Újra Teátrumfotó kiállítás: A színház címmel

Hogy tükrözheti vissza a színházi fotó egy előadás élő pillanatait? S hogyan lepleződik le maga a fotós? Reprezentáció, reklámfotó, vagy önálló, kétdimenziós műalkotás, melynek saját világa van?

killts_meghv

 

A Teátrumfotó néven létrejött színházi fotósokból álló társulás májusi „A tánc" című kiállítása után most a színház világából állított össze egy kiállításra valót. Az eseményt a Budaörsi Játékszín: „Irma, te édes" című előadásának bemutatója követi.

 

Ennek kapcsán Puskel Zsoltot, a port.hu fotósát kérdeztük:

A Teátrumfotóról és a következő kiállításukról:

A Teátrumfotó pár éve született meg, ez egy olyan fotósokból álló társulás, amely reprezentálja az összes színházzal foglalkozó oldalt. Célunk, hogy egymást segítsük. Amellett, hogy közös kiállításokat szervezünk, átadjuk az információinkat a másiknak. Én nagyon szeretném, ha ez a társaság sokáig együtt maradna. A következő kiállításunk Budaörsön lesz, a fényképek zöme a Budaörsi Játékszín előadásait örökíti meg, például az Irma te édest.


fekete_kave-Quintus_Konrad-szekesfehervar Quintus Konrád a Fekete kávé című székesfehérvári előadásban

 

Arról, honnan tudja a fotós, hogy jó képet készített:

Ezt nehéz megítélni, mert mindegyik kép a saját gyermekünk. Tízet választani többszázból időnként komoly megpróbáltatás. Én arra törekszem, hogy a mozgalmas képeket mutassam meg, ugyanakkor a színészi mimika ne torzítsa el az arcot. Fontos szempontom, hogy szép, és előnyös legyen az, amit az olvasó lát, ne egy gikszerről árulkodjon. A válogatás csapatmunka is, hiszen mindig figyelnünk kell arra, hogy a többiek mit jelentetnek meg.

Sokkal közelebbről látjuk az előadást, mint bárki. Az optika merészkedik a legközelebb a színészekhez, mindent megmutat. Mostanában azt veszem észre, hogy sokuk rendkívül feszült és fáradt. Rejtegetem azokat a fotókat, amelyeken ez látszódik, vagy amelyek előnytelen fényben készültek. Venczel Vera gyerekkori szerelmem, -szerintem minden férfinak az, nem igaz, hogy nem!- de csínján bantam a Vörös Oroszlánról készült képeivel, mert néha horrorisztikusan hatnak, hiszen Verát alulról világítják.

Akiket nézünk Magyarország igazi sztárjai. Nem celebek, hanem olyan emberek, akik valóban megérdemlik az elismerést és az ismertséget. A képeikért néha megkeresnek különböző újságok. Még sok pénzért sem adnám őket oda. Soha! A színházi fotók nem bulvárlapokba valók, engem meg nem érdekel a csimbum.

 

udvaros_dorottya-Orfeusz_alaszall-nemzeti_szinhaz

Udvaros Dorottya az Orfeusz alászáll című előadásban a Nemzeti Színházban

 

A Teátrumfotó tagjai: Berkovich Kata, Faludi Imre, Gebauer Hanga Klára, Huisz István, Mészáros Csaba, dr. Patrus Sándor, Puskel Zsolt, Rick Zsófi, Siklós Péter, Szécsényi Zsuzsa, Takács Zsolt, Zelkó Csilla

 

Teátrumfotó: A színház című kiállítás

Megnyitó: szept. 16. péntek 18 óra

Helyszín: Jókai Mór Művelődési Központ, Jókai Galéria (2040 Budaörs, Szabadság út 26.)

A kiállítást megnyitja: Salamon Suba László (a Budaörsi Játékszín igazgatója)

Meghívott vendég: Tordai Teri

A kiállítás látható: szept. 16-28.

További információ a 06 30/613-8056-os telefonszámon.

süti beállítások módosítása