Bűnügyi játék Kecskeméten - Az egérfogó

A Magyar Dráma Napján bemutatott Bánk bán után ezúttal egy krimi kerül színre a kecskeméti Katona József Színház színpadán, CSeke Péter rendezésében. Agatha Christie Az egérfogó című darabjában Trotter felügyelőt Szemenyei János alakítja, akire az idei évadban színészi és szerzői feladatok is várnak Kecskeméten. 

A sokoldalú fiatal tehetséget a Bánk bán, Az egérfogó és Az eltört korsó című előadásokban láthatjuk, emellett őt kérték fel a Winnetou zenéjének megkomponálására is. Részlet a fiatal művésszel készült interjúból:

(...)

- A Bánk bán után egy Agatha Christie krimiben lépsz színpadra, mint Trotter felügyelő. Kedveled ezt a műfajt?

Szemenyei János:  Számomra nagy kérdés, hogy mennyire érdekli a krimi az embereket, amikor tele vagyunk pszicho-thrillerekkel és horrorfilmekkel. Szimplán az, hogy ki a gyilkos, már nem biztos, hogy izgalmas – nekem például Columbo nyomozó ugrik be, aki a tévésorozat minden részében ugyanazt a sémát követi. Így kihívást jelentő feladat egy bűnügyi történetet a színpadon életre kelteni.

- Hogyan jellemeznéd Trotter nyomozót?

Szemenyei János:  Nehéz úgy beszélni erről, hogy közben ne áruljam el, ki a tettes... A történet szerint a szereplők egy panzióban gyűlnek össze, ahonnan aztán nem tudnak kimenni, olyan nagy hó van. Csakhogy közben többen is meghalnak. Trotter azért jön, hogy fényt derítsen a gyilkos kilétére. Megtudjuk róla, hogy fiatal kora ellenére nagyon koncepciózus és céltudatos, jól végzi a munkáját. Cseke Péter rendezővel azt találtuk ki, hogy az én kölykös megjelenésemet állítjuk ellentétbe a nyomozói profizmussal – így lesz játékos a karakter. A célunk az, hogy a közönség mindig másról gondolja azt: ő bűnös, eközben a gyilkost játszó szereplő úgy tegye le a jeleket, hogy a nézők fejében csak a végén álljon össze a kép.

 

egerfogo24

 

- Színészi kvalitásaid mellett a zeneszerzői vénádat is megmutathatod majd Kecskeméten: téged kértek fel a Winnetou dallamainak megkomponálására. Játszani is fogsz a darabban?

Szemenyei János: Arra kértem Réczei Tamás művészeti vezetőt, a darab íróját, hogy szereplőként ne számítson rám. Többször is próbáltam, de nekem nem működik a kettő egyszerre – az egyik a másik rovására megy. Jó példa erre Mundruczó Kornél Nehéz Istennek lenni című darabja, amelyben először zeneszerzőként vettem részt, később pedig beálltam az egyik színész helyére. A mai napig kiesek a szerepemből, amikor a dalok következnek, mert ösztönösen azt figyelem, hogy jók-e a szólamok, kell-e valakinek segíteni. Így a Winnetou-nál már előrelátóbb voltam.

- Miből merítesz ihletet ehhez a feladathoz?

Szemenyei János:  Amikor zenét szerzek, mindig valami mást, valami újat szeretnék csinálni, már csak azért is, hogy kipróbálhassam magam a különböző stílusokban. Ezért most sem egy új indián musicalben gondolkodom. Természetesen beleástam magam az indián motívumokba, utánajártam, milyen hangszerek, akkordok és témák jellemzik. De úgy vélem, ha már Gangxta Zolee játssza a címszerepet, akkor használjuk ki azt, hogy mindenki tudja, ki ő és milyen műfajt képvisel. Nyilvánvalóan nem fogom arra kérni: énekelje nagyon komolyan, hogy „én vagyok Winnetou, mormolok egy imát az éghez"..., mert ez nevetséges lenne, nem lenne önazonos. Szerintem neki azt kell csinálni, amihez a legjobban ért, és ez a rap. Emellett érdekes ellentét lehet a bendzsó és a harmonika. Egyszóval egy lendületes, nagyon mai, fiatalos zenét képzelek el, olyan slágerekkel, amelyeket akár a rádióadók is szívesen játszanának.

A teljes interjú a Katona József Színház honlapján olvasható >>>

 

egerfogo2

 

Agatha Christie

AZ EGÉRFOGÓ

-bűnügyi játék két felvonásban-

Fordította: Mészöly Dezső

Mollie DANYI JUDIT

Giles FERENCZ BÁLINT

Christopher CSÉMY BALÁZS

Mrs. Boyle RÉTI ERIKA

Metcalf őrnagy KISS JENŐ

Miss. Casawell TÉBY ZITA

Mr. Paravicini HEGEDŰS ZOLTÁN

Trotter felügyelő SZEMENYEI JÁNOS

Díszlettervező: Szlávik István
Jelmeztervező: Szakács Györgyi

Súgó: Arató Andrea
Ügyelő: Horváth Ferenc

Dramaturg: Németh Virág
Rendezőasszisztens: Vári János

Rendező: Cseke Péter

Bemutató: 2011. szeptember 30-án, este 7 órakor a Katona József Színházban


egerfogo18

Adott egy Isten háta mögötti panzió, benne egy szerelmes házaspár, egy rigolyás matróna, nyugdíjas katona, egy ifjú művész, titokzatos kisasszony és egy még titokzatosabb...

Mindent beborított a hó, elvágták a telefonzsinórt és valakit hidegvérrel meggyilkoltak. Ezután sítalpakon megérkezett a rendőr.

A londoni West Enden fél évszázada látható Agatha Christie legismertebb színpadi műve. Ez idő alatt nem kevesebb, mint 382 színész és színésznő állt a színpadon, 116 mérföldnyi inget vasaltak ki, és 415 tonna jégkrémet adtak el. Mindössze egy valami van, ami a legelső előadás óta állandó szereplője a darabnak: az óra a kandallópárkányon.

A darab híres csavaros végéről, ami miatt annak idején minden előadás végén megkérték a nézőket, hogy senkinek ne árulják el a befejezést. Kérjük, Önök se tegyék.

fotók: Walter Péter

forrás: Katona József Színház, Kecskemét

süti beállítások módosítása