Megnyílnak a Magyar Színház titkos kapui!

Folytatva a hagyományokat, idén szeptemberben is színházbejárással várjuk azokat, akik kíváncsiak arra, mi van a színfalak mögött, fölött, alatt…

Minden szeptember harmadik hétvégéjén – az Európai Örökség Napjain – színházak, múzeumok, templomok, egyéb kulturális intézmények nyitják meg kapuikat, hogy az érdeklődők bepillanthassanak ezekbe a különleges, nem hétköznapi épületekbe.

A Magyarországon „Kulturális Örökség Napjai” néven megrendezésre kerülő program eredeti célja az volt, hogy ingyenesen mindenki számára hozzáférhetőek legyenek különböző emlékhelyek, műemlékek. Mára számtalan helyszín csatlakozott az eseményhez – ezért is az idei mottó: „1000 Magyar Ház” – így a kapuk megnyitása már nem cél, hanem eszköz többek között ahhoz, hogy az embereket megismertessék kulturális örökségükkel, felhívják a figyelmet azok megőrzésére, védelmére, a látogatók megismertetése különböző kulturális intézmények tevékenységével.

KIS TÖRTÉNELEM ÉS KULISSZAJÁRÁS:

magyarsz

A Magyar Színházat 1897-ben építették, mai formáját 1964–66-ban nyerte el – ebben az időben vált a Nemzeti Színház ideiglenes hajlékává. A két időpont között működött magánszínházként, majd államosították, helyt adott a Madách és a Petőfi Színháznak is.

magyar_nemzeti

Tizenegy évvel ezelőtt, 2000-ben újra a Magyar Színház társulatának otthonává vált. A színház direktora tíz éven keresztül Iglódi István volt, 2010-től az igazgatói feladatokat Őze Áron vette át Guelmino Sándorral és Sipos Imrével.

magyarszinhaz2010. november 16. A Szövetség’39 Művészeti Bázis alkotócsoport kinetikus képzőművészeti alkotása a Magyar Színház homlokzatán. Az AER elnevezésű kinetikus futóműtárgy kétszáz négyzetméteren elhelyezett 2400 darab levél formájú, mozgó rugóacéllapjai közül 600-ra a teátrum egykori és jelenlegi művészeinek nevét gravírozták. A jövőben a társulathoz csatlakozó tagok nevei is folymatosan az acéllapocskákra kerülnek

Szeptember 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap is két-két időpontban nyitják meg a színház kapuit az érdeklődők előtt. Szombaton 14 és 16 órától, vasárnap 11 és 13 órától indul útjára a másfélórás felfedezőút, melynek során bepillantást nyerhetnek a színpad, zsinórpadlás, világosító vezérlő és hangpáholy titokzatos helyszíneibe.

magyar_oltozoKubik Anna az öltözőjében

A bejárás előtt gyülekező a Hevesi Sándor téren!

MÚLTIDÉZŐ - MILYEN VOLT A PÁRIZSI  FORGATAG A MAGYAR SZÍNHÁZBAN?:

1

Soltész Bözse, Pavletits Béla, Gula Péter

12

A gyerekek Benkő Nóriékkal

2

A csocsózók

11

A játszók

4

Ruttkay Laura

7

Kubik Anna

5

Aki pillangó lett

8

Szűcs Kinga táncolt

 

Fotók: Magyar Színház, Mayer András

süti beállítások módosítása