Villámrandi és kulisszajárás a Nemzeti Színházban

A Nemzeti Színház 2011/2012-es évada az immár hagyományossá vált nyílt nappal indul szeptember 17-én. A programok délután 2.kor kezdődnek és egészen késő estig tartanak. Az érdeklődők beleshetnek A fösvény és a Szent Johanna nyílt próbáira, villámrandizhatnak és pingpongozhatnak a társulat színészeivel, valamint koncerteket és kiállításokat nézhetnek meg.

MEDDIG JUTHATNAK EL A NÉZŐK?

"Alföldi Róbert: Már hagyomány nálunk, hogy nyílt nappal kezdődik az évad. Ez nemcsak azért jó, mert kulisszajárást tartunk, hanem azért mert a nézők a jövő évadba is bepillanthatnak, minden bemutatóhoz kapcsolódik egy-egy program, tehát  szinte mindenhova be lehet nézni.

Csonka András: Ha valaki be akarna nézni a fiókodba, megteheti?

Alföldi Róbert: Nem, mert be van zárva.

Csonka András: Meddig juthatnak el a nézők?

Alföldi Róbert: Bármeddig. Tavaly azt hiszem 2 órát ültem az íróasztalom mellett, jöttek a kollégák és mondták, ő az igazgató." (RTL Klub, 2010)

nemzeti2

MI VÁR A NYÍLT NAPON? - Gálos Orsit, a színház sajtóreferensét kérdeztük

Rendhagyó irodalomórát rendeznek

Szeretnénk minél több fiatalt, diákot színházba vonzani, ezért csináltunk egy új, olcsó diákbérletet. 3000 forintért a Nagyszínpadon meg lehet nézni a Három nővért, az Ember tragédiáját, a Hamletet, a Gobbin pedig a Bánk bánt, a Fösvényt és Náthán gyermekeit. A nyílt napon is szerettünk volna egy olyan programot, ami inkább a középiskolásokat szólítja meg, ezért találtuk ki a rendhagyó iodalomórát Nádasdy Ádámmal, aki például a Szent Johannát fordította nekünk. Mivel a mostanit, a klasszikusok évadának szántuk, Ádám arról fog beszélni, hogy hogyan lehet és miért kell darabokat újrafordítani, hogyan öregszik meg egy szöveg. Az órán közreműködnek majd színészek, ők demonstrálják a különbséget egy Arany János vagy Ottlik Géza és egy Nádasdy szöveg között.

A színpad produkálja magát

Európa első öt legkorszerűbb színpadtechnikája közül való a Nemzetié. Ez leginkább a Jó estét nyár, jó estét szerelem című előadásban látszik, ahol az összes süllyesztő, emelőszerkezet működésbe lép. Mivel a nézőket is elkezdte foglalkoztatni, mit tud ez a tér, a Nyílt Napon bemutatjuk. A feladatot a műszakiakra bízzuk, ők hozzák mozgásba a színpadot, a világítást, az összes effektet.

Kulisszajárást tartanak

A kulisszajárás kb. 30 fős csoportokkal zajlik, az embereket a ház dolgozói mellett a színészek kísérik. Meg lehet lesni azokat a részeket az épületben, amelyek a hétköznapokon nem publikusak, az öltözőket, az igazgatói irodát.  A jelmezraktárba is bekukucskálhatnak az érdeklődők, ilyenkor ki szoktunk állítani különlegesebb jelmezeket is, ezekről az öltöztetők mesélnek.

Villámrandizhatunk a színészekkel!

A Villámrandit tavaly találtuk ki, hatalmas sikert aratott, kígyózó sorokban várakoztak a nézők. Idén, 6-8 színész ül be a Kaszás Attila Terem előtti fotelekbe, le lehet rogyni velük szemben és bármit lehet kérdezni tőlük. Öt perc elteltével megszólal a duda, és jöhet a következő turnus randevúzni. A nézőtéri büfébe bekészítünk makaót, sakkot, scrabble-t és más társasjátékot, ott a színészekkel játszani is lehet. Ha jó idő lesz, akkor a fiatalabb színészek sportfoglalkozást is tartanak, hirtelen csapatok alakulnak, lehet pingpongozni, tollasozni, például Mátyássy Bencével rúgni a bőrt. A Nyílt Napon a hangsúlyt a közvetlenségre, nyitottságra, a személyes találkozásra helyezzük.

Nyílt próbát nézhetünk

Azt is fontosnak tartjuk, hogy a Nyílt Napon bemutassuk a készülő produkciókat. Tavaly Gergye Krisztián csinált egy „szövegösszemozgó” próbát, az akkor még nem létező Kvartettből, ez nagyon izgatta a nézőket. Idén a Szent Johanna és A fösvény próbájába tekinthetnek be az érdeklődők, mindkét előadás 2-3 hete készül. Tavaly a Három nővér első felvonása gyakoratilag egy az egyben lement, de pár éve az Ármány és szerelmet többször megállította a rendező, szabadon instruált, ilyesmi várható most is a Johanna esetében.

