Bezöldült a Madách tér - Sikerrel zárult az Örkény kert

Zenés évadajánlóval, koncertekkel valamint a Nappalok és Éjszakák az Erzsébetvárosban című fotókiállítással várták a közönséget szombaton, az Örkény kertben este tíz óráig, a VII. kerületi Madách téren. 

kert5macsai

Az Örkény István Színház és Erzsébetváros Önkormányzatának közös programját indító sajtótájékoztatón Mácsai Pál beszélt a központi elhelyezkedésű kerület sokszínűségéről, a sokféle gyökerekről, különböző hagyományokról. Hangsúlyozta, hogy ez a tarkaság fontos közép-európai hellyé teszi Erzsébetvárost, számtalan feladattal. „Azzal kapcsolatban is, hogy mit őrzünk meg, mit dobunk ki” – tette hozzá. „Ebben a döntésben az igazíthat el, ha tudjuk mi volt itt, ezért készítettük ezt a színházi-építészeti-várostörténeti tárlatot- mondta a Nappalok és Éjszakák az Erzsébetvárosban című fotókiállítást, és megnyitotta az Örkény Kert programsorozatát.

orkenykert02_500 Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere elmondta, örömmel fogadták az Örkény Színház ötletét, hogy a Madách téri parkoló helyére kulturális szigetet varázsoljanak, hiszen terveik között szerepel a tér közösségi térré, kertté alakítása. Elárulta, hogy tervüket 2013-ra szeretnék megvalósítani, az Erzsébet-terv átfogó fejlesztési program keretein belül. A mintegy 6-7 milliárdos programban óvodák, iskolák, utak, terek megújítása, sétálóövezetek kialakítása is szerepel.

kert2"Az Örkény kert elnevezésű esemény az Erzsébet terv program első megvalósult rendezvénye, amely azért is fontos számukra, mert - a városfejlesztés, kulturális- oktatási programok mellett - a zöld beruházásokra is nagy hangsúlyt fektetnek" - fogalmazott a polgármester, majd bemutatta az Erzsébet-tervhez kapcsolódó okostelefon-alkalmazást, amely az Appsters céggel közös fejlesztés.

orkenykert04

Ennek letöltésével megtalálhatók a kerületben lévő kulturális események, a színházak műsora, éttermek, különböző programok. Az ingyenesen letölthető alkalmazás segítségével bárki tehet egy virtuális sétát, és megismerheti a városrész különleges gazdagságát. Megtalálhatóak a hetedik kerület műemlékei, nevezetességei, de a szórakozóhelyek, romkocsmák is.

kert3huzellapeter

Nyírő András projektvezető kiemelte, hogy Óbuda után ez a második olyan kerület, ahol működik ez az alkalmazás, amely magyarul és angolul is letölthető. Az alkalmazást folyamatosan fejlesztik, a jövőben például a színház fotókiállításának anyaga is elérhető lesz ezen keresztül - mondta.
Az Örkény kert eseményén a nagyszínpadon koncerteket tartottak, a téren és a színház előcsarnokában is programok zajlottak egész nap. Fellépett Für Anikó, Huzella Péte, a gyerekeket történelmi játszóház várta. Komolyzenei minikoncertet is tartottak a Liszt-év jegyében; az esemény díszvendége Kocsis Zoltán volt.

kert4labnyom

A nap folyamán felavatták Hofi Géza fémbe öntött lábnyomát is az Örkény István Színház előcsarnokában. Ennek kapcsán Mácsai Pál elmondta: mivel a magyar kabarétörténetben páratlanul hosszú szériát játszott ebben a színházban a művész, úgy gondolták ennek a lábnyomnak itt a helye, ezért elhelyezték a teátrum előcsarnokában. Hozzátette: 1997-ben az örökös tagsághoz készítették el Hofi Géza lábnyomát, amelyet halála miatt már nem avattak fel a Budapesti Operettszínház előtt a Nagymező utcában. Azt is hozzáfűzte: Hofi Géza tudja, hogy a bohóc egyrészt gyerek - megőrzi, kíváncsiságát, nyitottságát incselkedő hajlamát -, másrészt pedig, amit ér, amit lát, abból viccet csinál. „Bár volnának sokan ilyen bohócok” - mondta.

orkenykert05A HoppArt is jelen volt.

 

További képek az eseményről:
IMG_3596
Kocsis zongorázni fog

 

IMG_3627

Kocsis zongorázik

 

IMG_3655
Gálffi

 

IMG_3737
Szerte nézett – a társulat műsora

 

IMG_3841
az esti Für koncert

süti beállítások módosítása