Hamarosan nyílik a Básti-Csákányi kiállítás

Básti Lajos és Csákányi László pályáját felidéző kiállítás nyílik a Bajor Gizi Színészmúzeumban október 1-jén; a Básti-Csákányi: Két név - négy színész című tárlaton a két művész mellett leányaik, Básti Juli és Csákányi Eszter legfontosabb alakításait is bemutatják napjainkig, a közös előadásokat helyezve középpontba.

bastilajos

 

Básti Lajos (Ádám), Lukács Margit (Éva) és Balázs Samu (Lucifer)
Madách Imre: Az ember tragédiája. Nemzeti Színház, 1947
Rendezte: Both Béla

 

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban Básti Lajos (1911-1977) születésének 100. és Csákányi László (1921-1992) születésének 90. évfordulójára emlékezik - közölte az OSZMI az MTI-vel.

Az összegzés szerint a kiállítás 1930-as évektől az 1990-es évekig idézi fel jelentős alakításaikat, alakjukon keresztül felvillantva a második világháború előtti magánszínházak világát, a Nemzeti Színház négy évtizedét és többek között a Fővárosi Operettszínház, a Vígszínház, a József Attila Színház vagy a Vidám Színpad előadásait.

eszterkonrad

Csákányi Eszter (Yvonne) és Quintus Konrád (Fülöp, herceg)
W. Gombrowitz: Yvonne, burgundi hercegnő, Kaposvári Csiky Gergely Színház, 1989.
Rendezte: Ascher Tamás - Ilovszky Béla felvétele

Az 1970-es évek óta a színházi történetet kiemelkedő tehetséggel lányaik "írják" tovább: Básti Juli és Csákányi Eszter. A két színésznő pályája számos ponton találkozott, előbb a kaposvári Csiky Gergely Színház, majd a budapesti Katona József Színház társulatában. A kiállítás a közös előadásokat, azonos szerepeket helyezi a középpontba, de felidézi legfontosabb szerepeiket napjainkig.
A kiállítás számos fénykép mellett dokumentumokkal, interjú-részletekkel, személyes tárgyakkal, archív felvételekkel mutatja be a négy művész pályáját a Bajor Gizi Színészmúzeumban. Az október 1-jén négy órakor nyíló kiállítás 2012. március 18-ig látogatható.

süti beállítások módosítása