Közszolgáltatási szerződést köt a Merlin Színházzal a főváros

Közszolgáltatási szerződés kötésével, támogatás nyújtásával segíti az Angol Nyelvű Színház Közhasznú Alapítvány (Merlin Színház) művészeti tevékenységét a Fővárosi Önkormányzat a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén született döntés értelmében.

A közszolgáltatási szerződés decemberig lesz érvényben

Az egyhangúlag elfogadott előterjesztés szerint a főváros művészeti életében hiánypóló szerepet betöltő színházzal - amely a magyar színházművészet nemzetközi kontextusba helyezését végzi, emellett működésében kiemelkedő szerepet kap az ifjúság színházi nevelése - közszolgáltatási szerződést köt a fővárosi önkormányzat a december 31-ig terjedő időszakra. Emellett kilátásba helyezik a szerződés további öt évre való meghosszabbítását is, amely lehetővé tenné a színháznak az előadóművészeti törvény szerinti kedvezőbb finanszírozási kategóriába kerülését.

merlin2 A közszolgáltatási szerződésben megfogalmazott célok megvalósítására 2 millió forint összegű támogatást is biztosít az önkormányzat a színházat működtető alapítványnak. A szerződés megkötésével az önkormányzat elősegítheti, hogy a Merlin Színház olyan előadóművészeti helyszínné váljék, amely fontos nemzetközi együttműködések terepe, valamint hogy az előadóművészetek különböző területeit felhasználó, például a film és a színházművészet határterületeit kutató programokat indítson.

Csomós: lakva ismerik meg egymást az emberek
Csomós Miklós a Merlinnel kapcsolatos tervekről szólva úgy fogalmazott: lakva ismerik meg egymást az emberek, így amennyiben erre a néhány hónapra bérleti szerződéssel beköltözik a Merlin az Átrium mozi épületébe, december 31-ig eldőlhet a jövő, meglátják, hogyan tovább. Arra a kérdésre, hogy mikor költözik a színház, úgy válaszolt: reményeik szerint minél előbb.
A 20 éves Merlin Színház eredeti épülete az év végén bezár, a tervek szerint a stáb új helyre, az Átrium mozi épületébe költözik, amelyet azonban már ősszel birtokba vennének, egy ideig párhuzamosan működtetve a két helyszínt. Magács László, a Merlin Színház igazgatója ennek kapcsán elmondta: új otthonukban az első bemutatót január 10-én tartják.

csomos

Csomós Miklós

Az Átrium problémája és a Merlin helyzete is stabilizálódik
Felidézte, hogy a főváros ajánlata volt a költözés, a tárgyalások alatt rajzolódott ki a közszolgáltatási szerződés lehetősége. Az önkormányzat mindenben együttműködő volt, ez mindenki számára kedvező helyzet, mert megoldódik az Átrium problémája és a Merlin helyzete is stabilizálódik, a közszolgáltatási szerződés pedig alapot ad arra, hogy a többi, önkormányzat által támogatott színház közé kerüljenek - mutatott rá Magács László.
Az igazgató tájékoztatása szerint a közszolgáltatási szerződés azért szól december 31-ig, mert az épülettel kapcsolatban két lehetőség merülhet fel: az egyik a hosszú távú bérlés, a másik a megvásárlás. "Október 15-ig kértem az önkormányzattól haladékot arra, hogy utánajárhassak, az alapítvány össze tudja-e szedni a vásárláshoz szükséges összeget" - mondta, hozzátéve, hogy ha nem jön létre a vásárlás, akkor január 1-jétől 5+5 éves bérleti szerződést köthetnek az önkormányzattal.

50 milliós kölcsönből történne az Átrium felújítása
Beszámolt arról is, hogy az Átrium mozi színházi működésre alkalmassá tételére 50 millió forintos kölcsönt kért a Merlin az önkormányzattól. Erről még folynak a tárgyalások, a következő közgyűlésre nyújtják be az előterjesztést.
Mint megjegyezte, az első átalakítás a mozi belső struktúráját nem érinti, "ház a házban" elv szerint helyezik el a moziban a színházat. Így viszonylag kis befektetéssel elkezdhetnek élni az épületben, az első öt hónap alatt - januártól május végéig - az összes technikai probléma kiderülhet, amelyekkel később a nagyobb felújításnál már számolni tudnak.

magacsMagács László

Elképzelései szerint a Kozma Lajos tervezte art deco épület eredeti funkciója kibővülne színházzal, kávéházzal, a Merlinben már megszokott, "beszélgetős" közösségi programokkal, ahol egymásra talál a művészet a szórakoztatás, a minőségi időtöltés, de az Átrium fő vonzereje a színház lesz - fogalmazott Magács László, hangsúlyozva, hogy terveiben az angolnyelvűségnek meghatározó szerepe van, így az Átriumban is mindenképpen megmarad az angol nyelvű színház.
Kiemelte: a Merlin fontos nemzetközi együttműködések terepe lesz, amely az előadóművészetek különböző területeit használja fel egy-egy előadás létrehozásában, ahol a magyar művészek legalább egy-egy produkció erejéig együtt dolgozhatnak meghatározó külföldi alkotókkal.
Az új nemzedék színházi nevelése érdekében beavató színházat rendeznek, valamint elkészítik bizonyos előadások iskolaszínházi változatát is - fűzte hozzá.

süti beállítások módosítása