Mácsai rendezéssel indul a munka az Örkény Színházban

Elkezdődött a munka az Örkény István Színházban; a próbák már folynak, októberben három bemutatót tartanak, közülük az első 8-án a Pillantás a hídról című dráma premierje lesz.

Pillantás a hídról az első bemutató

A szeptember 3-iki Örkény kert programsorozattal hivatalosan is elkezdődött az évad a teátrumban. A próbák augusztus közepe óta folynak - olvasható a teátrum közleményében. Mint írják, az évad első előadása Arthur Miller Pillantás a hídról című drámájának bemutatója lesz október 8-án. Az előadást Mácsai Pál rendezi, a főbb szerepekben Csuja Imrét, Für Anikót, Polgár Csabát, Debreczeny Csabát, és a társulat új tagját, Epres Attilát láthatják a nézők. A darab története szerint Eddie Carbone dokkmunkás, rakodó beleszeret valakibe, akibe tilos lenne beleszeretnie, és szenvedélye erősebb nála. A darab a görög tragédiákéhoz hasonló szépséggel ábrázolja a személyes sorsok igazságát és az elkerülhetetlen végzetet. 

 

macsaipal

 

Két néni ha megindul

A második bemutató október 14-én Pierre Notte Két néni, ha megindul című darabja lesz, amelyet első rendezéseként a színház dramaturgja, Gáspár Ildikó állít színpadra. A különleges hangulatú temetői road-movie-t a színház előcsarnokában láthatja majd a közönség."Annette és Bernadette - két párizsi vénkisasszony -, anyjuk halála után a krematóriumból kilépve egyszerre ott találják magukat, urnával a kézben a szomszédos bár pultjánál. Aztán egy vonatfolyosón. Egy hatvan személyes busz volánjánál. Eldugott temetői ösvényeken. Az eltűnt időben". A darab egzisztencialista bohóctréfa, amelyben Charles Aznavour is énekel - olvasható az ismertetőben.

Tarelkin halála
Terveik szerint, október 28-án tartják a harmadik őszi bemutatót: Alekszandr Szuhovo-Kobilin Tarelkin halála című komédiáját Mácsai Pál rendezi. Szuhovo-Kobilin 1869-es műve szemtelen társadalmi szatíra és lidérces látomás a vérszemet kapó közszolgai hatalomról. A hiányzó láncszem az orosz realizmus és szürrealizmus között. "Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék az orosz hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Kandid Kasztorovics ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát. De terve balul üt ki, és innentől a borzalmak borzalma vár rá: bekerül az államrendőrség nagy fogaskerekei közé" - olvasható a darabról.

Ascher, Bagossy, Polgár Csaba, Zsótér is rendez
Az évad második felében még négy bemutatóval jelentkezik a színház. Elfriede Jelinek Mi történt, miután Nóra elhagyta a férjét, avagy a társadalmak támaszai című művét Zsótér Sándor viszi színre, a bemutatót január 7-én tartják.
Henrik Ibsen Peer Gynt című darabját Ascher Tamás rendezi márciusi bemutatóval. Tankred Dorst Merlin, avagy a puszta ország című alkotását Polgár Csaba viszi színre; az Örkény Színház és a Hoppart Társulat közös produkcióját áprilisban tűzik műsorra. 
William Shakespeare A vihar című drámáját Bagossy László rendezésében májusban mutatják be.

 

orkenykert04

 

Epres Attila és Vajda Milán az új tagok

Az Örkény Színház társulatának tagja lett Epres Attila és Vajda Milán. Epres Attila a Pillantás a hídról című előadásban, Alfieri szerepében, Vajda Milán a Tarelkin halála Raszplujevjeként látható először az Örkény színpadán. A két új állandó tag mellett több szerepben is színpadra lép Törőcsik Franciska, aki a Színház- és Filmművészeti Egyetem negyedéves hallgatójaként szakmai gyakorlatát tölti a színházban. A Pillantás a hídról című előadás Catherinájaként találkozhatnak vele a nézők, valamint egy időre átveszi Armandine szerepét A hülyéje című darabban.
Ficza István ötödéves egyetemi hallgató, aki a tavalyi évtől tölti a színháznál gyakorlatát, az idén több új szerepben is feltűnik; előbb a Pillantás a hídról című előadásban, majd a Tarelkin halálában találkozhat vele a közönség.

süti beállítások módosítása