját. A sorozat első, kőszegi, és második, pannonhalmi állomása után a harmadik stációra Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban, a NYOLCAK kiállítás finisszázsaként kerül sor, szeptember 11-én 20 órától. Az előadás – csakúgy, mint a Trilógia maraton minden egyes előadása – egyszeri és megismételhetetlen premiernek számít.

 

Gergye Krisztián a TRILÓGIÁRÓL:

" ATrilógia maratont a kényszer is szülte. Nincs meg az anyagi fedezete a repertoárjátszásnak, és a budapesti befogadóhelyeken a következő évadban nem tudnám fenntartani az eddigi évek előadásszámát sem. Ha esetleg vidéki vagy külföldi felkérés érkezik, bármelyik pillanatban elővehetjük az előadásokat. A Trilógia maraton pedig reflexió a jelen kulturális közegének visszásságaira, az előadáskényszer melletti repertoárjátszás lehetetlenségére és a megalázó anyagi lehetőségekre. Nem vagyok hajlandó úgy tenni, mintha a Gergye Krisztián Társulata számos előadása ellenére egy repertoárszínház lehetne, hiszen nincs kőszínházi struktúra a hátam mögött. Úgy határoztam, hogy megtiltom magam számára ezt a folyton kísértő gondolatot, és tudomásul veszem, hogy mindez csak illúzió. Kivétel az Adaptáció trikolor című, tavaly mindössze négyszer, de nagy sikerrel játszott előadásunk. Aktualitása és sikere tükrében ezt az energiát nem dobhatom ki az ablakon. Pénzt nyertünk, hogy az évad során egyszer Szegeden, kétszer pedig a MU Színházban újra bemutathassuk".

trilogia

Milyen kérdéseket vet fel ez a sorozat?

"Az útkeresés, a kultúrpolitikai reflexiók, tehát a forma leválaszthatatlan a tartalmi kérdésfelvetésektől. Hogyan lehet ma Magyarországon a lehető legszabadabban alkotni? Mit jelent az, hogy függetlenség? Milyen korlátok alakítanak bennünket? Én mindig a saját személyiségem mélységeit kutató ember voltam, akkor is, ha másokkal dolgozom, és a velem együttműködő előadók is tudnak és akarnak hasonló mélységekig eljutni saját magukon belül. Ez mindig nagy kaland, önfelvállalás, szélsőséges utakat bejáró önfelfedezés, ami most sem lesz másként. A múlt, jelen, jövő hármas összefüggésére rétegeztem a Trilógia maraton történetet. Három trilógiát szeretnék létrehozni a 2011/ 2012-es évadban. Az első trilógia a Feltépett múlt, a második a Testre szabott idő, a harmadik pedig a Folyamatos jelen címet kapta. A három trilógia végcélja a nagy mű, egy kortárs(tánc) opera létrehozása. Az első trilógia középpontjába a személyes múltat és a történelmi múlttal szembesülő embert helyeztem". (Forrás: Fidelio)

 

A sorozat előző állomásáról:

        

GERGYE KRISZTIÁN TÁRSULATA

TRILÓGIA MARATON

Első trilógia

FELTÉPETT MÚLT

Harmadik stáció

CSENDÉLET ZAJJAL

viktimológia-performansz

 

2011. szeptember 11. 20h – Budapest, Szépművészeti Múzeum

A NYOLCAK kiállítás finisszázsa

szereplők:

Ágens – Bakos Éva – Blaskó Borbála – Bocsi Eszter – Lőrinc Katalin – Szakács Ildikó – Szalontay Tünde - Tárnok Marica – Virág Melinda – Gergye Krisztián

Zenei szerkesztő: Philipp György

Jelmez, kellék, installáció: Béres Móni

Smink, maszk: Károlyi Balázs

Video, dokumentáció és vetítés: Nay Tilda

Dramaturg konzultáns: Miklós Melánia

Pszichológus konzultáns: Csigó Katalin

Produkciós menedzser: Trifonov Dóra

Produkciós asszisztens: Hajós Eszter 

Rendező, koreográfus, látványtervező, író: Gergye Krisztián

További információ: www.gergye.org

Jegyinfo: www.szepmuveszeti.hu

Kapcsolódó anyag:

Trilógia maraton - jön a következő stáció

Gergye Krisztián Társulata idén ünnepli létezésének 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból a 2011-2012-es évad egészén átívelő, össz

süti beállítások módosítása