Csak Rómeó és Júlia - Beavató iskolaszínház Zalaegerszegen

A Tantermi deszka című iskolaszínházi program keretében csak Rómeó és Júlia... címmel beavató előadást mutatott be csütörtökön a Hevesi Sándor Színház Zalaegerszegen.

Shakespeare tragédiája ma is népszerű a fiatalok körében. A középiskolások és az általános iskola felső tagozatos diákjai közül azok számára a legizgalmasabb és a legérdekesebb a beavató színházi program, akik korábban már olvasták a tragédiát – mondta az előadás előtt Madák Zsuzsanna dramaturg.
A diákok a Rómeó és Júlia című tragédia ötvenperces keresztmetszetét nézték végig. Az előadáson kifejezetten Rómeó és Júlia szerepe került előtérbe, ami megkönnyítette a dráma feldolgozását, a főszereplők motivációjának megértését. A jelenetek közben interpretációs lehetőségek fogalmazódtak meg, a középiskolások részben már ekkor választ kaptak a klasszikus kérdésre is, hányféleképpen lehet értelmezni Shakespeare meséjét.
A zalaegerszegi társulat szerint számtalan módon el lehet mesélni Rómeó és Júlia történetét, a Tantermi deszkán nem is kell ehhez más, mint két színész, két bőrönd, egy tanterem és egy csapat diák - fogalmazott a dramaturg.

csakromeo A diákok a színházi produkció megtekintése után a Csak Rómeó és Júlia... című előadáson már interaktív módon vettek részt. Az egyórás program alatt a jelmezekre, a díszletre, a kellékekre, a zenehasználatra és a szereplők játékmódjára fókuszáló feladatokat kaptak, amelyeket aztán közösen megbeszéltek.
A program végén arra is volt lehetőség, hogy a diákok Rómeó és Júlia szerepében együtt improvizáljanak a színészekkel, Barsi Mártonnal és Madák Zsuzsannával.
A Tantermi deszka keretében idén tovább folytatódik a Scapin, a spanom! középiskolás színházi program. A tervek szerint még két kamaszkori problémákkal, útkereséssel foglalkozó előadást bemutatnak az évadban Zalaegerszegen: Háy János Völgyhíd és J.D. Salinger Zabhegyező című darabját. A beavató iskolaszínházi programok művészeti vezetője Sztarenki Pál, programvezetője Madák Zsuzsanna.

süti beállítások módosítása