A szövegé lesz a főszerep - Magyar Dráma Napja a Vígszínházban

Idén ismét különleges programokkal ünnepli a Magyar Dráma Napját a Pesti Színház. 2011. szeptember 18-án délután és este újra a szerzőké és a szövegeké lesz a főszerep. A színészek pedig sütnek!

A magyar dráma napját Madách Imre Az ember tragédiája című művének 1883-as ősbemutatójára emlékezve 1984 óta ünneplik szeptember 21-én, hogy ráirányítsák a figyelmet a magyar drámairodalom értékeire, s új művek születését ösztönözzék.

 
A Pesti Színházban vasárnap délután öt órától a Kamaszba-zárva című, fiataloknak szóló jelenetíró-pályázat nyerteseit és a legsikeresebb műveket ismerheti meg a közönség. A tinédzserek és fiatal huszonévesek által írt szövegeknek Forgács Péter rendező ad "színházi testet".
Mint a színház szerdai közleményében felidézik, a jelenetírói pályázatot tavaly, a magyar dráma napján hirdették meg, azzal a céllal, hogy a fiatalok saját problémáikról beszélve a drámai formán keresztül fejlesszék íráskészségüket, nyelvhasználatukat, kreativitásukat.

forgiForgács Péter

A pályázatra 155 pályamunka érkezett, amelyből a zsűri a legjobb 18-at választotta ki. Ezeket mutatják be vasárnap: a Pesti Színház különböző tereiben öt óra és fél hét között párhuzamosan játsszák a jeleneteket, a nézők pedig szabadon választhatják ki, milyen sorrendben nézik meg azokat.
A program folytatásaként este hét órától Galgóczi Erzsébet Egymásra nézve című darabját mutatják be felolvasószínházi változatban, Hegedűs D. Géza rendezésében. A dráma az írónő Törvényen kívül és belül című regényének színpadi adaptációja. Egymásra nézve címmel Makk Károly forgatott belőle nagy sikerű filmet, amely 1982-ben Cannes-ban elnyerte a filmkritikusok különdíját. A filmet itthon betiltották, a szöveg pedig eddig még nem hangzott el színpadon.
Az előadásokban a Vígszínház művészeit, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóit láthatja a közönség. A programokra a belépőjegy jelképesen 100 forintba kerül. Az est végén két darab negyedéves Élet és Irodalom előfizetést sorsolnak ki a nézők között.

1100barsonyzsollye A Pesti Színház előcsarnokában a 115 éves Vígszínház című kiállítás-sorozat első része látható, amelyben a színház nyitásától az I. világháború kirobbanásáig tartó időszak dokumentumaiból, fotóiból válogattak.
A színház tájékoztatása szerint a következő héten, szeptember 24-én, szombaton a Vígszínház hagyományos nyílt napján várják a közönséget. A Vígnapon ismét lesz kulisszajárás, színpadtechnikai bemutató, és a színészek saját készítésű süteményeket fognak kínálni a közönségnek.

vigszinhaz

TELJES PROGRAM:

Délután 5 óra és este fél 7 között a Pesti Színház tereiben izgalmas jelenet-installáció formájában hallhatják a Kamaszba-zárva jelenetírói pályázat nyertes műveit.

Közreműködők: Hullan Zsuzsa, Borbiczki Ferenc valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

A rendező: Forgács Péter

Este 7 órától pedig Galgóczi Erzsébet Egymásra nézve című művének felolvasószínházi előadását láthatják. 
 
Közreműködők: Bata Éva, Járó Zsuzsa, Hegedűs D. Géza, Borbiczki Ferenc, Rajhona Ádám, Tahi Tóth László, Lázár Balázs, Földes Irmi, Csőre Gábor, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói.

A rendező: Hegedűs D. Géza

Az est végén 2 db negyedéves Élet és Irodalom előfizetést sorsolnak ki.

A BELÉPŐ ÁRA 100 FORINT!

Online jegyvásárlás >>

EGYMÁSRA NÉZVE

Szaláncky Éva újságírót szenvedélyes szókimondása miatt az ötvenes években mellőzik és meghurcolják. Erdőss főszerkesztő, aki megjárta Rákosi börtönét, 1959-ben maga mellé veszi az Igazság című laphoz. Éva a lapnál újból harcot kezd nemcsak a valóság feltárásáért, hanem a másság elfogadásáért is küzd. A téesz-szervezésekről írott cikke, és kolléganője, Lívia iránti szerelme olyan konfliktusok sorát indítja el, amely tragédiákba torkollik, és amelyből nincs más kiút, mint a vak menekülés a halálba.

Galgóczi Erzsébet Kossuth-díjas író, forgatókönyvíró és elfeledett, mellőzött drámaíró, akinek bátorsága, erős hangja, nyers realizmusa, dekadens gondolkodásmódja és mély életismerete hiányzik a kortárs magyar drámairodalomból. Szeretnénk őt újra felfedezni a színház számára. Egyik legismertebb műve Makk Károly Egymásra nézve című filmjének forgatókönyve, melyet saját kisregényéből írt. A filmet – mely 1982-ben Cannes-ban elnyerte a filmkritikusok különdíját – itthon betiltották, a szöveg pedig eddig még nem hangzott el színpadon. Galgóczi Erzsébet drámáit – A főügyész felesége; Kinek a törvénye?; Vidravas – alig játszották magyar színházak.

szereposztas

Forrás: Színház.hu, Vígszínház

süti beállítások módosítása