Latinovits az Urániában, a Gundelben

Születésének 80. évfordulója alkalmából több emlékestet is rendeznek Latinovits Zoltán tiszteletére. Összegyűjtöttük, hol idézhetjük meg a Színészkirályt a következő napokban.

SZEPTEMBER 6. KEDD 19:00 - IRODALMI EST ÉS KÖNYVBEMUTATÓ a Nyitott Műhelyben

LATINOVITS ZOLTÁN EMLÉKEST - szerkesztő, műsorvezető: KELECSÉNYI LÁSZLÓ

„A városligeti vendéglő sörkertje felett születtem, majdnem az Állatkertben, mégis kicsit idébb, éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött, az Állatkerti útról még ma is látható ablak mögött, 1931. szeptember hó 9-én, délután fél egykor, ebédszünetben.”

Ezen az estén a 80 éve született Latinovits Zoltán előtt tisztelegnek, azzal a ritkán hallható - máig kiadatlan! - hangfelvétellel, amely1976. február 13-án került rögzítésre Fészek Klubbéli legendás estjén. (A felvétel hossza 75 perc.)

Bevezetőt mond Kelecsényi László, akinek Aki az életével játszott: LATINOVITS című, az évforduló alkalmából megjelent kötete a helyszínen, kedvezményesen megvásárolható.

A hangfelvétel lejátszását követően dedikálás, beszélgetés, poharazgatás Kelecsényi Lászlóval és az itt maradókkal!

A belépés díjtalan.

latinovits1

SZEPTEMBER 7. SZERDA 19:00 - LATINOVITS EMLÉKEST az Urániában

Születésének 80. évfordulója alkalmából emlékestet rendeznek Latinovits Zoltán tiszteletére szeptember 7-én 19 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az est az egykori alkotótársai jelenlétében emlékezik a hazai előadóművészet kivételes egyéniségére, s ezt megkoronázzák a Szindbád legendás képsorai.

Az emlékműsor háziasszonya, Huszárik Kata az újonnan megjelenő Latinovits könyvről beszélget a kötet író-szerkesztőjével, Kelecsényi László film-és irodalomtörténésszel. Ezt követően a Latinovits pályafutását meghatározó négy színház, a debreceni Csokonai, a Miskolci Nemzeti, a Veszprémi Petőfi Színház és a pesti Vígszínház képviselői osztják meg a közönséggel, hogyan őrzik Latinovits Zoltán szellemiségét, színházi örökségét. Képviselteti magát a 35 éve alapított, és a mai napig számos színésztehetség kibontakozását segítő Latinovits Zoltán Diákszínpad is.

 

A tragikusan megszakadt művészi pálya rövid áttekintése után a Magyar Nemzeti Filmarchívum eredeti kópiájáról elevenedik meg Huszárik Zoltán és Sára Sándor klasszikus képkölteménye, a Szinbád című film, amely "Férfiszóló és női hangok zeneműve, az örök idő festménye, vizuális kompozíció tájakra, utcákra, szobákra, ételekre, életekre, halálra."

A filmvetítés után az Uránia Kávézója kötetlen beszélgetésnek, eszme-és emlékcserének ad teret, ahol a művész tiszteletére összegyűlt rajongók állóképeken kísérhetik végig a Latinovits-életmű örökre megőrzött pillanatait: B. Müller Magda külön erre az alkalomra válogatta fotókiállítását a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény OSZK anyagából.

latinovits2A IV. Henrikben

SZEPTEMBER 8. CSÜTÖRTÖK 19:00 80 éve született
LATINOVITS ZOLTÁN

„A városligeti vendéglő sörkertje felett születtem,
majdnem az Állatkertben, mégis kicsit idébb,
éppen Krúdy Gyula bácsi asztala fölött,
az Állatkerti útról még ma is látható ablak mögött,
1931. szeptember hó 9-én, délután fél egykor, ebédszünetben.”

A Noran Libro Kiadó

Kelecsényi László
 Aki az életével játszott:
LATINOVITS című könyvének bemutatóját,

2011. szeptember 8-án, csütörtökön,
délelőtt 11 órakor
a tartják a városligeti Gundel étterem teraszán.

Moderátor:
 Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője

Vendégek: Dömölky János, filmrendező
, Kelecsényi László, a kötet író-szerkesztője,
Őze Áron színművész, színigazgató

A kötet a helyszínen árengedménnyel megvásárolható!

A TÉVÉBEN IS LATINOVITS!

Az m1 csatornán az Egy magyar nábob és a Kárpáthy Zoltán Szentirmay grófjaként láthatjuk szeptember 10-én, szombaton és 11-én, vasárnap este. A Duna Televízió szeptember 6-án, kedden este vetíti a Szindbád című filmet.

Majd szeptember 9-én, pénteken délután rendhagyó Latinovits-portrét láthatnak a nézők a Tálentum sorozatból Sírás után – Latinovits Zoltán címmel. Este pedig a Tanulmány a nőkről című üde vígjáték következik, melyben együtt játszik a legendás pár, Latinovits Zoltán és Ruttkai Éva.

 

süti beállítások módosítása