Két név - négy színész az OSZMI-ban - Évadot nyitottak

Básti-Csákányi-kiállítást és Kiss Manyi centenáriumi tárlatot is rendez ősszel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, amelynek programján Guillaume Depardieu élete ihlette előadás és Pécsi Sándor-kiállítás is szerepel.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) elkövetkező évadának eseményeit ismertetve Ács Piroska igazgató szólt arról, hogy az utánpótlás nevelése számukra is fontos, a gyerekeknek, fiataloknak szóló programok szervezésével múzeumlátogató, színházba járó közönség nevelése a céljuk.
Az igazgató a hétfői sajtókávéháznak helyet adó Bajor Gizi Színészmúzeum mellett hangsúlyozta az OSZMI Krisztina körúti épületének jelentőségét, amelyben könyvtár és videótár segíti a színházi témákat kutatókat.

oszmi2 Szebeni Zsuzsa színházi referens az új "évad" programjait sorolva elmondta, hogy Kiss Manyi születésének századik évfordulója alkalmából a magyar dráma napján, szeptember 21-én nyílik kiállítás az OSZMI I. emeleti körtermében. A megnyitón a Mici néni két élete című filmet is levetítik.
A Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig Básti-Csákányi: Két név - négy színész címmel október első napján nyílik tárlat, amellyel Básti Lajos (1911-1977) születésének 100. és Csákányi László (1921-1992) születésének 90. évfordulójára emlékezik az OSZMI, és amely a két színész mellett lányaik, Básti Juli és Csákányi Eszter jelentős alakításait is felidézi - tette hozzá Somogyi Zsolt gyűjteményvezető.

baticsakanyi1981, Básti Juli és Csákányi Eszter a Chicago című előadásban a Csiky Gergely Színházban


Beszélt arról is, hogy a jövő évben, január 12-én lesz a Bajor Gizi Színészmúzeum megnyitásának 60. évfordulója. A jubileum kapcsán tavasszal Pécsi Sándor-emlékkiállítás nyílik a színművész születésének 90. és halálának 40. évfordulójára emlékezve. Szintén tavaszra tervezik Domonkos Sándor fotóművész tárlatát, aki szoros kapcsolatban állt a 60-as, 70-es évek magyar színházával.
Nyárra tervezik - Bemutatkoznak a tárak munkacímmel - az OSZMI gyűjteményeit bemutató kiállítást, 2012 őszén pedig Várkonyi Zoltán-emlékkiállítást rendeznének a legendás rendező-színész születésének 100. évfordulójára.
Évfordulót ünnepelnek egy hónap múlva, október 8-án is, amikor megnyitják a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 20. születésnapja tiszteletére rendezett kiállítást.

pecsisandor

Pécsi Sándor otthonában, fotó: Keleti Éva

Szebényi Ágnes közművelődési referens beszámolt arról, hogy a Bajor Gizi Színészmúzeumban egy átfogó, a Kolibri Színház elmúlt húsz évét bemutató tárlattal jelentkeznek. A bábokat, jelmezeket, színlapokat, plakátokat, fotókat és hangfelvételeket, továbbá a színház történetének megannyi egyéb dokumentumát fölvonultató anyag mellett vetítések könnyítik a közös emlékezést.
Vendégségbe várják a Kolibri társulatát is: színészeket, rendezőket, tervezőket, muzsikusokat, dramaturgot, súgót és nem utolsósorban egy legendás előadást, a Bors nénit, amelynek dalain több generáció nőtt fel.
Október 25-én mutatják be a Bajor Gizi Színészmúzeumban az Ennyi című hangoskönyvből készült előadást, amelyet a tragikusan fiatalon elhunyt Guillaume Depardieu élete és filmjei ihlettek.

oszmi3
A Stromfeld Aurél úti neobarokk villában Bajor Gizi emlékszobája és a magyar színháztörténet emlékeit bemutató, Kulisszák között című tárlat mellett jelenleg az Országomat egy ló(erő)ért! - Színészek és járművek című időszaki kiállítás és az idén 70 éves Gyarmathy Ágnes Munkácsy-díjas díszlet- és jelmeztervező kamarakiállítása látható.

süti beállítások módosítása