Óriási sikert arat Szász János a Művésszínházban

Nagy sikert aratott Szász János Mester és Margarita rendezése a nagy hagyományú Csehov Moszkvai Művészszínházban.

Bár a kritikák még nem jelentek meg, Oleg Tabakov, a színház világhírű színész-igazgatója, a színészek, valamint a nézők körében is tetszést aratott az előadás, és Tabakov már meg is hívta a magyar rendezőt egy újabb munkára.
A moszkvai szokás szerint több premierest közül az utolsó szerdán volt, és a júliusi nyilvános főpróbák után nem lehetett rájuk jegyet kapni, sőt, a nézőtérre pótszékeket kellett beállítani. A közönség soraiban foglalt helyet a moszkvai színházi világ számos ismert alakja.

szaszjanos

Szász János Magyarországon is megrendezte a Mihail Bulgakov Mester és Margarita című regényéből készült saját adaptációját, de a neves moszkvai színház számára újraírta azt. Színészek már korábban arról beszéltek, hogy Szász módszerei némileg eltérnek attól, amit megszoktak, de a magyar rendező "jobban ismeri a regényt", mint ők, és jelentős előadás születik.
A premier nézői közül Tatjana Kirs, az orosz nyelv és irodalom professzora remeknek és döbbenetesen újszerűnek nevezte adaptációt. Mint mondta, külön elismerést érdemel a regény szövegének rendkívül pontos és hű kezelése.
Oleg Tabakov pedig a premiert követő banketten hangsúlyozta: hétszer látta már az előadást. "Szász János nem vendégmunkás a színházban, hanem elismert családtag, akit amint egyéb teendői engedik, visszavárjuk egy újabb rendezésre" - fűzte hozzá. A rendező úgy vélte, jelenleg nincs hasonló színházi produkció Moszkvában.

moszkva Az előadás tartalmi és formai kvalitásai mellett azzal is kitűnik, hogy 65 szereplő vesz részt benne. A költségek több százezer dollárra rúgtak, a pontos adat üzleti titok.
A júliusi főpróbák után összesen három nap alatt nagyon sok változást hajtottak még végre az előadáson. Szász János ennek kapcsán azt mondta, a külföldi rendezéseknél mindig "abbamarad" a munka egy ponton, de azért "a gyerek megszületett egyetlen ünnepi, gyönyörű pillanatban", és nem hagyja magára: a tervek szerint kéthavonta megnézi majd, hogyan alakul az előadás.
Az esetleges következő MHT-rendezéssel kapcsolatban a magyar művész leszögezte: boldogan jön bármikor, de egyelőre kabalából nem töpreng azon, mit szeretne színpadra vinni. Szász János elmondása szerint Moszkvában egészen más a színházi munka, mint Magyarországon. Dicsérte a jó színészeket, formaérzéküket és szabadságukat. Úgy vélte, rendkívül egészséges a légkör: például szó nélkül beáll a karba az, aki másnap főszerepet játszik.

süti beállítások módosítása