Aggódik a kulturális bizottság a támogatások csökkenése miatt

Általános vitára alkalmasnak tartotta a 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot hétfői ülésén az Országgyűlés Kulturális és sajtóbizottsága, melynek elnöke, L. Simon László azonban figyelmeztetett: veszélybe sodorja a magyar kultúrát, ha állami támogatása tovább csökken.

Veszélybe kerülhetnek a kulturális intézmények

A Nemzetgazdasági Minisztérium törvényjavaslatáról szóló szavazás előtt L. Simon László (Fidesz) emlékeztetett: a nyolc éves szocialista kormányzás nehéz helyzetbe hozta a magyar gazdaságot, hosszú távon mégis Magyarország érdeke az, hogy ne csak a kultúra területét érintse a "takarékosság".
Mint hozzátette, az elmúlt és az idei évben a kultúra minden területén a költségvetési megtakarítások voltak jellemzőek, és ha a területnek 2012-ben még kevesebb pénzzel kell gazdálkodnia, akkor a nemzeti kultúra és kulturális intézmények kerülnek veszélybe.

8,3 százalékkal alacsonyabb a kultúrára fordított összeg
A 2010. évi költségvetés végrehajtásáról szóló törvényjavaslatot a bizottság 12 igen szavazattal, 1 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak tartotta. 
Horváth József, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) osztályvezetője a 2010-es költségvetés végrehajtásának ellenőrzéséről szóló ÁSZ-jelentést foglalta össze a hétfői ülésen. Mint elmondta, a büdzsé hiánya 853,9 milliárd forint volt, ami 2,1 százalékkal haladta meg a tervezettet, a hiány több mint 70 százaléka azonban már márciusban teljesült. Az ÁSZ munkatársának beszámolója szerint a kimutatott adóhátralék 1900 milliárd forint, ennek nagy részénél a megtérülés nem várható. Az Európai Uniótól Magyarország a befizetett összeg ötszörösét hívta le 2010-ben.

lsimon Hozzászólásában L. Simon László a jelentésből kiemelte: a Magyar Televízió Zrt. 6,5 milliárdos, a Duna Televízió Zrt. 1,2 milliárd forintos, azaz jelentős mértékű hiánnyal zárt, a bizottság elnökének reményei szerint ez a közmédia rendszerének lezajlott átalakításával a jövőben elkerülhető lesz.
A kultúra támogatására a 2010-es költségvetés 50,3 milliárd forintot fordított, ez 8,3 százalékkal alacsonyabb az előző évi összegnél, ami igen jelentős csökkenés - jegyezte meg.

"Egyelőre azt tapasztaljuk, mintha a Képcsarnokban lévő vagyont hordanák szét"
L. Simon László kitért a kevés kivétellel megszűnő közalapítványokra is. Elmondása szerint az ÁSZ-jelentés külön foglalkozik a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) elszámolási szabálytalanságaival, míg a Magyar Alkotóművészeti Közalapítványnál (MAK) folytatott helyszíni ellenőrzés olyan komoly elszámolási hiányosságokat tárt fel, hogy a MAK 2010-es beszámolóját nem is fogadták el.
Ugyan miniszteri biztos felügyeli a megszüntetését, a MAK máig működik - mutatott rá a bizottság elnöke, hozzátéve: reményei szerint a közalapítvány idén meg fog szűnni, és értékes vagyoni elemei, különös tekintettel a Képcsarnok Kft.-re változatlan formában megmaradnak. "Egyelőre azt tapasztaljuk, mintha a Képcsarnokban lévő vagyont hordanák szét" - jegyezte meg.

Az NKA működését stabilnak tartja L. Simon László
L. Simon László értékelése szerint a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) "jó és stabil" működését eredményezi, hogy bevételeit 2010-ben a megszűnő kulturális járulékok helyett immár az ötös lottó játékadójának 90 százaléka jelentette. Problémát jelent azonban, hogy bizonyos területek, például a pornóipar extra bevételhez jutott a kulturális járulék eltörlésével, pedig a pornográf sajtótermékek és DVD-k extra adóztatása továbbra is szükséges lenne - vélekedett.
Mint a bizottság elnöke az ÁSZ-jelentés megállapításai közül kiemelte: hibás volt az a 2009-es kormányzati döntés, amely az önálló önkormányzati kulturális járulékot beolvasztotta az általános önkormányzati normatívába, mert ezzel nehezebb helyzetbe kerültek a vidéki magyarság közművelődési intézményei.
L. Simon László bejelentette: a kulturális bizottság október 25-én a magyar filmszakma helyzetéről tart meghallgatást, amelyre meghívják Andrew Vajna kormánybiztost, az MMK leköszönő vezetését és valamennyi jelentős filmszakmai szervezet képviselőit.

süti beállítások módosítása