Rejtély lappang Békéscsabán - Gálával nyílik a színházi évad

Hagyományosan színházi gálával kezdi az évadot a Békés Megyei Jókai Színháztársulata péntek este a teátrum előtti téren, az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az évad produkcióiba, a rendezői koncepciókba, valamint a színház idei célkitűzéseibe.

A titkok évada jön

Fekete Péter igazgató ennek kapcsán elmondta: az idei évadot a titkok köré szervezték, vagyis olyan produkciókat mutatnak be, amelyekben valamilyen rejtély, talány lappang, melyre választ, megoldást kell találni. Szavai szerint az ember alapvető ösztöne a kíváncsiság, nélküle képtelen lenne megismerni maga körül a világot, és ebben definiálni önmagát. 
"Amikor tehát a titkok köré rendeztük idei évadunkat, arra törekedtünk, hogy olyan darabok kerüljenek repertoárunkba, melyek középpontjában valamilyen titok lappang és a játék ennek kiderítésére irányul" - tette hozzá.

2

Sikerprodukciónak ígérkezik a Monte Cristo grófja
Fekete Péter szerint az első bemutató, Pozsgai Zsolt és Szomor György Monte Cristo grófja című musicalje igazi sikerprodukciónak ígérkezik. A Jókai színház társulatát, Gulyás Attilát, Csomós Lajost és Bartus Gyulát vendégművészek sora egészíti ki. Így például Szomor Györggyel, Gubik Petrával, Gerner Csabával és Lapis Erikával, sőt két országosan ismert színházi és médiaszemélyiséggel is találkozhat a közönség.

Titkos ládák és a Varázsszőnyeg
Az évadnyitó gálára több meglepetéssel is készül a társulat: az este folyamán hirdetik meg a Monte Cristo Kincsvadászat című játékukat, amelynek keretében olyan "titkos ládák keresésére" invitálják a nézőket, amelyekbe rengeteg feladványt és értékes ajándékokat rejtettek el.
A színház útjára indítja a Varázsszőnyeg című programját is. A tervek szerint a megye minden településének két lakosát meglepik majd egy-egy ajándékbelépővel. Ugyanakkor keresik azokat a közönségszervezőket is, akik elkötelezettek a színház és a kultúra iránt, és szabadidejük egy részét szívesen fordítanák a teátrum népszerűsítésére.

3

Az öreg hölgy látogatásától a Nóráig
Az októberben kezdődő évad során bemutatják még Az öreg hölgy látogatását, a Bolha a fülbe és a Varázsfuvola című darabot, ugyanakkor tavasszal ismét új produkcióval rukkol elő a porondszínház is egy színházi sátorban. A stúdiószínházban láthatják az érdeklődők Neil Simon Kapj el és Brestyánszki B. R. Csörte című darabjait, de repertoáron marad Ibsen Nórája, Pataki Éva Edith és Marlene, valamint Bengt Ahlfors Színházkomédiája is. 
A társulat folytatja a korábban meghirdetett beavató programját is. Így elsősorban a középiskolás diákok számára olyan bérletet hirdettek, amellyel betekintést nyerhetnek a színház kulisszái mögé, de az érdeklődők dramaturg segítségével feldolgozhatják egy-egy dráma szövegét, sőt a darab bemutatása után értékelő, elemző beszélgetéseken is részt vehetnek.

1

A Monte Cristo grófjáról

"Egy előadás megszületésében az első lépés mindenekelőtt a tervezgetés: a színpadi tér kialakítása, mely nagymértékben meghatározza a rendező lehetőségeit, keretet ad a cselekménynek. A Monte Cristo grófja monumentális díszletelemek felsorakoztatásával látványvilágában is meghódítja majd a közönséget. A játékteret kialakító Fekete Péter díszletterve szimbolikájában is kapcsolódik a történethez. A darab egyik kiemelt kérdésköre az idő, mely a színpadon egy homokóra-ingaóra-zsebóra szerkezetben mutatkozik majd meg a játéktér központi elemeként.

4

Emellett hatalmas vetítővásznak teszik még izgalmasabbá a rendező munkáját. Papp Janó jelmezei az empire stílusból a biedermeierbe hajlóan realisztikus képei a napóleoni korszaknak. Ugyanakkor a színek szimbolikája, a fekete-fehér örök játéka a jó és rossz küzdelmét bemutatva fejeződik ki a kosztümökben. A tervek alapján látványvilágában is egy különleges produkcióra számíthat a Jókai Színház közönsége" - írta a színház.

süti beállítások módosítása