"A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog" - Művészeti szervezetek nyílt levele

A csőd szélére juthat a független színházi szféra, ugyanis a pályázaton elnyert pénzekről a mai napig nem kötöttek szerződést. Ezért nyílt levélben fordultak a minisztériumhoz művészeti szervezetek.  "A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy" - írják. Levelük közzétételével egyidőben a NEFMI is közleményt adott ki, miszerint pénzt folyósít a Nemzeti Kulturális Alapnak.

A LEVÉL: 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Miniszter Úr, Államtitkár Úr!


A kultúrához való hozzáférés alkotmányos alapjog. A művészeti szervezetek működése illetve működésképtelensége nem szűk szakmai belügy. Ezek a műhelyek a kulturális élet és a kortárs művészet számára a létfontosságú infrastrukturális alapot jelentik.
Az illetékes minisztérium 2011. szeptember végéig nem juttatta el a művészeti terület társadalmi szervezeteinek az idei működésükre hivatalosan megítélt összeget. Közülük többen hitelből élnek, a megszűnés határán állnak.
2011. szeptember 26-án a Parlamentben L. Simon László, a Kulturális és Sajtóbizottság elnöke azonnali kérdésére Szőcs Géza államtitkár azt válaszolta, hogy egy hónapon belül megkötik a szerződéseket. A kialakult kritikus helyzetre tekintettel számítunk a kötelezettségvállalás teljesítésére, és várjuk a korábban megítélt összegek ez évi, maradéktalan kifizetését.
A pályázati alapon támogatott művészeti szféra támogatási rendje és annak jogi környezete a rendszerváltoztatás óta kidolgozatlan, átláthatatlan, kaotikus, ami miatt lehetetlen az érintett szervezetek kiszámítható működtetése. Éppen ezért arra kérjük a kormányt, indítson párbeszédet a probléma megoldása érdekében, aminek megvalósításához alulírott szervezetek szakmai segítségünket felajánljuk, valamint további érintett művészeti szervezetek bevonását javasoljuk.

Budapest, 2011. szeptember 28.

aláírók: 
Befogadó Színházak Társasága, Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója, Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület, Fiatal Írók Szövetsége, Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület, Független Színházak Szövetsége, József Attila Kör, MAOE Irodalmi Tagozata, Magyar Fotóművészek Szövetsége, Magyar Irodalmi Szerzői Jogvédő és Jogkezelő Egyesület, Magyar Írószövetség, Magyar PEN Club, MagyarSzínházi Társaság, Műfordítók Egyesülete, Szépírók Társasága

 

A LEVÉL KÖZZÉTÉTELÉVEL EGYIDŐBEN A NEFMI IS KÖZLEMÉNYT ADOTT KI:

nefmi

 

KAPCSOLÓDÓ ANYAGOK

süti beállítások módosítása