Felhőtlen szórakozást ígér Crespo Rodrigo - A tatabányai színházról

Kezdetét veszi Crespo Rodrigo igazgatásának első évada a tatabányai Jászai Mari Színházban. Az előzményekről és a jelenről számol be cikkünk.

EZ CRESPO RODRIGO ELSŐ ÉVADA

A tatabányai képviselő-testület 2010 október 28-án titkos szavazáson 11 vokssal Crespo Rodrigo színészt választotta meg öt évre a Jászai Mari Színház, Népház igazgatójának. Az intézményt tíz évig vezető Harsányi Sulyom Lászlóra egyetlen voks sem érkezett, azonban a szakmai kuratórium négy tagja, Margitai Ági színész, Nánay István kritikus, Simon István, a Pécsi Nemzeti Színház ügyvezető igazgatója és Székely Gábor rendező őt támogatták.

Ezután azt nyilatkozta az új igazgató, hogy nem reagál semmiféle támadásra, és azt reméli, hogy a munkája alapján ítélik majd meg. "Elhiheti nekem, hogy senki kedvéért sem fogok előre magyarázkodni, bármilyen fórumon próbálnak is rákényszeríteni erre! Színházat akarok csinálni a közönségnek, jó színészekkel és rendezőkkel, alkotótársakkal. A pályázatomba nem írtam az eddig itt játszókon kívül egyetlen nevet sem, mert fel lehetett volna sorolni az egész magyar rendezői kart és színházi gárdát. A szereposztás azonban csak az utolsó lépcsőfok. Az első, benyomásokat szerezni az itt élőktől, hogy milyen színházat szeretnének és ezt ötvözni az elképzeléseimmel. Ha megvan a darab és a rendező, akkor azonban csak teljes művészi szabadsággal lehet színpadra állítani egy előadást. De hogy a művészetről egyáltalán beszélni tudjunk, ahhoz előbb meg kell teremteni a gazdasági alapokat. Jelenleg az a helyzet, hogy az évad második felében vendégelőadásokat láthatnak a nézők Tatabányán, mivel úgy vettem át a színházat, hogy nem volt saját bemutatókból álló évadterv. Ideális esetben annak kellett volna történnie, hogy januárban megérkezek és az évad második felében nézem a futó előadásokat, levezénylem az előre egyeztetett premiereket, ismerkedek a művészekkel és a napi ügyrenddel. Aztán mindezek alapján elkészítem a jövő évad tervét" -mondta anno Crespo Rodrigo.

cresporodrigo

AZ IDEI TERVEKRŐL

Mit várhat a közönség a színházi évadtól?

Crespo Rodrigo: Sokat dolgoztunk az elmúlt időszakban azon, hogy egy igényes, sokszínű népszínházi arculatot alakítsunk ki. Ennek tükrében az évad bemutatói között találkozhatunk családi musicallel, szerelmi históriával, drámával, kortárs tragikomédiával, operettel, színművel, bábelőadással, daljátékkal valamint mesejátékkal is.

Ki lehet a megújuló teátrum közönsége?

Crespo Rodrigo: A színházvezetés kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a közönség legszélesebb rétegei érezzék megszólítva magukat. Tekintve, hogy a megye egyetlen színházaként működünk, célunk már ebben az évadban sem csupán Tatabánya, hanem a megye és a régió nézőinek elérése. Ennek érdekében a tervezett saját produkciók mellett szeretnénk vendég előadásokat  meghívni a következő évadban is.

Mennyiben nehezítette a tervezést a nehéz gazdasági helyzet?

 Crespo Rodrigo: Ez a helyzet mindenkit egyformán sújt, de éppen ezért kötelességünk a tőlünk telhető legjobbat nyújtani. Azt szeretnénk, ha a nézők legalább pár órára elfelejtenék a mindennapok nyomasztó gondjait és felhőtlenül szórakoznának. Azért ilyen kedvezőek a bérletáraink is, hogy ezt a lehető legtöbb ember számára elérhetővé tegyük.

Az első előadás a nagyon várt Légy jó mindhalálig lesz, amelyben helyi tehetségek is a világot jelentő deszkákra lépnek. Milyen lesz az előadás?

Crespo Rodrigo: Kiderült, hogy rendkívül tehetséges gyerekek élnek Tatabányán és ez a színpadról is visszaköszön majd. Amúgy az előadásnak számos érdekessége van. Úgy gondolom egyébként, Úgy gondolom egyébként, a darab a hazai musical irodalom egyik korszakos alkotása, mely előadásunkban új hangszerelésben, élő zenekarral szólal meg.

FMilyen csemegékre számíthat még a néző?

Crespo Rodrigo: Szép Ernő Lila Ákác című szerelmi históriája Tóth Manci „varonessz” és Csacsinszky Pali „bankonc” szerelmének könnyfakasztóan nevetős története. Ibsen Nórájának többek között az adja a különlegességét, hogy a Kamara színpadán, egy intim közegben szinte testközelből élhetik át a nézők az előadást. Örök klasszikus Edward Albee Nem félünk a farkastól című darabja, amelyben gyilkos humorral átszőtt történetet játszanak el a színészek.

Bemutatják még a Portugál, illetve a Régi nyár című darabokat is és a gyermekekre is gondolnak.

ajaszai

Bérletek nyugdíjasoknak, fiataloknak, gyerekeknek is

A nyugdíjasoknak 7 ezer 900 forintért 5 előadást kínál a színház délutáni időpontokban. Az ifjúsági bérletet megvásároló nézők 5 ezer 900 forintért tekinthetnek meg 4 délutáni előadást. Gyerekbérlettel is várják a legfiatalabbakat. A felnőtt bérletek elnevezésükben változatlanok maradtak, de már 6 előadást nézhetnek meg a nézők 9 ezer 900 forintért. Ennyi előadást egy bérletben eddig nem játszott a Tatabányai Jászai Mari Színház. A bérletek közé sorolható a patrónus bérlet, amelynek célja, a színházhoz szorosan kötődő nézőkkel való kapcsolat erősítése és egy olyan közösségréteg létrehozása, amely a Jászai Mari Színház életében kiemelt szerepet élvez.

Forrás: Színház.hu, kemma.hu

süti beállítások módosítása