Rendhagyó évadnyitóval indul az új szezon a Bárkán

Rendhagyó évadnyitóval és az Éjféli mesék című, Vlad Troickij rendezte előadással indul pénteken a Bárka Színház 15. évada, amelynek során öt premierrel várják a közönséget.

Az öt premier között két új kortárs magyar dráma - Tasnádi István East Balkán munkacímű és Szabó Borbála A teljes tizedik évad című darabjának - ősbemutatóját láthatják a nézők.
A péntek esti rendhagyó évadnyitón a színház megújult fogadóterében a Keleti István Művészeti Iskola növendékei az Éjféli mesékhez kapcsolódó jelenetekkel lepik meg a közönséget. A tavalyi évad utolsó bemutatójaként színre állított, improvizációkra épülő darab előadása előtt Vlad Troickij ukrán rendező köszönti a nézőket.
Éjfél előtt Seress Zoltán, a Bárka Színház igazgatója lép színpadra: a 2011-2012-es évad új produkcióiról, a Bárkát érintő változásokról tájékoztatja a közönséget. Éjfélkor az amfiteátrum feletti hídon pezsgővel köszöntik az új évadot, arra emlékezve, hogy 1999-ben szeptember 17-én adták át a felújított Bárka Színházat. Az eseményt zenés, táncos mulatság zárja.
A színház sajtóreferensének keddi tájékoztatása szerint az idei évad első bemutatóját októberben tartják a Cseh Tamás Teremben: Michael West Szabadesés című művét Göttinger Pál állítja színpadra. Tasnádi István East Balkán munkacímű darabját Vidovszky György rendezésében decemberben mutatják be ugyanezen a színpadon.

barka
Dorota Maslowska Megvagyunk egymással című alkotásának premierjét 2012 januárjára tervezik, a darabot Kamondy Zoltán rendezi a Stúdióban. Ödön von Horváth darabját, A végítélet napja munkacímmel - többek között Mucsi Zoltán, Gados Béla, Varjú Olga, Spolarics Andrea és Parti Nóra szereplésével - Forgács Péter állítja színpadra, a bemutatót 2012 februárjában tartják. Szabó Borbála A teljes tizedik évad című művét pedig Szabó Máté rendezésében láthatja a közönség 2012 tavaszán, a Stúdióban.
A Bárka Színház idei jelmondata: Itt és most! Ha valaki végigböngészi a Bárka műsorát, akkor csupa kortárs darabbal találkozik Esterházytól Conor McPhersonig, Dough Wrighttól Bradbury-ig, Mrozektől Nádas Péterig - emelte ki a sajtóreferens. Mint rámutatott, a kifejezetten a színház számára írott új daraboknál cél, hogy közvetlenül megszólítsák a nézőket és a mindennapjaikat meghatározó eseményeket helyezzék a középpontba. Ilyen például Tasnádi István East Balkán munkacímet viselő - tinédzser-útkeresést, gyerek-szülő kapcsolatot végletes helyzetben vizsgáló - műve is.
A Bárka Színház különösen figyel a fiatal korosztályra: az idei évadban is nagy hangsúlyt fektet az előadásokat feldolgozó drámafoglalkozásokra. A gyerekek számára pedig a tavaly bemutatott Párkák meseopera mellett folytatódik a MeseLadik program, újra lesz ZeneLadik, valamint többször vendégül látják a Brass in the Five formációt.
A társulattól Réti Adrienn és Telekes Péter színművész a Vígszínházhoz szerződött, Bérczes László művészeti tanácsadó és Göttinger Pál rendező pedig Kaposváron folytatja tovább munkáját.
A színház stúdiójában tavaly bemutatott darabot, Háy János Nehéz című művét - amely a Pécsi Országos Színházi Találkozón a legjobb férfi főszereplő díját hozta meg Mucsi Zoltánnak - a Színházi Kritikusok Céhe három kategóriában is jelölte a Színikritikusok Díjára: a legjobb férfi főszereplőnek járó elismerés mellett a legjobb női mellékszereplő (Lázár Kati) és a legjobb új magyar dráma díjáért is versenyben van.

süti beállítások módosítása