Széket avattunk a Radnóti Színházban

Megújult a nézőtér a Radnóti Színházban. 68 napon át, 26 szakma 91 szakembere vett részt a munkálatokban. A 6. felkínált szék prototípust fogadta el a színház vezetősége a kivitelezőtől. 239 méter bútorszövet fogyott. A felújításon dolgozó munkások és szakemberek összesen 745003-szor kívánták pokolba az egészet. 120 szék talált gazdára. A Színház.hu részt vett az átadáson, már csak azért is, mert szerkesztőségünk is büszkélkedhet egy zsöllyeszékkel a földszint harmadik sorában.

„Kulcsszerepe volt ebben a nyári pokolban Kövesy Károly műszaki vezetőnek, Komáromi Gyuri gazdasági vezetőnek, Baumgartner Sándor fővilágosítónak” – árulta el Bálint András a délutáni avatóünnepségen, majd vetítés keretében bemutatta a széktulajdonosoknak és a sajtó képviselőinek, miként is zajlott az építkezés. „Eddig régi-eperszínű volt a Radnóti nézőtere. A lecserélt székeket nagyrészt olcsón eladtuk... Itt kiderült, milyen kicsi is ez a színház.. Ez a július végi állapot, teljesen reménytelen.. Ő a portásunk, aki nagyon sokat szenvedett. Itt tesztelünk. Én hátfájós vagyok, sokat próbálgattam, melyik szék bántja legkevésbé az embert. Ez egy átadás, nem az első és nem az utolsó. Voltak viták, igen..., de aki építkezik, az tudja” – mutatta a fázisfotókat az igazgató.

 

szineszek

 

Ezt követően szivárványszínekbe borult a tér, hogy pontosak legyünk: a 60 mennyezeti halogénizzó, 50 fénycsöves lámpatest, 11 menekülőlámpa és 60 méter lépcsővilágító LED, nem mellesleg a 2000 méter kábel mutatta meg mit is tud. „Alkalmanként be lehet őket kombinálni a díszletbe” – jegyezte meg Bálint András a hangulatvilágítással kapcsolatban, majd a hallgatóságot próbálta sikertelenül ijesztgetni: „Most engedjék meg, hogy felolvassam annak a 120 embernek a nevét, aki széket vásárolt nálunk”.

Miután kiderült, hogy az első sor első ülését egy Marci nevű kisfiúnak szánták, Hassay Zsófia Terézváros polgármestere szólalt fel. Szerinte a kezdeményezés sikere abban rejlik, hogy a sok kicsi sokra megy. „Ha viccelni akarnék, azt mondanám, vettünk széket, hiszen otthon nem volt elég, de valójában azért, mert a VI. kerületi önkormányzat is szeretné segíteni a színházat. Terézváros az ország kulturális szíve, amit a Radnóti Színház is erősít” - fogalmazott.

„Széket ajándékoztunk a ’Három bővér’ csapatnak Celldömölkről. Ők azok a diákok, akik a Katona József Színházzal és az Örkény Színházzal közös vetélkedőnket megnyerték. A vevők sorába tartozik Radványi Roland, -övé a szomszédos étterem, gyakran szokott minket borral megajándékozni-, Matyi Dezső és neje, Komáromi György a színház gazdasági igazgatója szintén belenyúlt a zsebébe, Dr. László Katalin, aki édesapám munkatársa volt az Élettani Intézetben, Garay Géza paplankészítő, Fodor Andrea térképkészítő, Szlávik István díszlettervező, Simor András, a Nemzeti Bank elnöke, aki nem tud itt lenni, mert nagyon sok dolga van, Kertész Kati, annak a Kertész Sándornak lánya, aki a háború első időszakában játszott itt, majd emigrált és Torontóban megalapította a Magyar Színházat, Lénárt István, néző, és Herner Dániel, a minket régóta támogató Színház.hu képviseletében, Miskolczi Miklós, régi híve a színháznak, annak dacára, hogy ezelőtt 22 évvel levettem műsorról a rendezését” – kezdte a felsorolást Bálint András.

szek1

 

Eljött Petrovics Eszter, hiszen édesapja, Petrovics Emil a halála előtt néhány nappal döntött úgy, hogy széket vásárol. Megjelent Keres Emil is. „Azért vettem széket, hogy akkor is itt legyek, amikor nem adsz szerepet!” – indokolását tapsvihar fogadta, akárcsak Nádasdy Ádámot, Kováts Adélt, Csomós Marit, Kulka Jánost, Szombathy Gyulát és Schell Juditot. „ Én nyolc éve elszerződtem a színháztól és nyolc éve félek attól, hogy kell ezt a köldökzsinórt elvágni, de kiderült: sehogy” – szólalt fel a színésznő. Utána Csáki Judit következett, akinek arra kellett válaszolni, egy színikritikus miért vesz széket? „Ennek az elődje azért ment tönkre, mert sokat ültem rajta, és úgy éreztem, ha már miattam ki kellett cserélni, megveszem” – felelte Judit. Csóti József, a Vígszínház gazdasági igazgatója is arról számolt be, hogy már legalább egy széket elnyűtt, amikor a Radnótiban dolgozott. Akadt, aki viszont úgy érezte, hogy mindegyik ülés kényelmetlen.

A vásárlók között említette Bálint András Kern Andrást, aki azt üzente: „Azért, mert szeretlek benneteket”. Mellette Szervét Tibor és Schneider Zoltán foglaltak helyet, állításuk szerint muszáj volt egymás közelébe kerülni, amúgy is együtt öltöznek. Zolinak a felesége rágta a fülét, hogy vegyenek széket, aztán összetörte a kocsi orrát, ezért az eklézsiai bizottság úgy döntött, az akció elmarad. De évad végén a színész meglepetésére, megkapta a Radnóti-díjat, és a jóváhagyást hitvesétől a vásárlásra.

 

nezoter

 

„A tizenegyedik sor bal 1-es székét én vettem meg, mert leggyakrabban ott szoktam próbát nézni, a mellettem levőt pedig Valló Péter. Itt is egymás mellett ülünk Péter!” - folytatta Bálint András. Mielőtt pezsgőzésre invitálta volna az egybegyűlteket, Csomós Miklós főpolgármester-helyettes üdvözölte az eseményt, Budapest Főváros Önkormányzata székéből. Azt is megjegyezte, hogy nagyon szereti a Radnóti Színházat, de figyelmeztették arra, hogy politikus.... Az ünnepséget taps és pogácsázás zárta. Bálint András pedig felhívta a figyelmet arra, hogy még vannak eladó székek!!!

 

Színház.hu

süti beállítások módosítása