A bőség kosarából - Bemutatók Eperjestől Prágáig

Az új színházi évad számtalan új musicalbemutatót, valamint előadások felújítását hozza Eperjestől Prágáig. A teljesség igénye nélkül foglaljuk össze a legizgalmasabb, köztük magyar vonatkozású vállalkozásokat. Juhász Dósa János ajánlója Pozsonyból.

 

Kezdjük idehaza, a számunkra legérdekesebb bemutatónak az Eperjesen november 11.-én színre kerülő Quo Vadis tűnik, amely Dusík Gábor immár harmadik musicalje. A nagy sikerrel bemutatott Assisi Szent Ferenc (ezt manapság Pozsonyban látható az Új Színpadon, s a zenéje cédén is megvásárolható) és Marie Antoinette története után Dusík Sienkiewicz híres regényét választotta, amelyet Martin Kákoš librettójával és rendezésében, Peter Uličný dalszövegeivel és Jaroslav Moravčík koreográfiájával láthatunk. Petronius szerepében Boris Srník és Miroslav Bodoki, Nerót Lukáš Šepták, Viniciust Filip Lenárt alakítja majd.

Kassán a Cassia Színház saját produkciójában mutatja be a Csák Máté életét feldolgozó rockoperát, Dodo Gombár és Ľubo Horňák zenés darabját, amelyet pár évvel ezelőtt már láthattak Dušan Jarjabek, Sisa Sklovská és Kamil Mikulčík főszereplésével. A bemutatóra november 17.-én kerül sor. A Cassia is játssza majd, ahogy a pozsonyi Új Színpad is a Nyolcadik világrész c. musicalt, amely a legendás Elán együttes slágereire épül. Tavalyelőtt az egyik szlovák kereskedelmi adó keresett szereplőket egy Elán-musicalhez, amelynek férfi főszerepét Csontos Vilmos nyerte meg, de az végül mégsem valósult meg. Ján Ďurovčík, a zsűri egyik tagja viszont úgy gondolta, hogy kár lenne annyiban hagyni, s Peter Pavlaccal és Boris Filannal könnyed szerelmi történetet íratott az Elán slágereihez. Szeptember 8.-án bemutató a prágai Kalich Színházban (ezt láthatják novemberben Kassán is), míg október 28.-án Pozsonyban a szlovák nyelvű változat kerül bemutatásra. A pozsonyi Új Színpad első idei bemutatója egy örökzöld, Brandon Thomas Charley nénje c. komédiája lesz, amelyet nálunk Aldobolyi Nagy György slágereivel ismernek. Az Új Színpad számára Peter Mankovecký írt a darabhoz zenét, a rendezést Ľubomír Vajdička jegyzi, a címszerepben pedig az Amerikából hazatért Ľuboš Kostelnýt láthatjuk.

 

charleynenje

 

S ha már egy előadás erejéig elkalandoztunk Prágába, ősszel több izgalmas bemutató is lesz az Elán-opus mellett. A Hybernia Színház Victor Hugo legendás hősét, a púpos Quasimodo történetét veszi elő, méghozzá Kassai Csongorral a címszerepben. A bemutatót november 11.-ére tervezi a színház, amelynek zenéjét Petr Kaláb, Jan Maxián és Jakub Prachař szerezte, a szövegkönyv szerzője Petr Koleček, az előadást Martin Kukučka rendezi. Kassai mellett, aki Quasimodo szerepét felváltja játssza Tomás Trapl-lal, Jiří Korn, de Radka Fišarová, Roman Vojtek, Lucie Molnárová és Markéta Procházková is vállalt szerepet az előadásban.

 

quasimodo1

 

A Hybernia Színház az évad folyamán további újdonságokat is kínál a Prágába látogatóknak. Márciusban felújítják a Lucrezia Borgia c. balettmusicalt, Libor Vaculík alkotását, amelyhez Petr Malásek írt zenét, míg a dalszövegeket Václav Kopta jegyzi. A címszerepben az ismert színész-énekesnőt, Bára Basikovát láthatja a közönség, César Borgia szerepében kettős szereposztásban Zbyněk Fric és a Quasimodo címszerepét adó Kassai Csongor, Juan Borgiaként Tomáš Beroun és Tomáš Savka, míg Domenicoként egy másik kassai fiatalember, Hundža Tamás látható majd.

S ha ez még mind nem elég, jövő év szeptemberében Egy csepp méz Verunkának címmel családi musical ősbemutatójára kerül sor Jaroslav Hanuš rendezésében. A szövegkönyv szerzői Jan és Alena Pixa, míg a zenét František Pytloun és Petr Kutheil követte el.

Új bemutatóval jelentkezik november végén a Broadway Színházban Janek Ledecký, aki régebben a Galileo és a Hamlet c. musicalekkel tette le a névjegyét. A Karácsonyi csoda c. romantikus történet főhőse egy hétéves kisfiú, aki számára a karácsony tabunak számít, ugyanis karácsony napján született, de a szülésbe édesanyja belehalt. Az előadást Radek Balaš rendezi, a fiú szerepében Filip Antonio mutatkozik be, édesapja szerepében Martin Dejdart láthatják, de a cseh és szlovák filmekből a magyar közönség számára is jól ismert Marián Labuda és Marek Vašut is feltűnik az előadásban.

 

karacsonyicsoda-ledecky2

 

Az eredeti cseh bemutatók mellett a Karlin Színház a legendás Kander-Ebb szerzőpáros (ők követték el a Kabaré c. világsikert is) legújabb darabja, a Curtains (Gyilkosság a függöny mögött) kerül színre szeptember 15.-én. A darab ősbemutatója 2006-ban volt az Ahmanson Theatre-ben Los Angeles-ben. A prágai változat főszerepeiben Ondřej Brzobohatýt, Zuzana Norisovát, Monika Absolonovát, Dashát és Ivana Chýlkovát láthatják.

 

szepesszornyeteg

 

Brünnben szeptember 24.-én lesz a bemutatója a német Martin Doepke A Szép és a Szörnyeteg c. musicaljének, amelyet Jean Cocteau kultuszfilmje ihletett. Az előadást Stano Slovák rendezi, a megkettőzött címszerepekben Lukáš Janota és Dušan Vitázek illetve Ivana Skálová és Kateřina Krejčová mutatkozik be.

 

Juhász Dósa János
foto: musical.cz

süti beállítások módosítása