„De hová tűnt Oscar?"-Interjú Háda Jánossal

Az áprilisban nagy sikerrel játszott vígjáték szeptember 26-án és október 22-én a RaM Colosseumban vendégszerepel. A komédiát az idősebb és a fiatalabb korosztály tagjai is ismerhetik a tévéből, most pedig magyar színészek – Józsa Imre, Vándor Éva és a többiek – tolmácsolásában szerepel a színpadon. Háda János rendezővel beszélgettünk.

Jzsa_Imre_s_Kovalik_gnes

Józsa Imre és Kovalik Ágnes

 

- A történetet az idősebbek mellett a mai tizenévesek, huszonévesek is jól ismerhetik a tévéből.

 

Háda János: Igen, Claude Magnier színdarabja alapján a hatvanas években készült színdarab, majd film Louis de Funes főszereplésével, ami alapján a mi előadásunkat is színpadra állítottuk. A '90-es években újra elővették, átírták és Sylvester Stallonéval a főszerepben bemutatták ismét.

 

- A filmeket igazi kavalkád jellemzi. A színdarabot is?

 

Háda János:  Ez egy két felvonásos vígjáték, klasszikus környezetben, egy gazdag szappangyáros otthonában játszódik. A darab tele van félreértésekkel, táskacserékkel, leánycserékkel, ahol senki sem tudja, ki kinek a lánya, melyik kinek a bőröndje. Melyik bőröndben van a pénz? Melyik bőröndben vannak a melltartók? Eközben őrületes figurák jönnek: a masszőr, akihez hozzá akarják adni a lányt, de ő nem akar hozzámenni, mert mást szeret.

 

- Több néző is azt írta az előadásról, hogy tökéletes kikapcsolódást nyújt.

 

Háda János:  Azt gondolom, hogy a színháznak egyrészt célja, hogy megpróbálja jobbá tenni a világot. Ugyanakkor az emberek olyan élethelyzetben vannak, a hitelekkel, a nyomorukkal, a problémáikkal, hogy a színháznak az is dolga, hogy néhány órára kikapcsolja őket és felhőtlenül jól érezzék magukat. Ez a darab pontosan alkalmas erre.

„Bertrand Barnier, a gazdag párizsi szappangyár-tulajdonos élete egy hétköznapinak tűnő reggelen teljesen megváltozik. Mindazok, akik fél kilenc és déli tizenkettő között meglátogatják – a fiatal könyvelő, a mumpszos masszőr, a lánya, aki valójában nem is a lánya, vagyis tulajdonképpen igen, de mégse– , rádöbbentik arra, hogy lányos apának lenni nem is olyan egyszerű dolog."

 

Jzsa_Imre_s_Vndor_va

Józsa Imre és Vándor Éva

 

- Említsük meg, hogy kik szórakoztatnak minket.

 

Háda János:  Józsa Imre a főszereplő, szerintem nem is lehetett volna nála alkalmasabbat találni a főszerepre. Elképesztően tehetséges, igazi komédiás, emellett szakmailag is nagyon jó választás. Vándor Éva a feleség szerepében az örök nő, aki, ha belép a színpadra, megmozdulnak a székek, mert olyan női kisugárzása van és olyan édes figurát alakít, hogy felfigyelnek rá az emberek. Zöld Csaba egy tehetséges ifjú színész, aki néhány éve végzett a főiskolán. Eljátszotta a Szegény gazdagok Fatia Negráját, egyébként pedig irgalmatlan jó énekes. Ő játssza a titkárt, aki szerelmes a lányba, akiről nem tudjuk hogy kinek a lánya, de ezt a poént nem is akarom ellőni. A többiek személye pedig legyen meglepetés, fontos és izgalmas szerepük van a darabban.

 

- Fiataloknak is ajánlanád az előadást?

 

Háda János:  Azt gondolom, hogy a fiatalok is megtalálják magukat benne, mert például Barnier lánya lehetne akár egy mai tinédzser is, aki ki akar zökkenni az otthonból és világot akar látni. De szerintem nem kell ilyen üzenetet látni benne. Én azt akarom elérni, hogy bejöjjenek a nézők és felhőtlenül kacagjanak az előadás alatt.

 

- Mit gondolsz, bejött?

 

Háda János:  Játszottuk a József Attila Színházban áprilisban több, mint tíz előadásban bérleteseknek majd ezt követően is teltház előtt. Többször előfordult, hogy állva tapsoltak a nézők. Éreztem az első előadások után, amikor még csak a bérletesek jöttek, hogy ment a híre, egymásnak szóltak az emberek, hogy menjél el és nézd meg, úgy egyre többen jöttek. Abban bízom most is, hogy telt házzal, nagy sikerrel tudjuk itt is játszani.

Gödöllei Anna

RaM Colosseum

 

  

 

Oscar

Vígjáték két felvonásban

 

BERTRAND BARNIER, szappangyáros: JÓZSA IMRE

MADAME BARNIER, a felesége: VÁNDOR ÉVA

CHRISTIAN MARTIN, szappanmenedzser: ZÖLD CSABA

CHARLOTTE, az új szobalány: KOCSIS JUDIT

JACQUELINE, a hazudós: MÁRKÓ ESZTER

PHILIPPE, masszőr: FILA BALÁZS

COLETTE, Barnier lánya: KOVALIK ÁGNES

BERNADETTE, szobalány-grófné: MOLNÁR GYÖNGYI TEVA ösztöndíjas

NYIKITA, VASZILIJ,VLADIMÍR, sofőr: JUHÁSZ GYÖRGY

OSCAR, akit mindenki keres: GIELER CSABA

Díszlet: Háda János

Jelmez: Zsigmond Éva

Súgó: Vajda Erzsi

Ügyelő: Verebély Monika

A rendező munkatársa: Hegedűs Zsuzsa

Rendezte: Háda János

 

Előadás időpontok:
2011. szeptember 26. hétfő, 19 óra

2011. október 22. szombat, 15 és 19 óra

Helyszín:
RaM Colosseum - 1133 Budapest, Kárpát utca 23., központi telefonszám: 06 1 222 5254

Közönségszervezés (Mikroszkóp Színpad): Bp. VI., Nagymező utca 24., tel.: 06 1 9200 500

Jegyek kaphatók a helyszínen, a Broadway jegyirodákban és az Interticket hálózatában. Telefonszám: 06 1 340 4040, www.jegyplaza.hu

 

Jzsa_Imre_2

süti beállítások módosítása