Különleges dramaturgiai kísérlet a kolozsvári operában

Különleges dramaturgiai kísérletet mutatnak be a Kolozsvári Magyar Operában: az egész társulat szereplésével készülő Szentek és Démonok címet viselő produkciót október 6. és 27. között megrendezendő Liszt-emlékestek keretében tűzik műsorra.

"A Liszt-év kapcsán adódott az alkalom, hogy Liszt Ferenc munkásságát egy nagyobb lélegzetvételű előadásban tekintsük át, amely nem szorítkozik pusztán az opera világára, hanem bőven fordulnak elő benne irodalmi motívumok is" - idézi az Új Magyar Szó című bukaresti napilap Selmeczi Györgyöt, a színpadi kísérlet rendezőjét. 

selmeczigyorgy

„Egy nagyszabású színpadi fantáziáról van szó, amely igénybe veszi a teljes társulatot, zenészeket, balett-táncosokat, szólistákat, kórust. A Liszt-év kapcsán adódott az alkalom, hogy Liszt Ferenc munkásságát egy nagyobb lélegzetvételű előadásban tekintsük át, amely nem szorítkozik pusztán az opera világára, hanem bőven fordulnak elő benne irodalmi motívumok is” – magyarázta az évadnyitó sajtótájékoztatón Selmeczi György, a színpadi kísérlet rendezője.

Mint elmondta, a különböző operaházi, színházi műfajokat organikusan beápítő kísérlet Liszt Ferenc, de a mindenkori művészember Fausthoz való viszonyulását világítja meg. „Azt vallom, hogy a 21. századi ember még mindig a 19. század morális és esztétikai fogalmaival értelmezi a világot, így ma is aktuális a fausti problematika, és érthető a mai kor embere számára is” – fogalmazott Selmeczi.

kekszakall

Az évad másik érdekessége, hogy a társulat meghívást kapott a craiovai fesztiválra is, ahol a Kolozsvári Magyar Opera a A kékszakállú herceg várát fogja előadni. Az esemény fontossága és érdekessége abban áll, hogy operával kolozsvári társulat utoljára 1861-ben vendégszerepelt a „Kárpátokon túli Romániában”. Az idei évadnyitó előadásra holnap kerül sor, a társulat Kálmán Imre Csárdáskirálynő című operettjét mutatja majd be, Selmeczi György rendezésében.

süti beállítások módosítása