Irgalmatlanul sok munkát ígér Jordán

Augusztus 30-án nyitotta meg az évadot a Weöres Sándor Színház is. “Azt tapasztalom, hogy a jó együtt-érzés továbbra is érvényes: az a kedvező mentális állapot, amelyben befejeztük a szezont, átmentődött, megőrződött a nyáron” - köszöntötte a társulatot Jordán Tamás.

evadnyito1

MEGNYITOTTÁK AZ ÉVADOT SZOMBATHELYEN

Latinovits azt tartotta, kétszer kell köszönni: egyszer az évad elején, egyszer a végén - különben úgyis mindig együtt vagyunk” – mondta az igazgató. Bár Jordán Tamás nem feltétlenül tartja elegendőnek az évi kétszeri köszönést, azt ígérte, intenzív együttlétből a 2011/2012-es évadban sem lesz hiány, irgalmatlanul sok munkát ígért. “Bízom benne, hogy jó szellemben képesek leszünk túlélni a nehézségeket. A költségvetési kilátások a következő évre sem túl biztatók, miközben az idei (2011-es) 20 milliós hiányt is le kell küzdenie a színháznak” – tette hozzá.

A társulathoz négyen szerződtek; mindegyikükkel találkozhatott már a közönség. Mertz Tibor játszotta (játssza továbbra is) Lucifert a színházavató Tragédia-előadásban. Fekete Linda még vendégként kapta meg Sally szerepét a Kabaréban. Zayzon Zsoltot a tavalyi karneválszínházi bemutatón láthatták a nézők, most már – feleségével, Marcz Fruzsinával együtt – színház társulatát erősíti.

A szezon szeptember végén A peleskei nótárius című zenés bohózat bemutatójával kezdődik; az őszi bérletsorozatban további négy előadást - Chicago, Tizenkét dühös ember, Szentivánéji álom, Zarándokének - tervez a színház; Schlanger András, Keszég László, Silló Sándor, Mohácsi János, illetve Jeles András rendezésében. A 3340 őszi bérletből több mint 2500 már elkelt. (A színház ebben az évadban is úgy kalkulál, hogy a bérletes helyek mellett minden alkalommal jegyeket is kínál.) Az új szezonban bérleten kívül maradnak műsoron a tavaly bemutatott sikeres produkciók: a Pygmalion, a Naftalin, a Kabaré, Az ember tragédiája.

dunohgoDühöngő

Idén, először rendez a színház fiatal színésznője Nagy Cili. John Osborne darabját viszi színre Dühöngő címen, "ingyencirkuszt" tervet két részben.

4 ÉVES LESZ A SZÍNHÁZ

Szeptember 30-án pedig alig ér véget a szombathelyi szezonnyitó premier, másnap a társulat és a város: a Weöres Sándor Színház születésnapját ünnepli, ugyanis október elsején lesz pont négyéves. Aznap este derül ki például, hogy a társulati titkos szavazás milyen eredményt hozott: kik kapják meg először az évad kiemelkedő színészi teljesítményéért, illetve színházi háttérmunkáért járó díjat. A plaketteket már készíti Veres Gábor szobrász, aki a színházi fríz-pályázatot is megnyerte. A születésnapra a nyertes homlokzatdísz szintén a helyére kerül a tervek szerint.

A PELESKEI NÓTÁRIUSRÓL

Gaál József, a magyar színműirodalom klasszikusa idén kétszáz éve született a Szatmár vármegyei Nagykárolyban (ma Románia). Vígjátékát, amelyet Gvadányi József „hőskölteménye” ihletett, 1838-ban mutatta be a Nemzeti Színház. Mai színpadra Bognár Róbert és Schlanger András alkalmazta, a dalszövegeket Várady Szabolcs, a zenét Darvas Ferenc írta.

A történet egy vidéki színházban kezdődik. A társulat Shakespeare-bemutatóra készül, a nézők már várják, hogy felmenjen a függöny, de ehelyett nagy zenebona támad: a színészek sztrájkot hirdetnek elmaradt gázsijuk miatt, a nézők viszont ragaszkodnak hozzá, hogy darabot lássanak a pénzükért. Végül megszületik az egyezség, A peleskei nótáriust adják, mert az biztos siker.

Innentől kezdve két szálon fut a cselekmény; nyomon követhetjük a tekintélyes és felvilágosult Zajtai Zajtay jegyző úr halálos veszedelmekkel és zajos botrányokkal teli útját Nagypeleskétől, zsiványtanyán, Nemzeti Színházon át fia boldog esküvőjéig, miközben esküdt ellensége, Tóti Dorka, géczi boszorkány semmi ármánytól, fekete mágiától vissza nem rettenve próbálja útját állni és elpusztítani. A vérfagylalóan komikus, fülbemászó dallamokkal, tánccal, énekkel fűszerezett jelenetek közben fel-felbukkannak a színház jól ismert figurái, a bakafántoskodó tűzoltó, az öntudatos kellékes vagy a sértett szubrett. Mire a Zajtay család behajózik a boldogság révébe, a színházban is kitör a várva várt siker.

2

Talán - Németh Judit önálló estje szeptember 10.-én és 11.-én, 20.00-kor látható a  Weöres Sándor Színházban, a Krúdy Klubban

 

BÉRLETES ELŐADÁSOK

ŐSZI BÉRLET

Gaál-Darvas-Várady: A peleskei nótárius - zenés bohózat
rendező: Schlanger András bemutató: 2011. szeptember (nagyszínpad)

Kander-Ebb-Fosse: Chicago - musical
rendező: Keszég László bemutató: 2011. november (nagyszínpad)

Reginald Rose: Tizenkét dühös ember - színmű
rendező: Silló Sándor bemutató: 2011. november (Márkus Emília terem)

William Shakespeare: Szentivánéji álom - vígjáték
rendező: Mohácsi János
 bemutató: 2012. január (nagyszínpad)

Fukazava Hicsiró- Jeles András: Zarándokének - színpadi ballada
rendező: Jeles András
bemutató: 2012. január (Márkus Emília terem)

TAVASZI BÉRLET

Móricz Zsigmond: Rokonok - színmű
rendező: Jordán Tamás
 bemutató: 2012. március (nagyszínpad)

Ivo Bresan: Paraszthamlet - tragikomédia
rendező: Soós Péter bemutató: 2012. március (Márkus Emília terem)

Moliére: Nők iskolája- komédia
rendező: Valló Péter
 bemutató: 2012. május (nagyszínpad)

Urs Widmer: Top Dogs - pszichokomédia
rendező: Béres Attila
bemutató: 2012. május (Márkus Emília terem)

 

Kapcsolódó anyag:

Többmilliós támogatást ad a szombathelyi színháznak a honvédelmi tárca cége

Tízmillió forinttal támogatja a HM Elektronikai és Logisztikai Igazgatóság Zrt. a szombathelyi Weöres Sándor Színház működését. A támogatási szerződést pénteken írták alá Hende Csaba honvédelmi ...»

 

Forrás: Színház.hu, Vasnépe

süti beállítások módosítása