Felfüggesztett fogházbüntetést kértek Stohlnak

Hamarosan a bíróság ítéletet hoz Stohl András ügyének másodfokú tárgyalásán. A színész utolsó szó jogán elmondta: szeretné, ha igazságos ítélet születne, és mindenkitől bocsánatot kért.

Stohl Andrást rengeteg fotós és újságíró várta ma reggel a bíróság folyosóján, a Mokka stábja élőben tudósított a perről. A színészt családja is elkísérte, és megjelent Alföldi Róbert a Nemzeti Színház igazgatója, illetve Szabó Győző színész is. 

Először Stohl ügyvédje, Ruttner György a színész drogprevenciós előadásairól nyújtott be egy tájékoztatót a bírónőnek. Ebben leírták, hogy Stohl eddig 24 helyen tartott előadást, mely a színésznek 278 ezer forintjába került. A jelentéshez csatoltak egy listát is, melyben magánszemélyek és szervezetek köszönik meg Stohl András munkáját. Az ügyész később megjegyezte, szerinte semmi köze a tárgyaláshoz annak, hogy a vádlott egy kitüntetett művész és hogy drogprevenciós előadásokat tartott.

alfoldi

"Hibás az utolsó szakvélemény"

Mester Csaba, K. Pál a baleset legsúlyosabb sérültjének ügyvédje pedig elmondta: szerinte hibás az az utolsó orvosi szakvélemény. Azt is hozzátette, hogy elképzelhetetlennek tartja, hogy valaki 77 éves koráig nem biceg, majd egyszer csak igen. Meggyőződése, hogy a baleset következménye sérülés. Mester szerint a szakértő elfogult, ráadásul megszegte a titoktartást, mivel a bulvársajtó koránt írt a vizsgálat eredményéről. Emellett szakértői testületet kért, de a bíróság elutasította kérelmét arra hivatkozva, hogy az Orvosszakértői Intézet igazgatója készítette az új szakvéleményt.

Enyhe ítéletet kértek

Ezután Stohl András védelme enyhe ítéletet kért. Erre az ügyész kijelentette: az elsőfokú ítélet megváltoztatására nincs elegendő bizonyíték! A kiszabható büntetés a vád alapján öt év. Úgy látta, ehhez képest az elsőfokú ítélet (két év négy hónap letöltendő) enyhének mondható. Arról is beszámolt, hogy hasonló esetekben, letöltendő ítéletek születtek az elmúlt években. "A társadalom egészére hatással lehet az ítélet, hiszen mindenki ismeri...Példamutatóbban kéne élnie"- fogalmazott.

Ezt követően Ruttner Görgy szólalt fel, nehezményezte, hogy az ügyész az enyhítő körülményeket nem tárta fel, így azokat felsorolta. Ruttner szerint Stohl jogai alapvetően sérültek, mert arról, hogy olyan bűncselekménnyel vádolják, aminek nem 3 hanem 5 év a büntetési tétele, csak azután tájékoztatta a bíróság, hogy meghozták a 2 év 4 hónapról szóló ítéletet.

stohlandras_birosagon

Később az ügyvéd kiemelte, hogy hivatalosan jártak el, amikor kértek szakvéleményt. "A büntető tanács elfogadta a védelem kérelmét, hogy szakértőt hozzanak, így a vádmódosítás mellett ez a második tárgyi tévedése az ügyésznek" - mondta Ruttner, aki szerint Dr. Balog nem tudta megmondani, mikor vizsgálta K. Pált így az ő véleményét már nem lehet elfogadni, ellentétben Szabadoséval. "Balog István semmilyen objektív leletet nem tudott felmutatni, emellett nem elfogadott mérési módszereket használt"- mondta Ruttner.

"Stohlt csak ittasan elkövetett súlyos baleset miatt lehet elítélni"

Védője szerint, Stohlt csak ittasan elkövetett súlyos baleset miatt lehet elítélni, és hatályon kívül kell helyezni, hogy marandó sérülést okozott. "Objektív adatok támasztják alá azt is, hogy Stohl András agyrázkódást szenvedett"- mondja az ügyvéd, aki egy tavaly május 8-án felvett jegyzőkönyvre hivatkozik, melyben szerepel, hogy Stohl András megsérült. Ruttner szerint zárt koponyasérülése volt Stohlnak, és egy órán át volt öntudatlan.  Ennek fényében másképp kell értékelni a színész baleset utáni viselkedését. "Nem az alkohol, hanem az agyrázkódás miatt volt furcsa"- mondja a védő. A védő azt is felelevenítette, amikor a baleset után Stohl felhívta az élettársát és azt mondta: Drágám te vezettél. Ruttner szerint ennek a mondatnak is a zavartság a jele, hiszen mindenki, aki ott volt látta, hogy Stohl vezetett. "Nem menekülni próbált a felelősség alól, hiszen a lakására érkező rendőröknek elismerte a tettét"- mondta Ruttner. Az ügyvéd ezután olyan eseteket sorolt, ahol ittas állapotban okozott valaki balesetet (továbbhajtott, maradandó vagy súlyos sérülést okozott), és felfüggesztett büntetést kapott.

“Ítéljék fogházbüntetésre, de ezt a büntetést függessze fel a bíróság"

Végül kérte a bíróságot, hogy súlyos sérülést okozó közlekedési baleset miatt büntessék meg Stohl Andrást. “Ítéljék fogházbüntetésre, de ezt a büntetést függessze fel a bíróság, mert védence megbánta a tettét, és mert folytatja a társadalmi szolgálatot” – mondta és azt is kérte, hogy Stohlt tiltsák el a vezetéstől. Ruttner hozzátette: minden sérülttel megegyeztek, kivéve K. Pállal, akinek követelését képtelenség teljesíteni. Az utolsó hírek szerint 10 milliót kért az idős férfi a színésztől.

stohlper

K. Pál ügyvédje, Mester Csaba erre úgy reagált: ők csak igazságos ítéletet akarnak. "A valós tényállás megállapítása a cél. A marandó sérülés kiderítése a célunk"- mondta a jogász, aki ragaszkodott a letöltendő büntetéshez.

Az utolsó szó jogán

Stohl András az utolsó szó jogán azt mondta: "Itt drámai dolgok történtek. Nem vagyok jogász, csak egy ember, aki hibázott. Szeretném, ha igazságos ítélet születne. Mindenkitől elnézést kérek."

A bíróság szünetet rendelt el, hamarosan meghozzák az ítéletet.

 

Forrás: Színház.hu, Mokka, Nők Lapja Cífé, ATV

süti beállítások módosítása