Mi is jelelhetünk

Tavaly elkezdtünk együttműködni a 90 Decibel Projekttel, így néhány előadásunkat siket és nagyothalló nézőink jelnyelvi tolmács segítségével "akadálymentesítve" láthatták. A nyílt napon ők is közreműködnek, végigjelelik a két próbát, az átkötő szünetekben pedig a tolmácsoktól jelnyelvet lehet tanulni.

nyilt-nap

MILYEN VOLT A NYÍLT NAP?

"Szívmelengető, hogy mennyire sokan jönnek, gyerekek, öregek, fiatalok, elképesztően tetsközelből lehet érzékelni a szeretetüket és a szó nemes értelmében vett rajongást a színház iránt, amiért dolgozunk egész évben. És ezen a napon minden bérletre nagy kedvezményt adunk, az is jó, hogy három-négy órákon át állnak soban az emberek." (Alföldi Róbert, 2010 RTL Klub)

 

"Ma pedig a Nemzeti Színház nyílt napjára mentem el, hisz gyakori vendég vagyok én ott, egy-két kedves ismerősnek köszönhetően. Ma éppen volt mesterem(színész) és későbbi főnököm, Valló Péter volt az 1. számú ok amiért ellátogattam délután, találkozni is tudtunk, beszélni 1-2 mondatot. Megláttam, majd elsírtam magam, úgy örültem neki...! :)) Sokat köszönhetek Neki és Kulkának is." (tuzmadarmesei.freeblog.hu)

 

"Jártunk a kulisszák mögött. Jártunk Kaszás Attila öltözőjében (ahol mindent úgy hagytak, ahogy volt, és Stohl András öltözik még ott, meg egy táncos). Voltunk egy próbateremben, ami állítólag a Szombat Esti Láz vagy milyen című műsor próbaterme volt. És voltunk az igazgatói irodában, meg a szervezésen, ami a Dunára néz. Utána be lehetett nézni nyilvános próbára (Friedrich Schiller: Ármány és szerelem, Alföldi rendezése, érdekes lesz…), meg a kicsi teremben lent valami táncos performansz volt, szóval nagyon érdekes volt na". (Andi's blog)

 

RÉSZLETES PROGRAM

14.00 – 18.00 Tárlatvezetés* Szüts Miklós festőművész kiállításán, valamint Medvigy Gábor: szüts című filmjének vetítése, Festőműhely

14.00 – 15.30 A Pecsenyehattyú és más mesék – a győri Vaskakas Bábszínház előadása a Kaszás Attila Teremben, rendező: Pelsőczy Réka

14.00 – 15.30 Klasszikusok új fordításban, rendhagyó irodalomóra Nádasdy Ádámmal – Gobbi Hilda Színpad

14.30 – 15.30 Liszt és kortársai, az Óbudai Danubia Zenekar koncertje a Nagyszínpadon (Mendelssohn: Szentivánéji álom - Nyitány és Nászinduló, Schumann: III. Rajnai szimfónia - Scherzo, Liszt: Les Preludes)

15.30 – 16.00 Roma festőnők kiállításának megnyitója, Előcsarnok

16.00 – 16.30 Színpadtechnikai bemutató – Nagyszínpad

16.00 – 17.00 Bagázs-sanzonest – Gobbi Hilda Színpad (A Magyar ünnep című előadás „bagázsa” örökzöld sanzonokat énekel.)

17.00 – 18.30 Romagyilkosságok dokumentumdráma-pályázat eredményhirdetés és felolvasószínház, rendező: Hevér Gábor, Nagyszínpad

17.30 – 19.00 Molière: A fösvény – nyílt próba, rendező: Rába Roland, közreműködik: Boros Kata jelnyelvi tolmács (90 decibel project), Gobbi Hilda Színpad

19.00 – 19.30 Hidegvérrel – Turay Balázs fotókiállításának megnyitója, Gobbi Hilda Színpad előcsarnoka

19.30 – 20.00 „Évad nézője” – díjátadás, Nagyszínpad

20.00 – 21.30 G.B. Shaw: Szent Johanna – nyílt próba, rendező: Alföldi Róbert, közreműködik: Bertus Tímea jelnyelvi tolmács (90 decibel project), Nagyszínpad

20.30 – 21.30 Závada Pál és a Szakértők koncert – Gobbi Hilda Színpad

A nagyszínpadi programok között az érdeklődők verset tanulhatnak jelnyelven a 90 decibel project munkatársainak segítségével.

nemzeti

Egyéb helyszínek:

14.00 – 17.00 Kulisszajárás* (színészekkel)

14.00 – 18.00 Jelmezpróba (sátor)

14.00 – 18.00 Társasjáték (színészekkel) + Színműtár-árusítás

14.00 – 18.00 Sportfoglalkozás (ping-pong, tollas, foci az amfiteátrumnál színészekkel)

18.00 – 19.30 Villámrandi (színészekkel a karzat-szinten)

*A kulisszajárásra 14.00-17.00-ig, Szüts Miklós tárlatvezetésére 14.00-18.00-ig félóránként kerül sor. Mindkét programra előzetes regisztráció szükséges. Regisztráció szeptember 14-ig: karolina.kovats@nemzetiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása