Századik Esszencia és 9. premier - Interjú Román Sándorral

Új próbahely Budakeszin, új előadás Liliomfi címmel jövő januárban. Az idén 11 éves Experidance története április óta a XIII. kerületi RaM Colosseumban folytatódik, ahol a társulat teljes repertoárja színpadon szerepel. A tavaly óta Gundel-díjas Román Sándorral, az ExperiDance Társulat alapító-koreográfusával Gödöllei Anna beszélgetett arról, hogyan kezdi az 2011-es évadot a világ 10 legjobb társulata közé választott ExperiDance.

Romn_Sndor

Román Sándor

- Április óta az ExperiDance produkciók állandó tere a RaM Colosseum színházterme. Szeptember közepén mégis új próbaterembe költöztetek Budakeszin. Miért volt erre szükség?

Román Sándor: Az ötlet kényszerűségből jött, mert a RaM telítettsége miatt a tánctársulat nem tudta megoldani a már meglévő darabok próbáit, illetve mert új bemutatóra készülünk januárban. Ehhez kell egy folyamatos, áttekinthető próbatermi munka és ez a színházteremben már nem tudott megvalósulni. Ha vendégprodukciók vannak, ahhoz nekünk alkalmazkodnunk kell, az alkotási folyamathoz pedig kell az intimitás. Nekünk egy olyan próbahelyszín kellett, ahol éjjel-nappal tudunk dolgozni, ez viszont nem befolyásolja azt, hogy Budapesten csak a RaM-ban lép fel a társulat.

ESSZENCIA-_RENDEZVNYHZ_414

- Új premiert említettél. Mit lehet róla tudni?

Román Sándor: Liliomfi címmel készítünk új darabot (sorrend szerint a kilencediket), melynek január 15-én lesz a bemutatója a Nemzeti Táncszínházban. Emellett idén felújítjuk a ReneDance-t, A király nevében címmel, amit szilveszterkor játszunk majd egy évbúcsúztató esten a RaM-ban. Ez mind-mind olyan munka, olyan logisztika, amely nem tud alkalmazkodni ahhoz, hogy itt más előadások vannak, rendezvények vannak. Emellett én ragaszkodom ahhoz, hogy az előadásainkat olyan színvonalon tartsuk, amit 11 év alatt megszoktak a nézők.

- Kikkel dolgoztok most együtt?

Román Sándor: Külön mestereket fogadtam anyagtanulás céljából, akik alaptechnikát tanítanak. Én ezt mind felhasználom, bele fogom építeni az új darabba, de nem egy az egyben. Helyette azt mondom, hogy a Liliomfihoz kell nekem egy olyan táncanyag, amit 4 hónap alatt tökélyre tudok fejleszteni. Épp ezért, januárig olyan néptánc illetve modern technikákkal foglalkozunk, amelyeket egy speciális néptánc vagy modern táncanyagot képviselő együttes színvonalán kell prezentálnunk. Ahogy például az Állami Népi Együttes táncosai táncolnak, az enyémek is így fognak táncolni, mivel én is autentikus szeretnék lenni abban, amit tanulunk.

  

- Talán nem mindenki tudja, hogy az ExperiDance-et a világ 10 legjobb társulata közé választották Kínában. Ez hogyan történt?

Román Sándor: Meghívtak minket Pekingbe, ahol az Esszencia c. darabunkkal magyar kulturális évad záróeseményeként léptünk fel. Azután három hónappal később visszahívtak minket a Shanghai nagy művészeti fesztiválra, ahol a szakma a világ több pontjáról – Ázsiából, Európából, Amerikából - érkező társulatok közül minket is beválasztottak a legjobb tíz közé. Azért is vagyok büszke erre, mert a kínaiak ritkán hívnak vissza produkciókat szerepelni. Emellett felléptünk már a világ több pontján is. Az Esszenciát egyébként szeptember 28-án játsszuk 100. alkalommal színpadon.

- Több, mint 1300 teltházas előadáson van túl az ExperiDance. Fontos a megújulás?

Román Sándor: Fontosnak érzem hangsúlyozni, hogy mi a közönségnek, a közönségért dolgozunk. Olyan előadásokat akarunk létrehozni, amelyek magas művészi színvonalat képviselnek, ugyanakkor az ExperiDance stílusához képest újdonságokat tartalmaz. Hajlok arra, hogy a mi produkcióink a művészi értékek mellett élményt nyújtanak a szórakozni és kikapcsolódni vágyó embereknek. Ezt is szem előtt tartom, amikor új darabba kezdünk.

Gödöllei Anna

RaM Colosseum

 

ESSZENCIA-_RENDEZVNYHZ_649

Román Sándor

Az Állami Balett Intézet néptánc tagozatán szerzett diplomát, majd a Honvéd Együttes szólistája, később tánckarvezetője lett. Az Állami Népi Együttes, a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes számára készített koreográfiákat. 1997-ben Szolnokon megalakult a Román Sándor Táncszínháza névre keresztelt együttes. Ebből a csapatból született 2000 októberében az ExperiDance Tánctársulata, amely 2011-től Budapesten kizárólag a RaM Colosseumban lép fel. Kitüntetései: Az év táncosa (1987), Harangozó Gyula- díj (1996), Imre Zoltán- díj (1997), Érdemes művész (2006), Örökös tag a Halhatatlanok Társulatában (2008), A Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje (2008), Gundel-díj (2010).

 

Az ExperiDance következő előadásai a RaM Coloseumban:

Szeptember 28. szerda 19:00: Esszencia 100. előadás!

Szeptember 29. csütörtök 19:00: Boldogság 69:09

Szeptember 30. péntek 19:00: Revans

Október 9. vasárnap 15:00 és 19:00: Nagyidai cigányok

Október 12. szerda 19:00: Ezeregyév

Október 15. szombat 19:00: Boldogság 69:09

Október 16. vasárnap 19:00: Forrás

Október 25. kedd 19:00: Revans

Október 26. szerda 19:00: Esszencia

 

Helyszín: RaM Colosseum, 1133 Budapest, Kárpát utca 23.

Jegyek kaphatóak a helyszínen, a RaM Colosseum jegypénztárában (tel. 06 1 222 5254) a RaM Colosseum központi jegyirodájában (Bp. VI., Nagymező utca 24., Mikroszkóp Színpad, tel. 06 1 9 200 500), a RaM Colosseum közönségszervezésén (Bp. VII., Károly krt. 21., Deák tér, tel. 06 1 780 0 780), valamint a Broadway Jegyirodákban és az Interticket hálózatában (tel. 06 1 340 40 40, www.jegyplaza.hu).

süti beállítások módosítása